Hlavní obsah

„Až to bude mít vydiskutováno s paní Ivankou.“ Nejedlý chce zajistit péči o Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek z loňského 28. října. Miloš Zeman se zdraví s exprezidentem Václavem Klausem. Teď budou v podobné situaci, dosluhující hlava státu je ale už více jak rok závislá na každodenní péči zdravotních sester.

Reklama

Zemanův poradce Martin Nejedlý uvádí, že končící prezident ozřejmí, jak bude mít zabezpečenu zdravotní péči, až se zabydlí ve svém novém domě v Lánech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve středu 8. března nevyprší jen prezidentský mandát Miloše Zemana, ale úderem půlnoci i smlouva, kterou uzavřela Kancelář prezidenta republiky s firmou Senior Home Group o poskytování domácí zdravotní péče hlavě státu.

Na základě tohoto kontraktu měl první muž republiky, který předloni strávil několik týdnů v nemocnici a nadále je upoután na invalidní vozík, zajištěnu od zmíněného nestátního poskytovatele nonstop péči zdravotních sester.

Firma Senior Home Group však ústy mluvčího Vladimíra Podrackého potvrdila, že kontrakt ve středu skončí a žádný jiný uzavřen není.

Co bude se Zemanem dál, zatím na Hradě nikdo neřekl. Současný mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na opakovaně vznesené otázky redakce nereagoval, stejně tak kancléř Vratislav Mynář.

O tom, kdo bude o nemocného Zemana na penzi pečovat, není informován ani Zemanův ošetřující lékař, ředitel pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral. „ÚVN není známo, jak bude poskytována domácí péče o pana Miloše Zemana po vypršení jeho prezidentského mandátu,“ uvedla na základě Zavoralova pověření mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Pouze Zemanův poradce Martin Nejedlý Seznam Zprávám řekl, že rozhodně odcházející prezident byť na jen jediný den bez péče nezůstane. Uvedl, že sám je připraven „jakoukoliv formou“ pomoci, až se hlava státu přestěhuje do svého nového domu v Lánech.

„Až to bude mít (Miloš Zeman) vydiskutováno s paní Ivankou, budu připraven cokoliv podniknout tak, aby všechno bylo na takové úrovni, jak si pan prezident zaslouží,“ řekl pro Seznam Zprávy poradce Nejedlý.

Až se zabydlí, všechno řekne

Poradce Nejedlý čistě technicky nevidí zabezpečení vhodné pečovatelské agentury pro Zemana jako problém.

„Paní Zemanová je žena, která se bude určitě o svého muže vzorně starat – má ho velmi ráda – ale ona si musí také například stanovit ten prostor, ve kterém bude chtít být v novém domě s panem prezidentem jen sama,“ naznačil Nejedlý, že je také nutné vytyčit diskrétní zónu, kam by pečovatelky přístup neměly.

Podle končícího poradce buď sám Zeman nebo jeho mluvčí Jiří Ovčáček dají k celé věci vyjádření. „Nechci tyto věci sdělovat sám, protože je to velmi intimní záležitost, kterou musí komentovat přímo pan prezident. Po nějakém dnu, kdy už bude v novém rodinném domě, rozhodně tyto věci okomentuje,“ řekl Nejedlý.

Nejde ale jen o to, zda bude mít Miloš Zeman domácí zdravotní péči, ale kdo ji bude platit. Jak Seznam Zprávy už dříve popsaly, v té míře, jak ji dosud čerpal, jde o relativně nákladnou záležitost.

Prezidentská kancelář každý měsíc za služby zdravotnického personálu u prezidenta platila od 160 do 170 tisíc korun. První rok péče vyšel celkem na 2,4 milionu korun. To jsou jen peníze hrazené za „nadstandard“. Část domácí péče (v nikdy nezveřejněné výši) totiž hradila prezidentova zdravotní pojišťovna. Ta v proplácení s ohledem na aktuální potřeby může pokračovat, ale nadstandardní složku veřejný sektor už hradit nebude.

Prezident bude po odchodu z funkce dostávat rentu 50 tisíc korun. A k tomu má zhruba 23 tisíc korun starobní důchod, jak sám uvedl. Vedle toho získá víceúčelovou paušální náhradu ve výši dalších 50 tisíc korun měsíčně, ta má ale podle zákona sloužit zejména k provozu kanceláře a zaplacení asistenta.

Zeman už prozradil, že jako asistentku v chystané kanceláři poblíž Hradu zaměstná svou manželku. „Je to možné, protože ona je teď bez práce a musíme snižovat nezaměstnanost,“ uvedl ve víkendovém rozhovoru pro CNN Prima News.„Budeme z toho muset vyžít,“ řekl také ke své ekonomické situaci.

Stát ještě bývalým prezidentům poskytuje auto s řidičem a ochranku, nikoliv však příplatky na lepší zdravotní péči.

Je to ryzí zázrak

Poradce Nejedlý hovoří v tom duchu, že ani úhrada domácí zdravotní péče by neměla být problémem. Z kontextu jeho vyjádření vyplynulo, že i v tomto směru je připraven zůstat prezidentovi po odchodu z funkce nablízku.

„Já přece po 22 letech, kdy se známe, svého kamaráda neopustím. Jsem připraven k jakékoli formě pomoci. Budu se snažit tu celou věc dát do takové podoby, jak si pan prezident zaslouží,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Nejedlý.

Vypíchl také, že se prezidentův zdravotní stav během posledních měsíců výrazně zlepšil, tudíž podle podnikatele a bývalého volejbalisty přítomnost zdravotnického personálu není tak akutně nutná jako předloni, kdy byl Miloš Zeman kvůli dosud blíže nespecifikovaným problémům několik týdnů v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

„Já se nestačím divit. Je to ryzí zázrak, ryzí zázrak “ opakuje Nejedlý, když hodnotí aktuální kondici končícího prezidenta.

Reklama

Doporučované