Hlavní obsah

Orbán si třásl rukou s Putinem. Špatný krok, říká „jeho přítel“ Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X.com@PM_ViktorOrban

Viktor Orbán se setkal s Vladimirem Putinem v Číně.

Reklama

Čeští politici kritizují maďarského premiéra Viktora Orbána za setkání s ruským prezidentem v době pokračující agrese na Ukrajině. A to včetně „jeho přítele“ Andreje Babiše.

Článek

Ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na úterní schůzku maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že by si přál, aby postoj Maďarska k Rusku byl bližší českým a unijním postojům.

„Asi záleží na každém světovém lídrovi, v jaké společnosti chce být viděn, s kým se schází a co s nimi potom řeší,“ řekl Seznam Zprávám Lipavský.

Putin s Orbánem se setkali v úterý v Číně, na summitu k projektu Hedvábné stezky. Orbán poté vyjádřil spokojenost nad tím, že jeho země s Ruskem stále udržuje vztahy.

Podle vyjádření ministra zahraničí se chování maďarského premiéra neslučuje s českým postojem. „Náš postoj vůči Rusku je jasný, pravidelně odsuzujeme ruskou hanebnou válku proti Ukrajině, agresi, pravidelně podporujeme Ukrajinu,“ dodal ministr zahraničí.

Ve světle tohoto setkání je podle Lipavského potřeba i nadále pracovat na posilování evropské jednoty.

Viktor Orbán je dlouhodobým spojencem expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Přijel ho například osobně podpořit v kampani před posledními sněmovními volbami. Babiš Orbána dlouhodobě označuje za svého přítele. Naposledy letos v srpnu, když se Babiš jel podívat do Budapešti na nový stadion, který „postavil můj kámoš Viktor“.

V reakci na setkání s Putinem Babiš uvedl, že státníci se potkali v rámci konference, jíž se oba účastnili. „Ale samozřejmě to z mého pohledu není dobrý krok v rámci postoje celé EU,“ dodal Babiš.

„Že někoho považuji za svého přítele, to ještě neznamená, že musím souhlasit se vším, co říká a dělá. Stejně tak se přátelím s Emanuelem Macronem, Sebastianem Kurzem a mnoha dalšími politiky, ale nikdy neplatí, že se shodneme úplně ve všem,“ uvedl Babiš. A směrem k redaktorce dodal: „Vy to máte se svými přáteli, předpokládám, podobně.“

Napětí ve V4

Setkání se odehrálo v době, kdy Česká republika předsedá Visegrádské čtyřce a vztahy jsou napjaté. Letos v létě Viktor Orbán obvinil Česko, že „přešlo na stranu eurofederalistů“ a dostatečně nehájí zájmy zemí V4. Český premiér Petr Fiala to označil za absurdní nálepkování.

Podle ministra zahraničí Lipavského ale Česko otázku schůzky s Putinem na platformě V4 řešit nebude. „V4 je především diskuzní platforma, vlastně nemáme v tuto chvíli jedinou politiku, kde bychom měli nějaký společný postup. Takže já bych to na V4 nevztahoval,“ uvedl ministr.

Vztahy s Maďarském jsou podle něj pragmatické a intenzivní hlavně po praktické stránce. „Ale geopolitické pozice si spíše vyjasňujeme v rámci NATO nebo Evropské unie,“ dodal Lipavský.

Ostřejší slova volí poslanci ze zahraničního výboru Sněmovny. „Orbán si definitivně vybral, na čí straně stojí a v jaké chce být společnosti. My musíme jít přesně opačně, a proto si spolupráci v rámci V4 s ním umím představit jen velmi těžko,“ řekl Seznam Zprávám šéf výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Že schůzka může mít dopad na vzájemné vztahy, naznačila i další členka výboru Barbora Urbanová (STAN). „Viktor Orbán moc dobře ví, co dělá. Nevím, jestli si ale ve svém přesvědčení, že mu všechno projde, uvědomuje, že všechno má svoje následky. On mluví s Putinem, my nemusíme mluvit s Orbánem,“ říká Urbanová.

Za nevhodné označil setkání i poslanec hnutí ANO a člen zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch. Schůzku s Putinem by pochopil pouze v případě, kdy by se jednalo o oficiální mandát EU k diplomatickému řešení situace na Ukrajině.

„To ale nebyl ten případ, šlo o bilaterální jednání. Setkání mi přijde v tuto dobu velmi nevhodné a považuji to za velkou chybu. Nejedná se jen o válku na Ukrajině, ale i možné zapojení Ruska do konfliktu v Gaze,“ řekl Seznam Zprávám Bžoch.

Vztahy s Moskvou

Maďarsko je jediným státem EU, který i nadále udržuje vztahy s Moskvou, včetně těch obchodních. Orbán také dlouhodobě volá po zrušení sankcí, které Unie uvalila na Rusko po invazi na Ukrajinu. Kvůli tomu se rozklížily do té doby blízké vztahy s Polskem, ještě větší ochlazení vztahů pravděpodobně nastane po právě skončených polských volbách.

„Vzhledem k současným geopolitickým podmínkám jsou možnosti udržovat kontakty a rozvíjet vztahy velmi omezené. Je ale uspokojivé, že (Rusko) udržuje vztahy s mnoha evropskými zeměmi a Maďarsko je jednou z nich,“ řekl Putin podle AFP Orbánovi. Podle hlavy ruského státu je „velmi důležité mít možnost vyměňovat si názory se zemí Evropské unie“.

Šéf tiskového úřadu maďarského premiéra Bertalan Havasi sdělil agentuře Reuters, že Orbán s Putinem jednal v Číně o dodávkách plynu a ropy a také o jaderné energetice. Na základě smlouvy z roku 2014 staví ruský energetický gigant Rosatom v Maďarsku jadernou elektrárnu.

Havasi dále uvedl, že Orbán zdůraznil, že pro Evropu včetně Maďarska je klíčové, aby skončily sankce vůči Rusku a boje na Ukrajině a aby se zastavil příliv migrantů. Nesdělil, kdo schůzku v Číně inicioval.

Reklama

Doporučované