Hlavní obsah

„Ať to nedopadne jako s pivem Schillerové.“ S DPH u kávy si vláda zavařila

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jak se bude danit káva, řeší ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Úředníci na Ministerstvu financí se už týden potí nad úsporným balíčkem, který představili politici z vládní koalice. Řeší například to, jestli je káva s mlékem potravina, nebo nápoj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Káva je nápoj s DPH 21 procent. Mléko je potravina s DPH 12 procent. Jakou daň ale napočítat, když si dáte kávu s mlékem? A hraje roli i to, kolik mléka použijete? Těmito otázkami se už týden usilovně zabývají úředníci Ministerstva financí.

Vládou nově představený konsolidační balíček obsahuje změny v DPH – potraviny zůstávají v nižší sazbě 12 procent, nealkoholické nápoje se ale nově přesouvají do základní sazby ve výši 21 procent.

To zkomplikovalo výpočet sazby u některých položek, které kombinují nápoje a potraviny. Na Ministerstvu financí se jim přezdívá „hybridy“. Ředitel Odboru číslo 18 Ondřej Fasora, který řeší daň z přidané hodnoty, má nyní za úkol, jak z této nástrahy vykličkovat.

Kromě káv s mlékem mezi hybridy patří třeba chai latté nebo různé milkshaky. Nejasnosti jsou i kolem ledové tříště, což je kombinace ovoce v nižší sazbě s vodou ve vyšší sazbě.

Že se tato otázka na ministerstvu usilovně řeší, potvrdilo Seznam Zprávám několik zdrojů přímo z úřadu a ze Sněmovny.

Speciálně u kávy s mlékem je situace komplikovaná, protože různé typy káv mají různé poměry vody a mléka. V některých je jen malé množství mléka a převažuje tak „nápojová“ složka. V cafe latté je naopak výrazně větší poměr mléka – 30 mililitrů kávy versus až 200 mililitrů mléka.

A úplný hlavolam nastává u cappuccina – poměr složek je stejný (káva i mléko 60 ml), ale je potřeba započítat ještě stejné množství mléčné pěny. Některé kavárny zase nabízejí takzvané „babyccino“, což je pouze napěněné mléko pro děti.

Na Ministerstvu financí a v zákulisí Sněmovny vyvolal takto komplikovaný výpočet obavy, jak se asi bude vysvětlovat provozovatelům restaurací a voličům. „To nesmíme připustit, vypadá to jako Schillerové DPH na pivo,“ sdělil Seznam Zprávám zdroj ze Sněmovny.

Jako DPH na pivo

Naráží na změny v DPH zavedené minulou ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) v roce 2020. Točené alkoholické pivo, které zákazník vypil v restauraci, se danilo 10 procenty.

Pokud si ovšem host v podniku vypil lahvové pivo, spadalo do vyšší sazby 21 procent. A rozdíl byl i v tom, když si zákazník dal sice čepované pivo, ale odnesl si ho ve džbánku s sebou – i tehdy restauratér musel napočítat vyšší sazbu.

Strany dnešní vládní koalice tehdy z opozičních lavic zmatek s DPH hlasitě kritizovaly. Teď si uvědomují, že podobný lapsus nemohou dopustit.

„Do dnešního dne se daňová sekce ministerstva soustředila na to, aby mohl konsolidační balíček jít do legislativního procesu, jehož první fází je připomínkové řízení. Všechny detaily a přeřazování produktů, které jsou připravované z mléka a kávy či čaje (latté, milkshakes, chai latte apod.), budou naši experti z daňové sekce řešit v příštích dnech tak, aby výsledek, do které sazby DPH budou tyto výrobky zařazeny, dával smysl a nevznikla z toho absurdita minulé vlády typu několik sazeb na pivo,“ uvedla Michaela Lagronová, šéfka Odboru komunikace na Ministerstvu financí.

Řešením by mohlo být zdanění kávy jako nápoje bez ohledu na mléko. To vidí jako logickou možnost například Piráti, kteří prosazovali nižší sazbu na potraviny, a naopak přeřazení všech nápojů do vyšší.

„Domnívám se, že káva podávaná jako nápoj bude mít stejnou sazbu jako nápoje, tedy základní sazbu,“ míní šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Co je ještě časopis

„Hybridy“ nejsou jedinou otázkou, která momentálně zaměstnává ministerské úředníky. Řeší se i kritizované rozdělení sazby pro noviny (21 %) a časopisy (12 %). Není totiž jasné, jak přesně od sebe noviny a časopisy odlišit.

Z pohledu „daňařů“ není domyšleno, zda se má řešit spíš obsah, nebo periodicita. Spor nejspíš skončí tak, že cokoliv bude vycházet maximálně třikrát týdně, to bude považované za časopis s nižším sazbou DPH.

Konsolidační balíček přehledně

„Nečekáme slova chvály a v první chvíli nečekáme ani masivní pochopení,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala. V přehledném souhrnu vám přinášíme informace o tom nejdůležitějším, co se má od příštího roku změnit.

Reklama

Doporučované