Hlavní obsah

Piráti po letech chystají změnu. „Revize kopírovacího monopolu“ má jít stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Cílem nově nemá být jen „svoboda internetu“. Návrhů stanov je několik. Který nakonec zvítězí, by mělo určit víkendové celostátní fórum.

Článek

Když začínali, chtěli Piráti prosadit svobodné šíření přijaté informace jako základní lidské právo a striktní ochranu soukromí občana.

„K dosažení tohoto cíle je nutná revize kopírovacího monopolu tak, aby se nemohl stát záminkou pro útoky na svobodu internetu,“ stojí v prvním odstavci stanov, jejichž vznik se datuje do roku 2009, ale jsou dosud platné. 

Po 14 letech v politice se to nejmenší vládní strana chystá změnit.

Nově se Piráti chtějí přihlásit k tomu, že jejich posláním je svobodná vzdělaná a spravedlivá společnost, která obstojí v rychle se vyvíjejícím světě a která dokáže lidem zajistit prosperitu a vysokou kvalitu života.

O změně budou rozhodovat na pravidelném celostátním fóru, které se o víkendu sejde v Liberci.

Vznik pirátských stran

Česká pirátská strana - podobně jako další v Evropě - vznikla v reakci na rozsudek švédského soudu nad zástupci projektu The Pirate Bay. Čtyři spoluzakladatelé portálu, který umožňoval sdílet zdarma filmy, seriály a hudbu, byli za porušování autorských práv odsouzeni k ročnímu vězení a pokutě 30 milionů švédských korun (asi 70 milionů Kč).

„Objevují se další výzvy“

K dispozici bude hned několik návrhů. Tři mají obdobný základ a liší se jen v nuancích. Čtvrtý pak chce do stanov vložit, že Piráti jsou „liberální středová strana“.

„Svět se změnil,“ říká k tomu Mikuláš Ferjenčík, který se podílel na přípravě momentálně favorizovaného návrhu. Podporuje ho zhruba 170 členů a garantem je předseda poslanecké frakce Pirátů Jakub Michálek.

„Pirátská strana razantně rozšířila svůj program, proto je namístě stanovy aktualizovat,“ ozřejmil, co ke změnám vede.

Verzi rozšířenou o ochranu lidských práv nebo ochranu životního prostředí pak předkládá 1. místopředseda a europoslanec Marcel Kolaja.

„Objevují se další výzvy, na které musíme reagovat, a stanovy by to měly reflektovat. Konkrétně jde třeba o stále urgentnější klimatickou krizi nebo o výzvy v oblasti energetiky. Tato témata se již promítají do programových dokumentů. Nejde tedy o změnu směřování strany,“ řekl Seznam Zprávám.

Do stanov chce prosadit i bod, že Pirátská strana má svou politikou prosazovat „sekularismus a důsledné oddělení zákonodárné, výkonné a soudní moci“.

Aby některá z variant prošla, musí ji odsouhlasit tři pětiny členů.

Ferjenčík a ostatní očekávají, že budou i hlasy proti, tedy že se v Pirátské straně najdou i lidé, kteří nebudou chtít od IT kořenů strany ustoupit. Nicméně očekává, že půjde o menšinu.

„Osobně to beru jako přirozený vývoj a snahu sladit to, co v politice reálně děláme s deklarovanými cíli. V současnosti to může být trochu matoucí,“ uvedl.

14 let Pirátů

Jak již bylo řečeno, Piráti vznikli v roce 2009. Již v té době patřili k jejich hlavním představitelům současný předseda Ivan Bartoš, Jakub Michálek i Mikuláš Ferjenčík. Straně se v roce 2017 podařilo prolomit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny a v letech 2018-2022 drželi post primátora hlavního města.

Ve sněmovních volbách v roce 2021 doplatili na kroužkování (kandidovali v koalici se Starosty) a ztratili většinu poslaneckých mandátů. Nyní mají čtyři. Zmíněné volby je ale přesto vynesly do vlády, kde obsadili tři ministerstva. Čeští Piráti pak patří k nejúspěšnějším stranám v rámci evropského hnutí.

Reklama

Doporučované