Hlavní obsah

24 slibů. Co dokázal prezident splnit

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci vyhodnotil, jak se mu podařilo splnit plány na prvních 100 dnů v úřadu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel složil voličům první účty. Na konci týdne mu vyprší lhůta prvních 100 dnů ve funkci. Pavel se zavázal splnit během nich 24 slibů. Zjišťovali jsme, nakolik se mu to podařilo.

Článek

Otevírání Pražského hradu, pravidelné brífinky s novináři, pravidelné kontroly v prezidentské kanceláři, ale i schůzky s premiérem a lídry opozice, transparentní tým poradců a regionální výjezdy. To je jen výběr z 24 slibů, k jejichž splnění se během prvních 100 dnů ve funkci zavázal prezident Petr Pavel.

„Úspěch svého prezidentství bych rád viděl v tom, že náš národ získá zpět zdravé sebevědomí a odhodlání měnit věci k lepšímu. Podmínky pro to, abychom hráli první ligu, máme více než příznivé,“ řekl Pavel novinářům při čtvrtečním hodnocení svého dosavadního působení.

Prvních 100 dnů mu vyprší na konci tohoto týdne. Seznam Zprávy se podívaly na to, jak úspěšná hlava státu v plnění svých slibů byla.

Jako jeden z prvních slibů splnil Pavel zahájení procesu otevírání Pražského hradu veřejnosti. V polovině dubna spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a policejním prezidentem Martinem Vondráškem oznámili, že zmizí kontroly u vstupu do areálu a dál zůstanou pouze namátkové.

Součástí otevírání Hradu měla být i organizace kulatého stolu se zástupci odborné veřejnosti na téma kulturního otevírání Hradu. Jednat měl i na téma revitalizace prostor Hradu a jeho okolí. „Za tímto účelem jmenuji také externího poradce,“ zavázal se prezident.

Poslední jmenovaný slib je prozatím jediný, který splnil, když se začátkem dubna domluvil na spolupráci s architektem Josefem Pleskotem. Kulatý stůl s historiky, památkáři, architekty a zástupci kulturní veřejnosti se uskutečnil v červnu. Zpracování výsledků je podle tiskového oddělení prezidenta zatím v procesu.

Právě transparentní a pravidelná komunikace je dalším blokem, u kterého se hlava státu zavázala ke splnění několika úkolů. Podařil se systém pravidelných mediálních brífinků k připravovaným krokům. „Zatím jsme uspořádali 33 tiskových brífinků. Prezident od zvolení poskytl 60 rozhovorů, a to jak českým, tak zahraničním médiím. Číslo je tak vysoké, protože jsme se snažili vyhovět počáteční absenci slova prezidenta ve veřejném prostoru,“ řekla mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková.

Dodala, že od inaugurace rozhovory utlumují. „Nechceme, aby se prezident stal komentátorem aktuálního dění, ale hovořil v okamžiku, kdy má co říci nebo je zapotřebí, aby veřejnost slyšela jeho názor.“

Oříškem se ukázalo být zahájení modernizace oficiálních webových stránek prezidenta, aby odpovídaly současnosti a potřebám uživatelů. Prezidentský web hrad.cz vypadá od březnové inaugurace stejně jako v předchozích letech, když nepočítáme výměnu prezidentské fotografie, životopisu a jmen v týmu.

Prezidentův tým však už dříve novinářům přiznal, že změny v IT záležitostech jsou na Pražském hradě poněkud složité a systém nepružný. Dokazuje to třeba fakt, že ještě donedávna členky mediálního týmu prezidenta byly pro komunikaci s novináři nuceny využívat e-mailové adresy na platformě předvolebního webu generalpavel.cz.

Sdruženou e-mailovou adresu pro novinářské dotazy tým Petra Pavla představil žurnalistům až na začátku června.

Prezidentská kancelář se rozšíří o oddělení digitálních médií po reorganizaci od 1. července. „Manažerem digitálních médií byl v květnu jmenován Matěj Křístek,“ uvedlo na tiskové konferenci tiskové oddělení.

Organizační změna prezidentské kanceláře

Jedním ze slibů Petra Pavla bylo i představení organizační změny prezidentské kanceláře. Jak se změna povedla, zjišťovali reportéři Václav Dolejší a Ondřej Koutník v jejich pořadu Off record. Představili v něm většinu nových spolupracovníků hlavy státu.

Linka na mladé drhne

Mezi sliby transparentní komunikace byla i příprava komunikační strategie zaměřené na mladou generaci nebo postupné rozšíření týmu o odborníky na sociální sítě a digitální komunikaci. Tento slib nelze z veřejných zdrojů ověřit. Na webových stránkách Hradu je jako vedoucí tiskového odboru uvedena pouze mluvčí prezidenta Markéta Řeháková, další spolupracovníci na webu uvedeni nejsou.

V kampani Pavlovi pomáhal se sociálními sítěmi slovenský komunikační odborník Martin Burgr. Ten však Seznam Zprávám ještě před inaugurací řekl, že se pevnou součástí hradního týmu stát nehodlá.

Komunikační strategii zaměřenou na mladé hlava státu rovněž nepředstavila. Ještě před inaugurací prezident hovořil o jakémsi „hradním youtuberovi“, kterým se měla stát osobnost dostatečně atraktivní pro mladou generaci.

Pavel ještě před inaugurací oznámil, že si pro komunikaci s mladými vybral Jana Špačka, autora oblíbeného pořadu Fabulace Jana Špačka. Ten to však pro Deník N odmítl, byť Pavla tehdy doprovázel na výjezdu do Ústeckého kraje.

Spolupráci však navázali. Tento týden třeba zveřejnili společné video o vyprodaných poštovních známkách s podobiznou nového prezidenta. V červnu se také uskutečnil kulatý stůl s několika vybranými zástupci generace Z. „S ambasadory se připravuje strategie a plán konkrétních aktivit pro mladou generaci,“ uvedl v materiálu pro novináře prezident.

Zatím většinově nesplněné jsou body týkající se dodržování pravidel v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Body jako zahájení pravidelných kontrol v KPR, Lesní správě Lány a Správě Pražského hradu, revize jejich procesů či nastavení transparentních způsobů řízení v nich má stále uvedené jako „v procesu“.

Prezident uvedl, že momentálně běží kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, Národního bezpečnostního úřadu a Spisové a archivní služby Ministerstva vnitra.

„Myslela jsem si, že budeme o měsíc rychlejší, ale okolnosti tomu nepřály. Začne platit od 1. července,“ řekla kancléřka Jana Vohralíková.

Prezident na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že i přes určitou zkostnatělost státní správy, o které hovořila Vohralíková, zažil po svém nástupu do úřadu spíš více příjemných překvapení než nepříjemných. Uvedl, že se za uplynulého čtvrtroku podařilo i dobře sladit kompletní prezidentský tým.

„Přišla se mnou skupina lidí z volebního týmu, která byla zvyklá na velkou dynamiku, pak zde byla stávající kancelář, která pracuje v kontinuitě a za druhé volební období Miloše Zemana nebyli zvyklí na příliš velké tempo. A do toho lidé, kteří přišli z úplně jiného prostředí. Dát to dohromady a sladit požadavky nějakou dobu trvá. Myslím, že se nám to úspěšně daří a myslím, že jsme se posunuli za tu dobu dál,“ řekl.

Komunikace s vládou i opozicí

Stoprocentní úspěch prezident slaví u bodů, kterými se zavázal ke zvyšování politické kultury v zemi. Tím hlavním bylo dostat k jednacímu stolu premiéra Petra Fialu (ODS) a lídra největší opoziční strany Andreje Babiše (ANO). K tomu došlo na začátku června, kdy hovořili především o zahraniční politice.

Podařilo se mu i nastavit pravidelná setkávání se zástupci koalice a opozice k podobě důchodové reformy. Tam Babiše tehdy zastoupili jeho místopředsedové Alena Schillerová a Karel Havlíček. Prezident už absolvoval i schůzku vrcholných ústavních činitelů a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). O koordinaci zahraniční politiky vlády a Hradu diskutovali 31. května.

Prezident se prozatím nesetkal s předsedou druhé opoziční strany Tomiem Okamurou (SPD). Uvedl ale, že se tomu nebrání. „Pokud by pan předseda očekával schůzku, mohl by o jednání požádat a možná i naznačit agendu,“ řekl.

Pavlovou zatím nejbližší agendou bude jednání s Petrem Fialou (ODS), které se uskuteční dnes v poledne. Dotknout by se chtěl i plánované výměny na postu ministra zemědělství, kdy by měl od 1. července Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) vystřídat jeho stranický kolega Marek Výborný. „O novém jméně jsem slyšel stejně jako vy včera. Rád bych se s Markem Výborným také sešel. Musíme to ještě domluvit,“ řekl.

Mezi úspěšně splněnými body je i představení týmu svých poradců, k čemuž došlo na konci letošního dubna.

Poradní tým prezidenta

Vedoucí týmu: Tomáš Richter

Ústava a právní otázky: Jan Kysela

Ekonomika: David Marek

Sociální politika: Lucie Poláková

Důchodová reforma: Vladimír Bezděk

Energetika: Jakub Maščuch

Životní prostředí: Ladislav Miko

Vzdělávání: Silvie Pýchová

Neformální skupina poradců pro zahraniční politiku: Petr Kolář, Karel Schwarzenberg, Michael Žantovský, Jiří Pehe, Tomáš Petříček, Jan Macháček

Fajfkou splněno si Pavel mohl odškrtnout i své sliby týkající se zahraniční politiky. Už navštívil všechny čtyři sousední země (na Slovensku byl již dokonce dvakrát). V květnu v doprovodu slovenské kolegyně Zuzany Čaputové absolvoval úspěšnou cestu na Ukrajinu. Jako jediná hlava státu se vydal dokonce do hlubšího vnitrozemí, když navštívil vojáky v nemocnici v ostřelovaném Dnipru. Podařilo se i setkání s nejvyššími představiteli Evropské unie a NATO.

V prvních 100 dnech prezidentování hodlal Pavel navštívit Moravskoslezský kraj a dva další regiony. Doposud ve funkci hlavy státu vyrazil na Liberecko a také na Vysočinu.

Prezident přislíbil také vytvoření týmu odborníků pro vztahy s regiony a místními komunitami. Tento slib je rovněž zatím uveden jako „v procesu“. Tiskové oddělení uvedlo, že prozatím byla organizací spolupráce s regiony pověřena Markéta Čuříková. „Vznikne také Oddělení regionálních politik a místních komunit,“ uvedlo tiskové oddělení.

„Konkrétně naplňovat jednotlivými jmény můžeme tento tým až 1. července,“ dodal poradce prezidenta Tomáš Lebeda.

Úspěšně splněná je i nominace prvních tří kandidátů na ústavní soudce. Všichni tři jím vybraní adepti – Daniela Zemanová, Josef Baxa a Jan Wintr – už byli i Senátem schváleni a jmenováni.

Reklama

Doporučované