Hlavní obsah

Pojďme o výši platů jednat, říkají vládní politici po sprše od Pavla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vládní i opoziční poslanci ve Sněmovně

Reklama

Podle prezidenta Petra Pavla není možné snižovat valorizaci důchodů a zároveň nechat růst platy politiků. Opozice prosazovala zmrazení platů minulý týden, koalice ale jednání zablokovala.

Článek

Někteří vládní politici připouštějí, že jsou ochotni jednat o způsobu, jak zmrazit své platy, případně alespoň zbrzdit jejich růst. K jednání s opozicí na toto téma je ve středu vyzval prezident Petr Pavel.

„Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů,“ řekl Pavel poté, co oznámil, že podepíše vládní novelu, která sníží valorizaci penzí.

Zároveň s politiky by se zmrazily platy také soudcům a státním zástupcům. Řešit platy ústavních činitelů chce především opozice, jednání ale připouštějí i lidé z vládního tábora.

„Přestože fakticky je přínos zmrazení platů ústavních činitelů pro státní finance zanedbatelný, jeho symbolický význam si uvědomujeme dobře,“ řekl Seznam Zprávám například ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zmínil možnost věc probrat napříč politickými stranami. „Jsem připraven u toho jednacího stolu jako předseda strany být, klidně i za účasti pana prezidenta, a říci si, jestli je princip nastaven špatně, nebo ho chceme nastavit nějak jinak. Nebo si říci, jestli tady bude nějaká forma solidarity,“ uvedl.

Seznam Zprávy oslovily i šéfy dalších vládních stran s otázkou, zda jsou ochotni se o úpravě bavit a jakou variantu preferují. Zatím ale dotazy zůstaly bez odpovědi.

Platy ústavních činitelů, které se normálně odvíjejí od výše průměrné mzdy, byly zmrazeny na úrovni z roku 2020. Na začátku letošního ledna zmrazení skončilo a platy poskočily zhruba o 13 procent nahoru.

Opozice navrhuje další stopku na pět let jako výraz solidarity s občany v krizi. „Zmrazit v této náročné době politikům platy je symbolické. Pokud vláda hlásí, že se mají všichni uskromnit, nemůže si sama přidávat,“ nechal se slyšet místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Když ale opozice chtěla minulý týden ohledně platů vyvolat mimořádnou schůzi, koalice program zablokovala a její představitelé k tématu vůbec nevystoupili. I tento postup kritizoval prezident Pavel.

Výkřik do tmy

Vládní politici tvrdí, že hodlají přijít s vlastními, propracovanějšími návrhy. A že jejich snaha nesouvisí s kritikou opozice ani prezidenta.

„Ve STAN jsme se už před schůzí, na níž se bod měl projednávat, shodli, že takový krok pro nás není tabu. Chceme ale, aby nebyl jen populistickým výkřikem do tmy, ale součástí systematických opatření, která mají stabilizovat veřejné finance, tedy souboru opatření v oblasti úspor, daní a daňových výjimek,“ popsal Rakušan.

„Jak už jsem říkal tuto neděli, určitě něco bude v diskuzi o konsolidaci veřejných rozpočtů. Jenom zmrazení pokládám za nejhorší způsob provedení. A to právě proto, že když se pak zase rozmrazí, je skok nahoru příliš velký,“ prohlásil šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Lidovecký předseda Jurečka zase připomněl, že automatické zvyšování platů v návaznosti na průměrnou mzdu bylo z toho důvodu, aby už politici nemuseli rozhodovat sami o sobě. „Takto jsme to nastavili a řekli, že už do toho nebudeme sahat,“ vysvětluje Jurečka.

„Je to jako když mluvíme do dubu. Chápu, že jde jen o časově omezené zmrazení, ale ať platy zase rostou až v době růstu. Budeme to otevírat stále,“ slíbil Havlíček.

Reklama

Doporučované