Hlavní obsah

Nejen Pavel. Vysvětlení, co se děje na generálním štábu, chtějí i poslanci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Reklama

Zdroje blízké vládě, armádě i Hradu Seznam Zprávám potvrdily, že mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu jsou spory. Ani jeden z aktérů se úterního jednání sněmovního výboru nezúčastnil.

Článek

Údajné neshody mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou se dostaly na přetřes i během úterního jednání sněmovního výboru pro obranu.

„Všichni jsme se v tisku dočetli, že jsou tam nějaké spory. Četl jsem vyjádření paní ministryně, že žádný problém nevidí. Tak ať nám to vysvětlí,“ prohlásil na konci zasedání Pavel Růžička (ANO).

S návrhem, aby šéfka resortu obrany přišla objasnit, jakým způsobem to v současnosti funguje na generálním štábu, souhlasí i šéf výboru a předchůdce Černochové ve funkci Lubomír Metnar (ANO).

Vysvětlení by si rád poslechl i stranický kolega ministryně a člen výboru Pavel Žáček (ODS). „Samozřejmě, že mě to zajímá. Chci ale slyšet od těch, kteří jsou označeni jako hlavní aktéři, jestli je ten problém takový, nebo ne. Nechme to proběhnout, oba jsou profesionálové,“ řekl Seznam Zprávám.

Otázkou zůstává, zda se výbor sejde až 20. června, jak je plánováno, anebo se uskuteční mimořádné jednání. Černochová je momentálně pracovně ve Spojených státech, do Sněmovny nedorazil ani Řehka.

Rozmary a okamžité potřeby

Pro připomenutí: Povaha konfliktu mezi Řehkou a Černochovou spočívá podle informací Seznam Zpráv v odlišných představách o způsobu řízení Ministerstva obrany.

Vysoce postavený představitel armády, který své svědectví poskytl pod příslibem anonymity, redakci řekl, že Řehka je nespokojený s tím, že pro dlouhodobou koncepci a vizi rozvoje schopností tuzemské armády nemá dostatek prostoru.

„Ministryně se věnuje především svému mediálnímu obrazu a politickému PR a od toho se odvíjí všechno ostatní. Přetížení lidé jsou neustále úkolováni a zahlcováni nepodstatnými problémy a dokladováním mikroproblémů a nemají čas se soustředit na důležité strategické věci. Není možné nastavit dlouhodobé priority práce a držet se jich, protože veškerá činnost se řídí podle rozmarů a okamžitých potřeb ministryně,“ popsal podstatu údajných neshod.

Pokud by mezi námi byly závažné spory, tak bych pana generála v květnu nenavrhovala vládě a prezidentovi na povýšení do třetí generálské hodnosti.
Jana Černochová, ministryně obrany

Ministryně na nařčení reagovala slovy, že „rozmary a okamžité potřeby“ si vyžádala válka na Ukrajině, nová bezpečnostní situace a navyšování rozpočtu. „Celý rezort se tomu musí přizpůsobit. Od vojáků očekávám, že se mnou budou problémy řešit napřímo, nikoli anonymně fňukat v médiích,“ vzkázala.

„Prosadili jsme (s Řehkou, pozn. red.) dvě procenta HDP na obranu, to znamená finance na to, po čem vojáci vždy volali. Je to náročné a nemají a nemohou mít všichni vždy stejný názor, ale vždy jsme se nakonec shodli. Pokud by mezi námi byly závažné spory, tak bych pana generála v květnu nenavrhovala vládě a prezidentovi na povýšení do třetí generálské hodnosti,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Uvedla také, že jí Řehka rezignaci nenabídl a že ona ji ani nevyžadovala. Podle svých slov si ho vybrala jako partnera pro modernizaci armády.

Mluvit s oběma chce i prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Petr Pavel. „V tuto chvíli nemáme dostatek informací, abychom se k situaci mohli vyjádřit. Mohu potvrdit, že pan prezident se o věc zajímá a chce si vyslechnout stanovisko dotčených aktérů,“ reagovala na dotazy Seznam Zpráv jeho mluvčí Markéta Řeháková.

Reklama

Doporučované