Hlavní obsah

Kunovice, Karlovy Vary i Holýšov. Zakryté stopy ruského oligarchy

Foto: Wikipedia.org

Jeden z nejbohatších ruských oligarchů Iskander Machmudov s majetkem bezmála 10 miliard dolarů.

Reklama

Skupina kolem Iskandera Machmudova investovala v Česku do kunovického výrobce letadel Aircraft Industries, do kabelovny v Holýšově a dle dostupných informací i do karlovarského hotelu Schlosspark. Nikde ale oligarcha není vidět.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Válka na Ukrajině a následné protiruské sankce vyvolaly velkou nervozitu v českých podnicích s ruskými majiteli. Jedním z prvních byl moravský výrobce civilních letadel Aircraft Industries, známější pod původním názvem Let Kunovice. Někteří zaměstnanci kunovické továrny, která je bytostně závislá na ruském trhu, vyjadřovali začátkem března obavy, zda vůbec dostanou únorové výplaty.

Peníze minulý týden přišly, ale nervozita přetrvává. „Většina zaměstnanců myslím chápe, že dodávky letadel do Ruska v této době jsou nesmysl, ozývají se hlasy, že by fabriku měl nějakým způsobem převzít český stát,“ popisuje zdroj obeznámený s děním v podniku.

K uklidnění nepřispívá fakt, že za konečného vlastníka továrny je už od roku 2013 veřejně označován jeden z předních ruských oligarchů napojený na prezidenta Vladimira Putina. Muž uzbeckého původu Iskander Machmudov, většinový akcionář obřího kombinátu UGMK.

Machmudov zatím není na evropském sankčním seznamu, ale má k postihu nakročeno. Už na začátku roku 2018 se ocitl na „blacklistu“ prominentů spjatých s Kremlem, který zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Skupina UGMK: Impérium mědi a zinku

  • Jeden z největších ruských těžařských a hutnických holdingů, zaměřený hlavně na těžbu a zpracování mědi a zinku. Zabývá se i těžbou uhlí a drahých kovů.
  • Sídlí ve městě Verchňaja Pyšma u Jekatěrinburgu (Sverdlovská oblast).
  • Zahrnuje více než 40 podniků v Rusku i v zahraničí.
  • Základem společnosti je uzavřený technologický řetězec pro zpracování mědi, od těžby surovin až po výrobu hotových výrobků.
  • V součtu má kolem 80 tisíc zaměstnanců.
  • Prezidentem UGMK a největším akcionářem je Iskander Machmudov, generálním ředitelem a druhým největším akcionářem Andrej Kozicyn.

Vedení kunovické Aircraft Industries překvapilo začátkem března prohlášením, z něhož vyplývá, že Machmudov už známého českého výrobce letadel neovládá. V textu management firmy sice hovoří o ruském majiteli, nicméně ten je prý „jiný, než uvádějí média“.

Seznam Zprávy následně opakovaně žádaly Aircraft Industries, aby firma transparentně zveřejnila, kdo tedy je dnes konečným majitelem, když ne majoritní akcionář UGMK. A také kdy ke změně došlo a zda si Machmudov na podnik udržel vazby.

Původně slibovaná písemná odpověď ani po urgenci nepřišla. Z pozdějšího ústního vyjádření šéfky marketingu Denisy Zapletalové vyplynulo, že oním vlastníkem má být Andrej Kozicyn.

Foto: www.kremlin.ru

Také Andrej Kozicyn, nyní uváděný jako majitel kunovické Aircraft Industries, se zjevně těší dobré pověsti v Kremlu. Snímek je z roku 2014, kdy generální ředitel UGMK přebíral od Vladimira Putina státní vyznamenání. Další ocenění získal od Putina loni – za přínos k vybudování vojenského památníku u města Ržev.

Tento muž je opravdu v české evidenci skutečných majitelů zapsán jako konečný vlastník Aircraft Industries. O faktické změně však sotva může být řeč, jelikož Kozicyn je dlouholetým nejbližším spolupracovníkem Iskandera Machmudova. Jak lze v ruských zdrojích dohledat, je generálním ředitelem UGMK a vedle prezidenta holdingu působí téměř jako jeho dvojče, byť o něco chudší. I Kozicyn je v Rusku označován za oligarchu.

