Hlavní obsah

Europarlament nemusí být konečná. Nerudová nevylučuje, že míří výš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová během prezidentských voleb.

Reklama

Danuše Nerudová oznámila, že se uchází o místo na kandidátce STAN. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak k rozhodnutí dospěla a jak je to s jejím případným zájmem o post eurokomisařky.

Článek

Někdejší kandidátka na prezidentku a ekonomka Danuše Nerudová se po měsících váhání rozhodla, se kterou politickou silou spojí svou budoucnost.

Ačkoliv námluvy probíhaly i s TOP 09, ve čtvrtek nakonec bývalá rektorka oznámila, že bude příští rok do Evropského parlamentu kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Kandidátka by měla mít dva hlavní tahouny – kromě Nerudové i výraznou postavu STAN Jana Farského. „Lídra kandidátky bude vybírat strana, volit se bude až v lednu,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy současnou „dvouhlavost“.

Předsednictvo nakonec obě nominace schválilo, rozhovor vznikl ještě před jednáním.

Proč jste se nakonec rozhodla právě pro STAN?

Pro mě bylo velmi důležité, abych nezklamala voliče z prezidentské volby. Tím zásadním důvodem byla programová blízkost a hodnoty, které sdílíme, a poté samozřejmě téma regionů. STAN je strana, která byla v regionech vybudována a regiony byly jedním z mých hlavních témat v prezidentské volbě.

Danuše Nerudová po prezidentských volbách

Předsednictvo hnutí bude ve čtvrtek rozhodovat o vás a i o Janu Farském. Kdo bude skutečný lídr? Jak to máte nastavené?

Lídra kandidátky bude vybírat strana, volit se bude až v lednu. V tuto chvíli schvaluje lídra za osobnosti, kde jsem navržena já, a lídra za STAN, kde je navržený kolega Farský.

Spekulovalo se, že byste se mohla objevit i na kandidátce TOP 09. Jak to bylo vážné a proč to nevyšlo?

Velmi pečlivě jsem zvažovala všechny možné důvody a znovu říkám: pro mě bylo skutečně důležité, že STAN je liberálnější než „Topka“. I moji voliči byli více liberální, proto jsem se rozhodla pro STAN.

Mluvilo se i o tom, že byste mohla být eurokomisařkou. To je teď úplně pasé?

To je vše velmi předčasné. Nejdříve jsou evropské volby a až teprve potom se řeší komisař. Navíc ho navrhuje vláda. Je to předčasné i vzhledem k výsledku voleb.

A zajímala by vás vůbec tato pozice?

Pro Evropskou komisi a Evropský parlament jsem už pracovala, a pokud by taková nabídka přišla, tak by mi bylo ctí na této pozici pracovat. Určitě mohu nabídnout silné ekonomické portfolio nebo portfolio evropského rozpočtu.

Nový eurokomisař nebo eurokomisařka se bude měnit krátce po evropských volbách. Jak byste vysvětlila svým voličům, že záhy odcházíte z pozice europoslance?

Komisař se nenavrhuje hned po volbách. Je poměrně dlouhá doba, kdy se vyjednává a než jsou eurokomisaři odsouhlasení Evropským parlamentem. Ale skutečně – ty představy a spekulace jsou velmi předčasné.

Kandiduji do Evropského parlamentu. Velmi pečlivě jsem zvažovala, za kterou stranu, a myslím si, že mám co nabídnout v oblasti evropské politiky, protože jsem se tomu dlouho věnovala. Chci se zasadit o to, abychom pochopili, že Evropská unie jsme my. A abychom pochopili, že Evropskou unii budeme mít takovou, jakou si ji uděláme.

Těšíte se na kampaň?

Těším.

Ta poslední vás neznechutila?

Ne, prezidentská kampaň mě určitě neznechutila.

Reklama

Doporučované