Hlavní obsah

Městská policie se omluvila za příspěvek o kontrole bytů a smazala ho

Foto: Městská policie Karviná/ Facebook

Městská policie v Karviné při kontrolách bytů.

Reklama

Městská policie v Karviné přehodnotila svůj příspěvěk na facebooku, v němž informovala o kontrole bytů. Omluvila se a příspěvek smazala.

Článek

Městská policie v Karviné se koncem června na facebooku pochlubila, že se zúčastnila akce zaměřené na kontrolu bytů.

V příspěvku se pohoršovala nad lidmi, ke kterým přišla dopoledne domů na neohlášenou kontrolní akci. „Některé lidi jsme mezi devátou a desátou dopoledne zrovna probudili, pár děcek rodiče zapomněli poslat do školy, nicméně viděli jsme i pozitivní věci, třeba uklizené byty,“ psali tehdy strážníci, kteří vše doprovodili i fotografiemi.

Vyvolalo to veřejnou debatu nad tím, zda je zvolený slovník vhodný, stejně jako zveřejněné informace. I když si strážnici původně za svým postupem stáli, později obrátili a příspěvek z facebooku stáhli.

„Rozhodli jsme se stáhnout příspěvek, který popisuje naši účast na kontrolní činnosti na ulici Tatranská v Karviné-N. Městě. Text příspěvku jsme zpětně vyhodnotili jako matoucí a omlouváme se za něj,“ uvedla městská policie v prohlášení.

Naráží na to, že v prvním příspěvku policie například napsala, že některé lidi během kontroly mezi devátou a desátou dopoledne zrovna probudili nebo že pár dětí rodiče zapomněli poslat do školy. Městská policie také napsala, že viděla i pozitivní věci jako uklizené byty.

„Naši strážníci při šetření sociálních pracovníků a pracovníků OSPOD působí vždy pouze podpůrně a přesně podle zákona s cílem zajistit bezpečnost těchto osob. Nikdy nevstupují do bytů a nestalo se tak ani v tomto případě,“ dodali strážnicí v prohlášení.

Na místě byla také média a primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM), který byl podle svých slov venku. Do terénu jezdí proto, že mu chodí stížnosti od místních obyvatel. Šéf strany Michal Šmarda se za Wolfa postavil, příspěvek samotný ale kritizoval.

„Městská policie zveřejnila nešťastně volený příspěvek. To je škoda a hlavně chyba. Věřím, že média nyní využijí možnosti otevřít seriózní debatu na důležité téma sociálního bydlení a vyloučených lokalit. Karviná má dobrého primátora. Na tom jeden nešťastný příspěvek městské policie nic nemění,“ postavil se za spolustraníka předseda Sociální demokracie Šmarda.

Ředitel městské policie Petr Bičej příspěvek hájil. Na Karvinsku se podle něj takto vyjadřuje.

„Jistá dávka ironie je v našem regionu běžná. Jinde to zřejmě lidé berou jinak, chápu, ale u nás to tak je,“ uvedl tehdy pro Seznam Zprávy.

Ředitel Spolku Portavita vysvětloval, že se jednalo o kontrolu sociálního bydlení. Měli totiž coby organizace, která do bytů shání podnájemníky, ohlášené neplatiče a rodinu, která údajně neposílá děti do školy. Odmítl, že by byty kontrolovali kvůli úklidu, jak mohlo z příspěvku vyznít.

Reklama

Doporučované