Hlavní obsah

Rezignoval šéf městské firmy, která pronajala dům u orloje za 300 milionů

Foto: Mapy.cz

V červeno-bílém domě č. 18. nájemce provozuje restauraci. Nájem prý nemohl platit kvůli omezení turismu.

Reklama

Zastupitelé na konci října rozhodli, že magistrát připraví audit smluv mezi společností Lorinfaj Promotion a městskou firmou TCP.

Článek

Předseda představenstva městské společnosti Trade Centre Praha (TCP) Jan Bouška v pátek složil funkci. Redakci Seznam Zpráv to potvrdil mluvčí společnosti Martin Boška.

„Pan Bouška rezignoval na svou funkci v představenstvu z vlastního rozhodnutí a dozorčí rada jeho rezignaci v pátek 3. listopadu přijala,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí.

Společnost TCP pronajala koncem roku 2020 dům na Staroměstském náměstí firmě Lorinfaj Promotion podnikatele Lorence Hysiho. A to až do roku 2035 a za nezvykle vysoký nájem 22 milionů korun ročně, tedy celkem 330 milionů za 15 let pronájmu.

Podnikatel ale plnou výši nájmu ani jednou nezaplatil a městu už nyní dluží asi 30 milionů korun.

Na konci října pražští zastupitelé na návrh opoziční zastupitelky Kristýny Drápalové (Praha sobě) rozhodli, že magistrát nechá zpracovat audit smluvních vztahů mezi TCP a Lorinfaj Promotion.

Lorinfaj Promotion letos podle ústní dohody s TCP platí pouze polovinu smluveného nájemného, příští rok by to mělo být 75 %.

Ředitel magistrátního odboru majetku Jan Rak na jednání zastupitelstva řekl, že je připravena dohoda na splátkový kalendář do roku 2035. Podnikatel Hysi pro Seznam Zprávy už dříve řekl, že celý dluh uhradí.

Řízením společnosti byl pověřen dosavadní místopředseda Josef Bláha. Dozorčí rada zároveň dokončila výběrové řízení na nového člena představenstva, uspěla v něm Marta Pražáková.

Reklama

Doporučované