Hlavní obsah

Rakušan: Vyzývám ukrajinské přátele v Česku ke klidu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

Prodloužení víz Ukrajincům v Česku, humanitární pomoc a přijetí tvrdých sankcí. Ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru pro Seznam Zprávy nastínil, jak by mohly vypadat první kroky vlády po vypuknutí války na Ukrajině.

Článek

Dopoledne zasedne v 11 hodin Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra Vít Rakušan zrušil svůj zahraniční program a vrací se do Prahy. V ranním rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, jaké formy pomoci Ukrajině bude rada řešit a jak vnímá vypuknutí války na Ukrajině.

Jak teď bude situaci na Ukrajině řešit vláda?

Samozřejmě z pohledu ministra vnitra je to především pomoc 60 tisícům Ukrajinců, kteří jsou tady na krátkodobá víza v České republice, na krátkodobé pobyty. Chci, aby jim byla prodloužena. Na tom samozřejmě budeme pracovat. Rád bych i vaším prostřednictvím naše ukrajinské přátelé na území České republiky vyzval ke klidu.

Co se týče další pomoci, je to samozřejmě aktivace humanitární pomoci, už včera vláda nějaké programy schválila. A za další připojení se k veškerým nejpřísnějším sankcím vůči Rusku, které mohou být uplatněny.

Jak hodnotíte útok Ruska na Ukrajinu?

Já to hodnotím jako věc, kterou jsem doufal, že ve svém životě nepoznám. Je potřeba si říct, že agresoři svůj modus operandi nikdy nezměnili. Vždy někam vtrhnou, aby domněle někoho zachraňovali, jako Hitler sudetské Němce v rámci tehdejšího Československa, je to stále stejný model.

Musíme si říct, kdo je agresor a kdo je oběť. Agresor rovná se Rusko, oběť rovná se Ukrajina. Tento narativ musíme obhajovat i v tom virtuálním prostoru proti veškerým dezinformacím. My v té válce, minimálně dezinformační, jsme také.

Bude Bezpečností rada státu řešit možné vyslání českých vojáků na východní křídlo NATO?

To samozřejmě nechám jako vstup paní ministryni obrany, jakým způsobem toto bude hodnotit a s čím přijde. Za sebe říkám, že v případě potřeby platí nabídka českých policistů na případné posílení provozu na slovensko-ukrajinské hranici.

Premiér Petr Fiala na Twitteru napsal, že ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO. Na dnešní 11. hodinu svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu, večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady.

Ruský prezident Vladimir Putin ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Podle ukrajinské agentury Unian jsou však slyšet výbuchy v řadě ukrajinských měst včetně metropole Kyjeva.

Bezpečnostní rada státu jednala i ve středu, situací na Ukrajině se zabývala také vláda. Fiala poté uvedl, že Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek surovin z Ruska. Kabinet podle něj pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany. Své kroky koordinuje s partnery v EU a NATO, podporuje Ukrajinu a odmítá agresivní politiku Ruska.

Reklama

Doporučované