Hlavní obsah

Poslanci si ve Sněmovně založí klub přátel piva

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Klub bude sdružovat poslance se zájmem o rozvoj české pivní kultury. Podobné kluby prý existují i na Slovensku či v Evropském parlamentu. Nebudeme lobbovat, slibují poslanci.

Článek

V Poslanecké sněmovně ke konci června vznikne nový neformální spolek. Bude sdružovat přátele českého piva a pivovarnictví z řad poslanců, senátorů, ale i dalších politiků s vřelým vztahem k české pivní kultuře.

Ustavující setkání, jehož tématem bude právě česká pivní kultura, se uskuteční 27. června v sídle Poslanecké sněmovny. Spolek se bude jmenovat Klub přátel českého pivovarnictví.

Podle předsedy nově vzniklého spolku a zároveň šéfa poslaneckého zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) nejde o žádný originální a původní nápad. Čeští poslanci ho prý okopírovali v zahraničí. „Podobný klub je třeba v Evropském parlamentu, mají ho i kolegové na Slovensku,“ řekl Seznam Zprávám.

Odmítá, že by mělo jít o lobbistickou organizaci, která by pivovarníkům pomohla s daňovou problematikou, neboť ti dlouhodobě upozorňují na nepoměr mezi jejich zdaněním a zdaněním vinařů.

„Chceme spíše více upozornit na fenomén pivovarnictví, a to nejen konzumace, ale celé výroby od pěstování chmele a pšenice přes výrobu sladu až po výrobu piva,“ vysvětlil Kučera.

Klub by podle něj měl hostit odborné diskuze, do kterých by kromě politiků rád přizval i odborníky, vědce nebo lidi z kulturní oblasti. S těmi by souvisela propagace české pivní kultury, která má ambici se dostat na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Podle Kučery však kromě tradičního českého ležáku, který je symbolem české kultury a hospody, chtějí poslanci upozorňovat i na fenomén minipivovarů a jimi vařených často svrchně kvašených speciálů, které s tradičním ležákem příliš společného nemají.

„Minipivovary a jejich speciály vracejí pivní kulturu do měst. Všichni pamatujeme dobu, kdy se konzumace posouvala spíše směrem k vínu, ale díky produkci minipivovarů, která se dostala do různých pivních barů, se vrací zase zpět k pivu. Na klubu budeme podporovat oba směry – nezastupitelný český ležák, ale i nové trendy pivních speciálů,“ řekl předseda vznikajícího klubu.

Jeho členy se budou moct stát politici bez ohledu na politickou příslušnost.

Podobných klubů je ve Sněmovně více…

Kolik takovýchto neformálních klubů ve Sněmovně je, není možné úplně zjistit, neboť podle tajemníka předsedkyně Poslanecké sněmovny Martina Churavého nejsou nikde evidovány, právě kvůli své neformálnosti.

V dolní komoře podle něj ale působí třeba spolky přátel fotbalu, golfu či šachu. „Jejich členy jsou současní nebo bývalí zákonodárci a také současní zaměstnanci obou komor Parlamentu. Občas se potkávají na turnajích se svými protějšky ze zahraničí. Sport často bývá přirozeným pojítkem mezi politiky a zaměstnanci Sněmovny a Senátu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:
Michal Kučera

Doporučované