Hlavní obsah

Černochová: Pokud Slováci opustí prozápadní směr, budeme první na ráně

Foto: Armáda ČR

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Předvolební průzkumy na Slovensku favorizují Směr expremiéra Roberta Fica. Ten slibuje zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, odsuzuje západní sankce proti Rusku a spílá Severoatlantické alianci.

Článek

Z víkendových předčasných voleb vzejde nový politický lídr, který bude na Slovensku sestavovat vládu.

Podle zářijového průzkumu agentury Ipsos pro deník Pravda by zvítězila strana Směr–sociální demokracie někdejšího letitého premiéra Roberta Fica.

To vyvolává debaty o dalším směřování Slovenska. „Koukám na to s obavou a sobecky i trošku za Českou republiku,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v diskuzi pořádané v Praze think-tankem Evropské hodnoty a spolkem Jagello 2000.

„Východní křídlo máme tady, participujeme s ostatními zeměmi. Ve chvíli, kdy by tady byly tendence, že by Slovensko snad mělo opouštět prozápadní směr, my budeme první na ráně. To nesmíme dovolit,“ dodala. A připomněla, že na Slovensku působí mnohonárodnostní uskupení NATO pod českým velením.

„Bojujeme o Západ“

Slovenský exministr obrany Jaroslav Naď označil nadcházející hlasování za nejdůležitější za posledních 30 let. Podle něj se lidé, kteří ještě donedávna prosazovali prozápadní směřování, nyní tvrdě orientují na Východ.

„V roce 2023 bojujeme o Západ i spravedlnost. Tak důležité volby na Slovensku v historii naší samostatnosti nebyly,“ podotkl.

„Věřím, že si v neděli ráno všichni oddychneme a svět se bude na Slovensko dívat jako na zemi, která je na správné straně barikády a bude pomáhat Ukrajině,“ reagoval na dotaz moderátora, zda bude Slovensko ještě za dva roky v NATO.

Sám Fico se už dříve nechal slyšet, že jeho Směr nepodepíše koaliční smlouvu, která by obsahovala vystoupení Slovenska z NATO nebo Evropské unie.

Slibuje ale, že zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu, odsuzuje západní sankce proti Rusku a spílá Severoatlantické alianci.

Z EU a NATO nevystoupíme

Slovenský politolog Grigorij Mesežnikov vidí ve Ficově případném nástupu k moci riziko.

„Netají se tím, že je proti podpoře Ukrajiny. Otevřeně hovoří o tom, že je nutné zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu. Je to člověk, který podle mého názoru překročil všechny červené čáry v komunikaci s našimi nejbližšími spojenci v NATO a Evropské unii,“ nastínil, jak se expremiér k jednotlivým tématům staví.

V případě vzniku vlády s Ficem v čele podle něj není vyloučeno, že se zahraničněpolitický kurz Slovenska pozmění. „Z Evropské unie a NATO nevystoupíme,“ dodal.

Ani podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého nedojde na Slovensku ke scénáři, že by země opustila Severoatlantickou alianci.

„Nemyslím si, že by hrozilo nějaké dramatické odklonění, ale jak řekl pan Fico, pokud vyhraje, přijde určitá zdrženlivost k NATO, pravděpodobně i k Evropské unii. To se promítá do případné podpory Ukrajiny.“

Nastínil také, jaký scénář by mohl nastat. „Budeme muset brát v úvahu určitý vliv případného slovenského odklonu od podpory NATO, s tím musíme počítat. Musíme počítat s tím, že ruská propaganda, která je vcelku úspěšná na Slovensku, se bude rozšiřovat zase zpět. Musíme s tím počítat,“ dodává.

Reklama

Doporučované