Hlavní obsah

Komunista Ondráček na sítích oslavoval Putina, vyšetřuje ho policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Komunista Zdeněk Ondráček v Doněcké lidové republice v roce 2019.

Bývalého komunistického poslance Zdeňka Ondráčka vyšetřuje policie kvůli jeho příspěvkům na sociálních sítích, ve kterých se obdivně vyjadřoval o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi a chválil jeho postoje k Ukrajině.

Článek

O policejním vyšetřování bývalého poslance KSČM a příslušníka předlistopadového pohotovostního pluku informoval server Neovlivní.cz. Zájem policie na sebe podle něj Ondráček přivolal zejména svým příspěvkem na Facebooku z 18. února, v němž komentoval hrotící se situaci na Ukrajině.

„Obdivuji Putina za trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou… střílet na školy, školky, nemocnice a další ryze civilní objekty mohou opravdu jen svině,“ napsal bývalý poslanec.

Na síti už tento příspěvek nyní není dostupný a Ondráčkův profil je od víkendu neveřejný, takže prohlížet jej mohou jen ti, které do něj on sám pustí, upozornil server.

„Příspěvek Zdeňka Ondráčka policie řeší. Je mezi těmi, u nichž je podezření, že porušují zákony,“ citoval Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Oficiálně se policie k případu nevyjádřila, což je u konkrétních vyšetřování obvyklé. „Evidujeme desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, schvalující ruskou invazi a aktivity ruské armády. Internetové prostředí pečlivě monitorujeme a omlouváme se, že nereagujeme na každé označení v příspěvcích. Není to vždy žádoucí a taktické. Děkujeme za pochopení!“ uvedla v neděli policie na Twitteru.

U Ondráčka se nejedná o první kontroverzi spojenou s děním na Ukrajině. Už v roce 2019 vyrazil na oslavy 5. výročí vyhlášení samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Přivítali jej tam se všemi poctami. „Byla to soukromá cesta a své soukromé cesty nemám důvod komentovat,“ hájil se tehdy poslanec.

České ministerstvo zahraničí se od něj striktně distancovalo a tehdejší šéf diplomacie Tomáš Petříček řekl, že poslanec dělá zemi ostudu, připomněl Neovlivní.cz.

Zdeněk Ondráček byl dvě volební období poslancem parlamentu, kde seděl mimo jiné ve výborech a komisích, které mají na starost bezpečnost a právo. Byl například členem komise pro kontrolu tajné služby BIS. Do politiky se vrhl po odchodu od policie, kde vyšetřoval hospodářské kauzy. Za totality byl členem pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti.

Doporučované