Hlavní obsah

„Mrzí mě, že dýmku už nestihneme.“ Fiala a další reagují na úmrtí knížete

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Karel Schwarzenberg na snímku z volebního štábu koalice Spolu, rok 2021.

Reklama

aktualizováno •

Zdravotní potíže měl Karel Schwarzenberg už delší dobu, nedělní ranní zpráva o jeho úmrtí přesto české politiky zaskočila. Jejich vzpomínky na jednu z nejvýraznějších tváří tuzemské politiky přinášíme v tomto článku.

Článek

Osobnosti českého politického života od rána reagují na úmrtí někdejšího ministra zahraničí a bývalého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. O jeho úmrtí v noci na neděli informoval Miroslav Kalousek, s nímž Schwarzenberg před 14 lety zakládal stranu TOP 09.

Na sociálních sítích politici od rána zveřejňují své vzpomínky na šlechtice-politika.

„Karel Schwarzenberg nám vždycky říkával - politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho,“ vzpomíná na něj Markéta Pekarová Adamová, kterou si o víkendu TOP 09 znovu zvolila za svou předsedkyni.

„Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést dál. Sloužil České republice oddaně a pokorně, s noblesou a nadhledem. Takových státníků tato země mnoho neměla. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život,“ dodala.

Na sociální síti X vzpomíná i další ze Schwarzenbergových nástupců v čele strany, Jiří Pospíšil: „Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země,“ uvedl.

„Odešel ve všech ohledech velký muž. Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat,“ uvedl prezident Petr Pavel.

K úmrtí se vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman: „Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, bylo to velice příjemné a milé setkání.“

Reakce premiéra Petra Fialy

S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu, a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě.

Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět.

Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme…

Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině.

Lidská práva měl v krvi

„Karel byl pro mne dobrým přítelem, moudrým mužem a mnoho jsem se od něj naučil. Myslím, že jsme se ve vládě dobře doplňovali. Lidská práva a ochranu menšin měl v krvi, byl Evropanem a pochopil, kam směřuje vyspělá Evropa v ochraně klimatu a v ekologické politice,“ zavzpomínal pro Seznam Zprávy někdejší předseda Strany zelených Martin Bursík, který Schwarzenberga navrhl poprvé jako ministra zahraničí.

„Společně jsme s Karlem s velkým úsilím prosazovali ve Straně zelených podporu vybudování radaru jako součásti americké protiraketové obrany v Evropě. Vše rámoval výborným smyslem pro humor, někdy i černým,“ dodal.

„Někdy se zdálo, že Karel Schwarzenberg při jednání neposlouchá, že jakoby dříme. Potom najednou promluvil a bylo jasné, že celou dobu pozorně vnímal vše kolem sebe. Vždy pomáhal a jeho jméno nám otvírá dveře. Viděl dál než ostatní a pro Česko odvedl obrovský kus práce,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Je mi strašně smutno,“ napsal stručně předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09), který na sociální síti X zveřejnil svoji starší fotografii se Schwarzenbergem.

„Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg. Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a uměl dát každému najevo, co si o něm myslí,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle Rakušana byl Schwarzenberg vlastencem, který „symbolizoval dobrou tradici, nebál se ale mládí a změn“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil Schwarzenberga za klíčovou postavu, která formovala politickou scénu naší země. Jeho přínos k demokracii a veřejné službě vyzdvihl jako významný. „I přes názorové rozdíly v politice jsem si ho jako člověka a politika vážil. Jeho postoje k demokracii byly inspirací pro mnohé,“ uvedl Bartoš.

„Dokázal vždy stát za svým názorem bez ohledu na těžkosti doby,“ napsal lidovecký předseda a ministr práce Marian Jurečka. „Udělal pro tuto zemi mnoho dobrého.“

Stručnou kondolenci zveřejnil na síti X i Andrej Babiš. „Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým.“

Kondoloval také britský velvyslanec:

Reagoval i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Odešel státník. Karel Schwarzenberg svým životem a veřejným působením formoval českou společnost v jejím demokratickém vývoji více jak třicet let. Ač jsem s ním ne vždy souhlasil, vždy jsem si jej vážil, protože právě souboj názorů a postojů buduje občanskou společnost. Čest jeho památce!“ napsal na X.

„Sloužil. Noblesně. Bude chybět, není, kdo by jeho místo nahradil. Děkuji. Za každý rozhovor, který nutil přemýšlet a ptát se, jak bych mohl být i já prospěšnější. Vyplatilo se vždy poslouchat každé jeho slovo. Naplněný život. Šlechtic,“ napsal o Karlu Schwarzenbergovi Jan Farský, místopředseda STAN.

Podcast s osobními vzpomínkami

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová přidala i drobnou sněmovní vzpomínku. „Pan Schwarzenberg posílával na jednáních lístečky s bonmoty. Znám politiky, kteří si ty lístečky schovali na památku a mají je dodnes. Tak velký byl.“

Vondra: Byl to náš učitel diplomacie

„Odešel poslední kavalír,“ reagoval na skon přítele, kmotra svého syna a spolupracovníka ještě z dob prezidentování Václava Havla současný europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

„Poprvé jsme se viděli někdy roce 1987, když jsem ještě měl pas, než mi ho sebrali, a jménem Charty 77 jsem jel na konferenci o lidských právech do Krakova. On tam byl v čele helsinské skupiny,“ vzpomněl.

Zavzpomínal i její stranický kolega Petr Gazdík. „Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že ‚pomáhat se musí‘! Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život,“ uvedl poslanec.

„Sem se to všechno nevejde. Proto snad jen, že mi do konce života bude inspirací, protože byl jedním z nejdůležitějších porevolučních politiků a největších charakterů našeho národa,“ uvedl na síti X nově zvolený místopředseda strany, poslanec Matěj Ondřej Havel.

Reagovala i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a politička Dana Drábová: „Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět. Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda.“

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

Opravdový kníže české politiky

Poděkování Schwarzenbergovi zveřejnil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Není mnoho takových, kteří tak aktivně usilovali a pomáhali s obnovou demokracie v Česku. Jeho stopa zůstane nesmazatelná. Sluší se, Karle Schwarzenbergu, poděkovat.“

Jeho stranický kolega, poslanec Hayato Okamura, označil Schwarzenberga za státníka s mimořádným rozhledem v mezinárodní i domácí politice, svědomitého člověka a věřícího křesťana. „Ať odpočívá v Božím pokoji.“

„Zemřel opravdový kníže české politiky. Bez něj by (po) samet nebyl tak sametový. Jeho persona, zkušenosti, nadhled, schopnost vidět souvislosti a nazývat je pravým jménem, humor… Budete nám chybět, pane kníže,“ uvedla senátorka za lidovce Miluše Horská.

Její senátní kolega Pavel Fischer napsal: „Zemřel Karel Schwarzenberg. Velký vlastenec a velký Evropan. Zemitý lesník a duchovní člověk. Kníže, jemuž patří velký dík za obětavou službu pro naši zem. R.I.P.“

Průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované