Hlavní obsah

Obrazem: Poslankyně a poslanci, jak je neznáte. Ve Sněmovně sportovali

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová u basketbalového koše.

Reklama

Nadváha a obezita není problém jen řadových Čechů, ale i zákonodárců. Ti proto zařadí do své pracovní rutiny v září i cvičení na fitness strojích a další sportování. Ne všichni se ale do aktivit v první den hrnuli.

Článek

Poté, co v úterý až do druhé hodiny ráno „potili krev“ za řečnickým pultíkem, se někteří poslanci ve středu ráno rozhodli jít potit i doslovně. V rámci Aktivního září uspořádala platforma Aktivní Česko ve Sněmovně akci na podporu pravidelného pohybu. A zákonodárce donutila se hýbat přímo na jejich pracovišti.

Jediný intenzivnější pohyb, který poslanci v práci mají, totiž většinou bývá jen sprint z bufetu do lavic v případě, že je u svačiny a kávy zastihne nečekané hlasování.

Někteří poslanci si poctivě obešli všechna stanoviště, zejména ti mladší se pak hned vrhli na několik přistavených fitness strojů. Ani se do kanceláří nešli převléknout do sportovního. Většina z nich jen odložila saka a lodičky a do sportování se vrhli ve společenském oděvu.

Jako třeba poslanec STAN Jan Berki, který strávil hodinu na chodeckém pásu. Nesundal si ani svého typického motýlka. Jen si v průběhu sportování otíral hlavu ručníkem. „Mám tady ale tričko na převlečení,“ ukázal redaktorce. Po zbytek jednacího dne se pak po Sněmovně opravdu pohyboval jen v saku a bílém tričku.

Podobný přístroj prý má doma, ale moc na něm necvičí. A není to tím, že by ho jako řada Čechů využíval místo věšáku na oblečení. „Já jsem totiž většinu času tady,“ dušoval se poslanec.

+5

Na orbitreku naproti němu se potila jeho jihočeská kolegyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), která si na displeji pustila procházku Římem. Příliš nadšeně a nabitě endorfiny se však netváří. „Přišli jsme sem rovnou ze snídaně. To nebyl dobrý nápad,“ rozesměje se, ale s pohybem nepřestává, protože očividně soupeří s kolegou Berkim.

Ostatně cvičební stroje ve Sněmovně mají právě k soupeření sloužit. Poslanci by v následujících dvou týdnech měli mezi sebou závodit o to, který výbor zvedne nejvíce kilogramů nebo stráví nejvíce času kardio cvičením.

„Já jedu za sociální výbor,“ hlásí Pivoňka Vaňková. Poslankyně TOP 09 Martina Ochodnická, která ji na cvičicím stroji vystřídá, pak slibuje, že bude svoje cvičení poctivě dělit mezi dva výbory, jejichž je členkou.

Za výbory si mohou zacvičit i ministři nebo poslanci z vedení Poslanecké sněmovny, kteří jinak ve sněmovních výborech nezasedají. „Já budu cvičit jedině za regionální rozvoj,“ slibuje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO), která výboru v minulosti předsedala. Se smíchem ale dodává, že si přijde zacvičit až později, kdy prostor nebude pod takovým dohledem fotoaparátů a kamer.

Pro novináře a kameramany je akce skvělou možností, jak zachytit politiky v poněkud trapných situacích. Na ruku jim jde i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který dopoledne poctivě obešel a vyzkoušel všechna stanoviště.

„Já cvičím za výbor dobré vůle,“ říká, zatímco se soustředí na veslařský trenažer. Pak se přesune na terasu Sněmovny, kde je připraven basketbalový koš. Tam Válek poměří své síly s místopředsedkyní Sněmovny Věrou Kovářovou.

„Tak kdepak máme nějaký balonek,“ řekne Kovářová, když míří ke koši. Její pěstěné nehty, udržovaný účes a důstojný kostýmek moc nenapovídají tomu, že Kovářová basketbal v minulosti aktivně hrála. Pro novináře i zadribluje a pak skóruje.

Scénku pobaveně pozoruje skupinka poslanců hnutí ANO, kteří se pod slunečníkem raději věnují své kávě a cigaretce. „Na mě je ten míč moc kulatý,“ glosuje místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Naráží na svoji kariéru profesionálního ragbisty.

Varovných 66 procent

Podle statistik z loňského roku, které platforma Aktivní Česko představila, trpí nadváhou nebo obezitou 66 procent české populace. Statistika pro BMI českých poslanců a poslankyň neexistují, ale při běžném zhlédnutí poslaneckých lavic zákonodárci asi z běžných statistiky nevybočují. Což i některé poslankyně s provinilým úsměvem přiznávají.

„Nikoho tím nechci hanit, ale ono se stačí podívat jen na fotografie poslanců při jejich příchodu do Sněmovny a poté po čtyřech letech,“ potvrzuje nebezpečí sedavého zaměstnaní se snadno dostupnou kantýnou plnou pochutin předseda České společnosti tělovýchovného lékařství a obezitolog Martin Matoulek, který se akce ve Sněmovně účastní jako odborný garant.

Jednotlivé poslanecké výbory mezi sebou budou soupeřit každý jednací den od 6. do 15. září. Pak vedení Sněmovny vyhlásí výsledky o nejaktivnější výbor.

Reklama

Související témata:

Doporučované