Hlavní obsah

Komentář: Proč ministr Blažek ztrácí nervy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek snad až příliš bedlivě sleduje brněnskou kauzu, jež se týká jeho známých.

Reklama

Pavel Blažek náhle převzal argumentaci nejzarytějších kritiků českých žalobců, mezi něž nikdy nepatřil. Naopak při debatách o změnách zákona o státním zastupitelství vycházel obvykle vstříc jejich požadavkům.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS sice mate tělem a brněnským akcentem, ale určitě patří k nejsečtělejším a nejkompetentnějším členům vlády. Jako jeden z mála od začátku rozuměl přidělenému rezortu a nepotřeboval se na ministerstvu rozkoukávat jako ostatní.

Jako politik byl vždy nad věcí. O to větší je překvapení, že teď najednou ztrácí svůj pověstný klid a opakovaně se ze své funkce vměšuje do živého případu, v němž figurují jeho známí. Jde o takzvanou bytovou kauzou v Brně, tedy manipulaci se stamilionovým městským majetkem, v níž je obviněno několik lidí.

Blažek nejprve tvrdě kritizoval práci olomouckých žalobců, kteří mají případ na starosti, když obvinili jeho spolustraníka a někdejšího advokátního koncipienta. A teď, jak zjistily Seznam Zprávy, dokonce do živé kauzy aktivně vstupuje a žádá od žalobců informace z probíhajícího vyšetřování.

Připomeňme, že policie v případu prověřuje také roli Pavla Blažka nebo brněnské primátorky za ODS Markéty Vaňkové. Pokud se ministr ve vlastní prospěch snaží využít své funkce, můžeme mluvit o lecčems od střetu zájmů přes nátlak na státní zástupce až po zneužití pravomoci.

Proč zneužití? Ministr spravedlnosti samozřejmě může podle zákona požádat kterékoliv státní zastupitelství o informaci o stavu řízení v každé věci. Jenže jen v případě, pokud takovou informaci potřebuje k plnění úkolů ministerstva nebo jako člen vlády. V tomto případě ji „potřebuje“ jen proto, že se týká jeho party.

Zároveň Pavel Blažek v této kauze převzal argumentaci nejzarytějších kritiků českých žalobců, mezi něž přitom nikdy nepatřil. Naopak při probíhající přípravě změny zákona o státním zastupitelství vycházel obvykle vstříc jejich požadavkům. Až teď, když „vlétli“ v Brně na jeho známé, Blažek najednou sdílí články o „zdivočelých žalobcích“, kteří se jen snaží likvidovat politiky. A v souvislosti s brněnskou kauzu mluví o „veřejném lynči“ nebo „nelegálním hnusu“.

Vyšetřovatelé případu v čele s dozorující žalobkyní Petrou Lastoveckou z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se mohu cítit po tlakem, když ministr spravedlnosti veřejně ostřeluje jejich práci. A stačí mu k tomu svým způsobem banalita: Nejvyšší státní zastupitelství vyhovělo stížnosti čtyř obviněných v rozsáhlé kauze a zrušilo jejich stíhaní jako nedostatečně odůvodněné. Ostatní ovšem stíhá dál.

Ministr Blažek to okamžitě označil za systémové selhání represivních složek s tím, že jde jen o špičku ledovce a budou to muset řešit vrcholné orgány veřejné moci. To už opravdu zní trochu jako výhrůžka. Připomeňme, že stížnost proti svému obvinění podává skoro každý a vyhovění některým stíhaným v mnoha kauzách ročně je docela běžné. Není to selhání. Spíše potvrzení, že nejde o formalitu, ale fungující prostředek, kterým se může obviněný bránit.

I kdybychom připustili, že všichni obvinění v brněnské bytové kauze jsou nevinní a omylem stíhaní, není to důvod, aby ministr spravedlnosti zneužíval své funkce a zasahoval do živého případu. To se dá ukázat v samotném řízení. Jinak to opravdu působí dojmem, že Pavel Blažek zneužívá své funkce ve prospěch svých stranických kolegů. Nebo dokonce, že snaží celou aféru včas znevěrohodnit – třeba kdyby policie náhodou našla důkazy i proti němu a chtěla ho obvinit.

Reklama

Doporučované