Hlavní obsah

Připravujme se na dlouhotrvající obrannou válku, uvádí nová strategie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nová obranná strategie označuje Rusko za nejzávažnější hrozbu pro Česko. V případě konfliktu je dle dokumentu nutné počítat s tím, že by se Česko stalo důležitou dopravní tepnou pro spojenecká vojska.

Článek

Schvalování nové obranné strategie Česka je ve finální fázi. Minulý týden ji schválila Bezpečnostní rada státu, vláda by o ní měla hlasovat v říjnu.

Nová strategie už pochopitelně plně zahrnuje probíhající válku na Ukrajině, největší vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

„Pravděpodobnost vojenského napadení ČR nebo některého ze států NATO a EU je nejvyšší od konce studené války. Rusko bude dlouhodobě představovat nejzávažnější hrozbu bezpečnosti ČR a jejích spojenců,“ píše se v dokumentu Ministerstva obrany, který hlavní body nové obranné strategie popisuje a který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Válka na Ukrajině podle strategie potvrdila nutnost členství Česka v NATO. Aliance má odradit protivníka od útoku a ubránit se případné agresi.

„V důsledku rostoucí agresivity Ruska je hlavním úkolem české obranné politiky všestranná příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi,“ píše se v části, která je zaměřená na hlavní sdělení strategie.

Ředitel sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jan Jireš vysvětluje, že označení konkrétní země za nepřítele nebylo v předchozích letech obvyklé.

„Je to samozřejmě posun oproti tomu, jak česká a západní obranná politika vymezovala svou úlohu v uplynulých desetiletích před tím, než se naplno ukázala agresivita a expanzivnost Ruska. Tento dokument to poprvé otevřeně pojmenuje a řekne, že toto je hlavním úkolem české obranné politiky a českých ozbrojených sil,“ uvedl na výboru pro obranu v září Jireš.

Podle nové obranné strategie je důležité budovat dobře vyzbrojené a vycvičené ozbrojené síly.

Dalším úkolem je připravit území Česka na případný přesun velkého množství spojeneckých sil, kdyby to bylo nutné.

„Česká republika má v aliančních obranných plánech speciální postavení díky naší geografické poloze. Je zřejmé, že v rámci jakýchkoliv odstrašujících opatření nebo dokonce operace kolektivní obrany by se přes území České republiky přesouvaly desetitisíce spojeneckých vojáků,“ vysvětluje ředitel sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jireš.

Nová strategie také upozorňuje na to, že obranu Česka není možné zajistit pouze profesionálními vojáky, ale že se na obraně musí více podílet připravené a dostupné zálohy ozbrojených sil.

Velká pozornost se v nové obranné strategii věnuje také obrannému a bezpečnostnímu průmyslu, který je jedním z pilířů obrany.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ve vyjádření pro Seznam Zprávy řekl, že by lidé novou strategii neměli brát automaticky jako strašení válkou.

„Musíme si počkat na oficiální výstup. Samozřejmě, že se obranná strategie musela revidovat. Je jasné, že se tam dnes už definuje přímo nepřítel, což v minulosti nebylo. Vždy se to obcházelo náznaky,“ reagovala Šedivý na to, že se ve strategii zmiňuje Rusko.

Přípravy podle něj nejsou záležitostí armády, ale celé společnosti. „Myslím si, že by se měl prohloubit apel na to, že se musí připravovat celá společnost. Jakýkoliv vojenský konflikt je konfliktem, do kterého se zapojuje de facto celá společnost.“

Obranná strategie navazuje na bezpečnostní strategii, kterou schválila vláda koncem června. Bezpečnostní strategie uvádí, že Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost. Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

Reklama

Doporučované