Dvojice Machmudov–Kozicyn skupinu UGMK dle ruských médií svorně rozvíjí už od konce 90. let. Machmudov má v těžebně-metalurgickém kombinátu držet lehce nad 50 procent akcií, Kozicyn 35 procent.

Odrazem toho je i žebříček nejbohatších Rusů dle časopisu Forbes. Machmudov je aktuálně na 18. místě s majetkem 9,7 miliardy dolarů, Kozicyn na 27. místě se jměním 6,3 miliardy dolarů.

Jen formální změna

V akcionářské struktuře kunovické Aircraft Industries skutečně v minulých letech došlo ke změně, která za povšimnutí stojí. Bylo to v posledních dnech roku 2018, kdy se jediným akcionářem továrny na Uherskohradišťsku stala místo UGMK jiná ruská společnost Ostov. Přitom ale sama kunovická firma nikdy neměla potřebu to osvětlit, ve výroční zprávě za rok 2018 je k tomu jen krátká zmínka.

Fakticky vzato se po příchodu „nového“ vlastníka v podniku na letadla nic nezměnilo. Vedení zůstává mnoho let stejné. I předsedou představenstva je nadále Oleg Melyukhov, který je pod Machmudovem (a Kozicynem) i v nejvyšším vedení UGMK veden v pozici ředitele pro vnější vztahy. Navíc nový stoprocentní vlastník sídlí na stejném místě jako ten předešlý – v šedesátitisícovém městě Verchňaja Pyšma u Jekatěrinburgu.

Nic se nezměnilo ani na projektu přenesení výroby kunovických letounů L-410 určených pro ruský trh přímo do Ruska.

Deklarovaná změna tak může mít ten důvod, že Machmudov se na světové scéně nechce ukazovat. Jak už bylo uvedeno, v roce 2018 se ocitl na americkém seznamu prominentů blízkých Kremlu, v roce 2019 zase začala zahraniční média řešit případ obcházení amerických sankcí proti Rusku, do kterého byl právě on zapleten.

Šlo o nelegální finanční transakce přes estonskou pobočku švédské banky Swedbank, kdy peníze tekly mezi ruským výrobcem zbraní, koncernem Kalašnikov, a americkou firmou Kalashnikov USA, registrovanou na Floridě.

Odešel od Machmudova, teď odsuzuje agresi

V něčem podobný případ jako v Kunovicích se odehrál i na druhém konci republiky – v Holýšově na Plzeňsku. I zde zmizela UGMK z vlastnické struktury. Nicméně současný nový majitel ruského původu, který dříve pracoval pro Machmudova, rezolutně odmítá, že by v tomto případě mohlo jít o „fingovaný“ převod.

Ruský oligarcha Machmudov před lety ovládl v Holýšově tamního českého výrobce kabelů, společnost Kabelovna Kabex. Své speciální kabely tato firma dodává mimo jiné i do jaderných elektráren včetně těch českých.

Machmudovův těžařský holding UGMK přivedl do Kabexu v roce 2013 český zakladatel společnosti Pavel Kupilík jako strategického investora. Tříčtvrtinový podíl v Kabexu tehdy získala dceřiná firma UGMK, společnost Kabelová aliance z Jekatěrinburgu. Jde o subholding zastřešující několik firem z kabelové branže.

Ruští majitelé do Kabexu tehdy dosadili Dmitrije Vasechka, jenž Kabex o dva roky později od Kabelové aliance, kterou předtím jako manažer řídil, získal do vlastnictví.

Dnes je tak podnikatel ruského původu Vasechko v Holýšově jediným akcionářem. „V roce 2015 jsem od společnosti Kabelová aliance vykoupil její podíl,“ říká pro Seznam Zprávy.

Kabelovna Kabex v současnosti podle Vasechka už s Machmudovovým holdingem UGMK nemá nic společného. „Ani formálně, ani fakticky. V roce 2015 veškerá spolupráce s UGMK skončila,“ tvrdí současný majitel. Jiné zdroje ale hovoří o tom, že obchodní spolupráce s UGMK neustala.

Každopádně podnikatel Dmitrij Vasechko se na rozdíl od jiných ruských podnikatelů celkem zřetelně vymezil vůči ruské agresi proti Ukrajině.

