Hlavní obsah

Bartoš se pustil do Rakušana: Na výjezdech dělá z lidí hlupáky pro pobavení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) natočil další video z fotbalové šatny. Naznačuje v něm, že už na výjezdy do regionů nechce být sám. Pro Seznam Zprávy uvedl, že dnes večer oznámí, jak to bude dál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes ukončuje v Havířově svou sérii návštěv českých a moravských měst. Od ledna byl například v Karviné, Sokolově nebo Ústí nad Labem.

„Lidi nám nadávají, ale někteří i fandí. Má to smysl, ale já nemůžu být jediný, kdo hraje vepředu. Potřebujeme posilu,“ říká šéf STAN Rakušan opět v kulisách fotbalové šatny v tričku s číslem pět.

A opět zaznívá dotaz, který padl i v prvním videu: „A řekl jsi mu to?“ V případě prvního videa to působilo, jako by tím byl myšlen premiér Petr Fiala (ODS). Je tomu tak i tentokrát? Rakušan ve videu na otázku neodpovídá, jen se usmívá.

Na dotaz Seznam Zpráv řekl, že videem nekritizuje ostatní členy vlády, že by třeba málo jezdili mezi lidi.

„Většina ministrů do regionů jezdí, k tomu asi nepotřebují moje video výzvy. Význam sdělení je jiný, zřejmé to bude dnes po 19. hodině,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy bez podrobností.

Bartoš: Z našich výjezdů neděláme reality show

Ostře reagoval na výjezdy Rakušana šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Pokud se Vítek Rakušan cítí ve svém hnutí osamocen a že vše táhne „vepředu“ sám, musí si to jako předseda prostě přenastavit,“ reagoval Bartoš na Rakušanovo nové video.

Dodal také, že bude rád, pokud budou Starostové odvážnější nejen v šatnách či hospodách, ale i při reálných jednáních, kde se podle Bartoše doposud vůči skutečně problematickým věcem vymezovali hlavně Piráti.

Bartoš také kritizuje formu, s jakou jeho vládní kolega dělá výjezdy. „Co se týká výjezdů do krajů, oceňuji, že pan ministr začal dělat to, co za Piráty děláme už několik let. Jenom z toho neděláme reality show a z lidí, co se přišli na něco zeptat, hlupáky pro pobavení fanoušků na sociálních sítích. Za dva roky mám za sebou přes 50 výjezdů,“ uvedl Bartoš.

Rakušanovým slovům zatím nerozumí ani šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní není ministr vnitra jediný člen vlády, který jezdí za občany, a doufá, že to takto nemyslel.

Co tím videem Vít Rakušan chtěl říct, to nemohu vědět. Není však určitě jediný, kdo jezdí mezi občany, takže věřím, že tak to nemyslel.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09

„Je dobře, že Vít Rakušan začal za občany jezdit, protože považuji za velmi důležité s nimi mluvit, pokud to předtím nedělal. Já jsem s kolegy z TOP 09 v rámci naší roadshow My jsme Evropa navštívila všechny kraje, setkávala se s občany na debatách, diskutovala s podnikateli a zástupci neziskového sektoru, škol či sociálních služeb a byla se osobně podívat do několika desítek firem,“ říká šéfka TOP 09.

Pekarová Adamová také dodala, že je v plánu vyšší intenzita setkávání před evropskými i krajskými volbami.

Obecně platí, že předseda vlády Petr Fiala jezdí do regionů opakovaně a pravidelně, stejně tak další členové vlády.
Jakub Skyva, mluvčí ODS

Mluvčí ODS Jakub Skyva ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že šéf STAN zveřejnil další marketingové video a není na místě činit nějaké předběžné závěry nebo spekulace.

„Obecně ale platí, že předseda vlády Petr Fiala jezdí do regionů opakovaně a pravidelně, stejně tak další členové vlády. Je to přirozenou součástí jejich práce. Zrovna dnes premiér jedná se starosty na Vysočině ohledně dopadů stavby nových jaderných zdrojů v Dukovanech. V tomto měsíci se účastnil také debaty se studenty a učiteli Gymnázia Křenová v Brně, nebo se studenty a učiteli lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové,“ uvedl mluvčí ODS.

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že se celou svoji politickou kariéru řídí tím, že za člověka nemluví PR videa, ale výsledky jeho práce.

Za sebe uvedl například důchodovou reformu, digitalizaci nebo reformu sociálních dávek. „Pokud má pan ministr Rakušan pocit jediného hráče vepředu, jistě vám na případný dotaz předloží výsledky sebe a svých ministrů k porovnání. V některých oblastech jsou reformní kroky velmi potřebné, ale stále na ně čekáme,“ napsal Jurečka ve vyjádření pro Seznam Zprávy. „Co se týče setkávání s občany na debatách, pravidelně je inzeruji na svých sociálních sítích, zejména facebooku. Na začátku března jsem byl ve Frýdku-Místku, předtím v Olomouci a za dva týdny budu ve Zlíně.“

Aktualizovali jsme o vyjádření šéfa Pirátů Ivana Bartoše, předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky a mluvčího ODS.

Reklama

Doporučované