Hlavní obsah

Jsou to mužikovské manýry, Ruskem se zastrašit nenecháme, burcuje Černochová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle ministryně obrany Jany Černochové budou dodávky českých zbraní bránící se Ukrajině dál pokračovat.

Reklama

Je to buranská neomalenost, prohlašuje ministryně obrany Jana Černochová poté, co Rusové žádali, aby se v souvislosti s incidentem v Bělgorodu zúčastnil jednání Rady bezpečnosti OSN i zástupce Česka.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ohradila proti výpadům ruských představitelů na adresu Česka.

Ti v souvislosti s ostřelováním ruského příhraničního města Bělgorod, po němž dle ruských zdrojů zemřelo už 24 lidí, označili za faktického spoluviníka právě Česko, jelikož při útoku z ukrajinského území měly být použity i raketomety české výroby RM-70 Vampire.

„Verbální výpady vůči České republice, snaha předvolat si naše zástupce ‚na kobereček‘ v rámci Rady bezpečnosti OSN, výroky o zbabělosti, to vše je z ruské strany buranská neomalenost,“ uvedla Černochová pro Seznam Zprávy k diplomatickým dozvukům incidentu v Bělgorodu.

„Nechápu, proč je Rusko zaskočeno ostřelováním z ukrajinské strany, kterou napadlo, s kterou válčí a které obsadilo část území. Opravdu se Rusko diví, že se Ukrajina brání a ostřeluje jeho území, což je dle mezinárodního práva zcela v pořádku?“ vznesla Černochová otázku.

Je to Rusko, kdo pošlapal právo

Ze zbabělosti a malomyslnosti obvinil v neděli ráno Českou republiku zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.

A to poté, co se Česko odmítlo zúčastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN svolaného Ruskem kvůli sobotnímu ostřelování Bělgorodu. Moskva z něj viní ukrajinskou armádu a po Praze žádala, aby se jednání Rady bezpečnosti OSN zúčastnil její zástupce a vysvětlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Český ministr Jan Lipavský účast českého diplomata na zasedání odmítl.

„Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány. Předpokládáme, že Česká republika se již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina,“ napsal Poljanskij v češtině v reakci na vyjádření šéfa české diplomacie na sociální síti X.

Česká ministryně obrany Jana Černochová ve svém vyjádření pro Seznam Zprávy ale zdůrazňuje, že válku vyvolal Putinův režim a ten má na svědomí i tisíce obětí na ukrajinské straně.

„Je to Rusko, kdo pošlapává útokem na Ukrajinu mezinárodní právo, kdo zbaběle vraždí denně ukrajinské civilisty a ještě má tu drzost se na půdě Rady bezpečnosti OSN domáhat svých zájmů. Je to jen doklad toho, že Rusko nemá jako agresor v Radě bezpečnosti dávno co pohledávat,“ uvedla pro Seznam Zprávy česká ministryně obrany.

Dodávky zbraní budou pokračovat

Česko podle Černochové nijak nepřehodnotí svou dosavadní politiku, ani co se týče dodávek zbraní pro Ukrajinu.

„S ruskými agresivními a mužikovskými manýry máme tu nejhorší historickou zkušenost. Primitivní výpady představitelů putinovského režimu si nenecháme líbit a rozhodně se jimi nenecháme zastrašovat. A Ukrajině budeme dál pomáhat, jak to bude v našich silách, aby ruské imperiální choutky zastavila,“ uvedla Černochová s tím, že je to i ve vlastním zájmu Česka.

„A jestli dodávky zbraní Ukrajině pomáhají zastavit Putinovu vraždící hordu, je to jenom dobře a můžeme v České republice dál klidně spát,“ soudí Černochová.

Reklama

Doporučované