Hlavní obsah

Opozice chce dnes odvolat Pekarovou Adamovou. Vedení Sněmovny prý nezvládla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Reklama

aktualizováno •

Na další schůzi, která začíná odpoledne, by opoziční poslanci rádi odvolali šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), a to kvůli jejímu vedení schůze ke zvyšování důchodů. Jednání podle kritiků nezvládla.

Článek

Poslanci dnes zahájí další řádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Kromě běžných bodů, jako jsou mezinárodní smlouvy či novely zákonů, by na této schůzi chtěla opozice vyvolat hlasování o setrvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) v její funkci.

Důvodem pro odvolání má být její postup při několikadenním projednávání snižování výše valorizace důchodů.

„Domníváme se, že předsedkyně Poslanecké sněmovny nemá na to, aby řídila Poslaneckou sněmovnu. Proto jsme sebrali podpisy poslanců a podáme návrh na její odvolání,“ uvedla začátkem března šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Opozici vadilo, že Pekarová prý schůzi neřídila nadstranicky, ale ve prospěch vládní koalice, když nechala po 90 hodinách obstruované schůze omezit řečnickou dobu i u řečníků s přednostním právem. „Omezovala práva opozičních poslanců a tím jednoznačně stranila zástupcům vlády a poslancům vládní koalice,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

„Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s Andrejem Babišem a navrhne mé odvolání z funkce předsedkyně,“ napsala už dříve na twitteru Pekarová Adamová. „Jsem ve Sněmovně zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel, včetně slušného chování. To, že se to opozici nelíbí, je jejich vizitkou.“

Podpis k návrhu na její odvolání připojilo přes 80 poslanců opozičních hnutí ANO a SPD. Šanci na úspěch nejspíš nemají, vládní koalice drží ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 křesel.

Poslanci SPD zároveň při tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny přišli s návrhem, že by měla být odvolána i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). A to kvůli jejímu postoji vůči olympionikovi Davidu Svobodovi. S návrhem přišel poslanec Jaroslav Foldyna.

Opozice se k bodu rozhodla nesvolávat mimořádnou schůzi, ale nechat bod zařadit na schůzi řádnou. „Odhadujeme, že to bude dnes kolem 18. hodiny,“ napsal Seznam Zprávám místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Program bude muset nejprve ve 14 hodin schválit plénum.

Nejde o první snahu o odvolání politika z vedení Poslanecké sněmovny. Před několika lety chtěla tehdejší opozice odvolat z místopředsednické funkce Tomia Okamuru. O odvolání se nakonec nehlasovalo. Před 13 lety chtěla ODS hlavu tehdejšího předsedy Sněmovny za ČSSD Miloslava Vlčka kvůli dotačnímu skandálu. K odvolání však nedošlo, Vlček vedení Sněmovny opustil sám.

V roce 2019 ustál pokus o odvolání i tehdejší komunistický místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Snahám čelil kvůli svým výrokům o letech 1948 a 1968.

Na programu mají být i další body. Mimo jiné ve druhém čtení budou projednávat výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP. Vláda to schválila už letos v lednu. Česká republika se k tomuto v NATO opakovaně zavázala. Vládní koalice by tento slib ráda dodržela nejpozději do konce roku 2025.

Podle důvodové zprávy by norma mohla začít platit od 1. července. Vztahovala by se tak již na rozpočet na příští rok. Oproti střednědobému rozpočtovému výhledu by tak Ministerstvu obrany příští rok stouply příjmy asi o 21,5 miliardy korun, plány dosud počítaly s obrannými výdaji ve výši 130 miliard.

Aktualizace: SPD chce odvolat také ministryni obrany Černochovou.

Reklama

Doporučované