„Každý nezávislý stát má právo demokratickým způsobem rozhodovat o své budoucnosti a o svém dalším směřování, proto je zcela nepřijatelné, aby mu v tomto bylo bráněno jakýmkoli nátlakem, ba co více vojenskou agresí,“ uvedl Vasechko v prohlášení zveřejněném na webových stránkách firmy 24. února.

Negativní reakce ruských úřadů se podle svých slov nebojí. „V Česku jsem dlouho, nemám v úmyslu se do Ruska vracet,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Hotel, kam jezdili lidé od Machmudova

Když budeme pátrat po českém majetku oligarchy Iskandera Machmudova, dostaneme se i do Karlových Varů. V samém centru lázeňského města, v blízkosti kostela sv. Máří Magdalény a vřídelního pramene, stojí v příkré ulici luxusní lázeňský hotel Schlosspark. V minulých letech byl znám tím, že jej využívala téměř výhradně ruská klientela. Jezdívali sem po návratu z vesmíru odpočívat ruští kosmonauti.

Formálním majitelem firmy Schlosspark je dlouhá léta švýcarská firma SM Trade z Hünenbergu v kantonu Zug. Ve švýcarském obchodním rejstříku je k jejímu založení v roce 2004 uvedeno, že klíčovým předmětem podnikání je export a import železných a neželezných kovů.

Jako majitel je zde uveden jistý Andreas von Allmen, jehož můžeme najít i v desítkách dalších švýcarských firem. Mnohé ale nasvědčuje tomu, že skutečným majitelem je právě někdo z okruhu Machmudovova (a Kozicynova) koncernu UGMK.

Firma Schlosspark dosud nesplnila svou povinnost uvést konečného vlastníka v evidenci skutečných majitelů, dle autentických vzpomínek některých manažerů však karlovarský hotel Schlosspark často využívali k jednání i ruští šéfové Aircraft Industries i zmíněné Kabelovny Kabex z Holýšova.

Foto: www.booking.com

Karlovarský hotel Schlosspark. Oficiálním majitelem je už od roku 2005 švýcarská firma SM Trade, ale vlastnické nitky směřují k ruské skupině UGMK.

Jednatelem v karlovarské hotelové firmě ještě do loňska byl Sergej Erypalov z Jekatěrinburgu. Ten samý manažer je veden i jako člen nejužšího vedení UGMK, a to v roli ředitele pro výstavbu a investice.

A je tu ještě jedna spojka, která ukazuje na blízkost s UGMK. Zmíněného švýcarského vlastníka hotelu – firmu SM Trade – lze najít jako majoritního vlastníka ruské firmy Kompaniia EK se sídlem v Jekatěrinburgu. Minoritní podíl v ní má i Machmudovův holding UGMK.

Celý případ opět ukazuje, jak složité může být dohledávání ruského majetku a osob, které jej mají skutečně pod palcem. Česká vláda je přitom připravena jít i za rámec současných evropských sankcí a posvítit si i na další lidi než jen oficiální vlastníky.

„Sankce se musí uplatňovat nejenom vůči osobám přímo uvedeným na sankčním seznamu EU, ale rovněž vůči takzvaným ‚bílým koním‘, prostřednictvím kterých tyto osoby ovládají svůj majetek,“ uvedl v minulých dnech pro Seznam Zprávy Petr Fojtík, šéfporadce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Série: Jsou blízcí Putinovi, podnikají v Česku

13. 4.: Ruský vězeň svědomí narazil v Česku na agenta FSB, který ho dostal za mříže

1. 4.: Tabákový car a král severu Řecka. To je oligarcha s fabrikou ve Slaném

24. 3.: Uprostřed Prahy má hotely rodina Putinova gubernátora

17. 3.: Kunovice, Karlovy Vary i Holýšov. Zakryté stopy ruského oligarchy

15. 3.: Rus číslo 356 na sankčním seznamu. V ČKD Blansko hostil Zemana

9. 3.: Strabag může přijít kvůli oligarchovi o zakázky

8. 3.: Luxusní vesnička u Prahy tají majitele. Stopy vedou k ruským oligarchům

4. 3.: U letiště v Ruzyni investují čečenští miliardáři z Putinova okruhu

1. 3.: Putinův muž přes ropovody má českou stopu. Jeho blízcí tu léta podnikají

26. 2.: Oligarcha s vazbami na Kreml má majetek na Moravě. Vyrábí letadla

Reklama

Doporučované