Hlavní obsah

Mohl jsem Babiše informovat, připustil u soudu bývalý šéf Finanční správy

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý šéf Finanční správy ČR Martin Janeček na archivním snímku.

Reklama

Bývalý šéf berních úředníků Martin Janeček u soudu v Olomouci uvedl, že s Andrejem Babišem se o případu opavské firmy FAU nikdy nebavil. Pouze připustil, že den předem mohl Babiš dostat informaci o chystaném zákroku.

Článek

Téměř dvě hodiny dnes přítomní advokáti při soudním jednání v Olomouci „grilovali“ někdejšího generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka. Ten však na většinu jejich otázek odpovídal slovy nevím, nepamatuji si či nevybavuji si.

Exšéf Finanční správy ČR v roli svědka vypovídal v případu údajného krácení daní při obchodu s pohonnými hmotami kolem opavské společnosti s ručením omezeným FAU. Ta je nyní obžalována spolu s řadou fyzických osob z daňových podvodů a obhájci se snaží doložit, že za celým případem stojí obchodní zájem firem expremiéra Andreje Babiše.

Společnost FAU se už nevzpamatovala ze zákroku, který v září 2016 při podezření na tzv. karuselové obchody podnikli Janečkovi berní úředníci společně s celníky vydáním zajišťovacích příkazů.

Kauza s FAU si získala velmi širokou pozornost v roce 2017, když se na na sociální sítí Twitter pod profilem Skupiny Šuman objevila nahrávka s hlasem tehdejšího ministra financí Andreje Babiše, kde mluví o „zaklekávání“ a o „bandě“, která státu dluží asi 200 milionů korun.

Jde přitom o to, že firma FAU také stála v cestě některým obchodním zájmům Babišovy přerovské chemičky Precheza. FAU vlastní v přerovském areálu železniční vlečku, která představuje klíčovou přístupovou cestu pro dopravu surovin.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili vlečku. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům… Ti naši klekli na to FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavené účty,“ říká na zmíněné nahrávce Babiš, tehdy ministr financí.

Obhájci obžalovaných osob a firem se v projednávaném případu snaží prokázat, že Janeček a jeho lidé jen dobře posloužili Babišovým obchodním zájmům.

Bývalý generální ředitel ale nic z toho nepotvrdil. Odmítl, že se s Babišem o firmě FAU někdy bavil. „Nevybavuji si, že bych s inženýrem Babišem řešil firmu FAU,“ uvedl dnes u soudu v Olomouci Martin Janeček.

Připustil ale, že Babiše v předvečer inkriminovaného zásahu „mohl“ o připravované „realizaci“na Moravě informovat, tak jako to udělal několikrát v jiných případech. „O kterých jsem mu říkal, si ale už nevzpomenu,“ uvedl také Janeček.

Před soudním senátem zdůraznil, že „zpravidla“ od podřízených dostával informace o chystaných významnějších akcích jen v anonymní podobě, bez uvedení jména konkrétního daňového subjektu, a to jen proto, aby prý nebyl překvapen případným zájmem novinářů. A tyto „signální informace“ prý v několika případech - maximálně v deseti - předal Janeček i ministrům financí, pod nimž jako generální ředitel pracoval (Andrej Babiš, Ivan Pilný a Alena Schillerová, všichni za ANO - pozn. red.).

Obhájci obžalovaných vypíchli atypičnost celého případu i v tom, že v jediný den - 23. září 2016 - dokázaly sladit noty v akci proti firmě FAU nejen Finanční správa a Celní správa, nýbrž také brněnské Odvolací finanční ředitelství. Janeček nesdělil, zda ve své kariéře něco takového už zažil. „Nevím, neumím se k tomu vyjádřit,“ reagoval.

Přiznal ale, že v době těsně po zásahu byl telefonicky žádán zástupci FAU - konkrétně právním zástupcem Alfrédem Šrámkem - aby celý přístup berních úředníků z titulu své ředitelské funkce přehodnotil a hledal jinou možnost, jak se stát může domoci údajných daňových nedoplatků.

Nicméně Janeček prý tehdy neviděl důvod, proč by se měl ve věci angažovat a vyhovět zástupcům FAU, kteří jej měli už tehdy varovat, že firma skončí v insolvenci, což nakonec poškodí i zájmy státu. „Neviděl jsem k tomu procesní důvody,“ uvedl Janeček.

Šéf celníků si vzpomněl

Zatímco bývalý šéf berních úředníků Janeček si nepamatuje, že by někdy případ firmy FAU s Andrejem Babišem řešil, někdejší generální ředitel Celní správy ČR Milan Poulíček nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy připustil, že s Babišem o firmě FAU hovořil, a to ještě před tím než berní úředníci s celníky zahájili zmíněnou akcii se zajišťovacími příkazy. Dokonce popsal i okolnosti, za nichž se Babiš jako ministr na případ vyptával.

Podle Poulíčka chtěl Babiš vědět, jestli má celní správa v případě FAU zajištěné své peníze na spotřební daň, protože běželo daňové řízení, které vedla finanční správa. „Prostě se řešilo na poradách, kdo vydá zajišťovací příkazy, jakým způsobem se vydají. Takže samozřejmě se to probíralo,“ vzpomněl si Milan Poulíček. I on by měl brzy před soudem vypovídat.

Jako svědek byl už dříve předvolán Babiš. Ten na začátku výslechu tvrdil, že firmu FAU nezná, později ale své stanovisko změnil. Obhájci tvrdí, že se šéf hnutí ANO dopustil křivé výpovědi.

„Jako svědek, který má povinnost vypovídat pravdu a nic nezamlčet, na začátku své výpovědi tvrdil, ze společnost FAU nezná, a o několik desítek minut později potvrdil, že FAU zná, tedy jako svědek před soudem vědomě lhal,“ uvedl už dříve advokát firmy FAU Alfréd Šrámek.

Reklama

Doporučované