Hlavní obsah

Kvůli Rusku dá vláda 300 milionů na kyberbezpečnost

Ministerstvo zahraničí v minulosti čelilo několika hackerským útokům.

Reklama

Česká vláda plánuje téměř třistamilionovou investici do kybernetické bezpečnosti české diplomacie. Za řízení ČSSD Černínský palác najal neprůhlednou firmu, ta teď skončí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebezpečí z východu nemá podobu jen ozbrojeného konfliktu, ale i útoků v kyberprostoru. Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) přišel v minulosti z Ruska i útok na e-mailové schránky českého Ministerstva zahraničních věcí.

O lepším „vyzbrojení“ IT systémů české diplomacie se mluví roky. Výsledky ale byly zatím rozpačité. Za ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) úřad najal na vytvoření strategie pro tuto IT revoluci firmu bez kanceláře a bez profesní historie. S tou nyní Černínský palác podle zjištění Seznam Zpráv spolupráci ukončí.

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský má IT upgrade jako svou prioritu. Ve státním rozpočtu je jen pro rok 2022 vyčleněno 280 milionů korun na „IT transformaci“ na Ministerstvu zahraničí. Jde o výrazné navýšení financí oproti Babišově vládě. Ta v roce 2020 schválila řádově nižší částku, 100 milionů korun na obdobné projekty.

Architekt za miliony

Úřad také provede audit IT zakázek z posledních let. Podle mluvčí úřadu Lenky Do ministerstvo výsledek prověřování sdělí, až skončí. „Postupná modernizace IT systémů je jednou z priorit ministerstva a bude dále pokračovat,“ dodala.

Jak Seznam Zprávy již loni informovaly, Černínský palác uzavřel smlouvy za téměř deset milionů korun se společností Willow Group na práce v oblasti IT. Jednu předloni v září – pouhý měsíc poté, co si zaregistrovala příslušný obor podnikání. A druhou letos v červnu, krátce před volbami – to si společnost od státu připsala rovnou sedm milionů za služby „solution architekta“.

„Ministerstvo zahraničí tyto služby využívalo z kapacitních důvodů. Na ministerstvu tato role nebyla v poslední době obsazena, a to z důvodu situace na pracovním trhu v oblasti IT. V současné době se připravuje nástup nového zaměstnance. Po jeho zapracování už nebude ministerstvo čerpat služby z této smlouvy,“ sdělila Seznam Zprávám Lenka Do.

Kolem těchto zakázek se našlapuje pozoruhodně opatrně. IT transformace má probíhat pod dohledem tajných služeb. Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po článcích Seznam Zpráv zakázky pro Willow Group nechal prověřit. Výsledek auditu ale úřad loni odmítl zveřejnit s tím, že je tajný. To nyní potvrdila i Lipavského mluvčí.

„Auditní zpráva je utajovanou informací v režimu ‚vyhrazené‘. Nemůžeme proto komentovat ani prezentovat závěry a zjištění z této auditní zakázky. S auditem se odpovědné útvary a autority v rámci Ministerstva zahraničních věcí seznámily,“ uvedla Lenka Do.

Angažmá firmy Willow Group kritizovali experti na korupci. „Z hlediska transparentnosti je společnost rozhodně riziková. Nemá jedinou zveřejněnou účetní závěrku, základní kapitál společnosti je 100 korun, což je legální, nicméně společnosti, které si za svým podnikáním stojí, mají základní kapitál řádově vyšší,“ upozorňoval analytik Transparency International Marek Chromý.

Z IT kruhů do Černína

Ministr Lipavský v minulosti působil jako manažer v IT a digitalizace státní správy je prioritou jeho mateřské Pirátské strany.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

V létě 2020 Babišova vláda schválila stomilionovou investici do IT české diplomacie. V rozpočtu navrženém novou vládou je na „IT transformaci“ vyčleněno na rok 2022 281 milionů korun.

„Tyto prostředky jsou určeny na infrastrukturní projekty ministerstva – obnova stávajícího IT prostředí. V současné době se připravují technické specifikace a zadávací dokumentace, z toho bude zřejmé, kolik a jaké zakázky bude Ministerstvo zahraničí vypisovat,“ uvedla Aneta Kovářová z tiskového oddělení resortu. Vynaložení těchto prostředků se podle ní předpokládá v letošním roce a dále pak v následujících letech, v roce 2023 a 2024.

Reklama

Doporučované