Hlavní obsah

Šíříte dezinformace, vzkázal Rakušan poslancům ANO. Podle nich chyboval on

Foto: Repro Policie ČR

Policejní záběr od Národního muzea.

Reklama

Video policejního zásahu před Národním muzeem sdíleli někteří poslanci hnutí ANO se zavádějícím komentářem. I po policejním vysvětlení se podle nich jedná o chybu ministra vnitra.

Článek

Někteří poslanci opozičního hnutí ANO o víkendu sdíleli video, které má dokazovat, že policie vyprovokovala potyčku u Národního muzea, ke kterému se část účastníků protivládní demonstrace vydala strhnout ukrajinskou vlajku.

Sdílení záběrů politici doprovodili zavádějícími informacemi, které musela v pondělí vyvracet policie. Sami poslanci to ale jako šíření dezinformací nevnímají a dál spílají ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

Nejprve ho zkritizovali kvůli zásahu, při kterém bylo zajištěno 20 lidí, a poté, co policie video okomentovala, za to, že sám vše nevysvětlil dřív a napomáhal tak šíření dezinformací. Jejich šiřiteli však podle Rakušana byli sami poslanci.

„Dostalo se ke mně toto video. Šíří se s komentářem, že muž v hnědé kukle dá policistům povel k útoku a konflikt tak vyprovokuje,“ napsala poslankyně Jana Mračková Vildumetzová v tweetu, který do úterního podvečera vidělo přes 840 tisíc lidí.

Její kolega z klubu Jiří Mašek pak k záběrům na facebooku rovnou napsal, že „policisté … na přímý pokyn nadřízeného fyzicky napadnou a vyprovokují oboustrannou potyčku“. Příspěvek má 2600 sdílení.

Policisté v pondělí zveřejnili video, z něhož vyplývá, že zajistili muže, který k násilnostem podněcoval, a další, kteří odmítali prostor před muzeem opustit.

„Jedno video je kolikrát více než tisíc slov. Jak je patrné z námi pořízených záběrů, po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč,“ vyjádřila se policie k tweetu Mračkové Vildumetzové.

Ministr Rakušan k tomu jen podotkl, že „stínová ministryně vnitra by měla vědět, že proti dezinformacím se nebojuje jejich šířením“. Poslankyně mu následně vyčetla, že se vyjádřil příliš pozdě a šíření dezinformací tím nezabránil.

Seznam Zprávy se Mračkové Vildumetzové dotázaly, zda je opoziční kritika nutná i za cenu šíření dezinformací. Odpověděla dotazem, zda se redaktorka ptala ministra Rakušana, proč mu trvalo 30 hodin, než veřejně zareagoval a spekulace okolo videa vyvrátil.

„Jsem stínová ministryně vnitra a video mi už o víkendu poslaly desítky lidí. Jestli jste si všimla, zveřejnila jsem ho až v pondělí ráno, když bylo jasné, že to ministr neřeší. Tweet byl napsaný korektně i s větou, že věřím, že policie měla relevantní důvod. I díky mému dotazu následně reagovala policie,“ doplnila.

„Je vidět, co je vidět“

Pocit, že by šířil dezinformace, nemá ani poslanec a člen bezpečnostního výboru Jiří Mašek.

„Na tom videu je vidět, co je vidět. Na přímý pokyn tam ti těžkooděnci zasáhli. Nevím, jestli to nevidíte nebo si myslíte, že je to fotomontáž. Já si stojím za tím, co vidím na tom videu,“ uvedl Mašek, který se chce na dubnovém zasedání bezpečnostního výboru na zásah zeptat přímo ministra Rakušana, kde bude žádat jeho vysvětlení.

Na dotaz, zda by jako poslanec s velkým zásahem na sociálních sítích neměl více zvažovat, jestli to, co šíří, není dezinformace, začal stáčet řeč na to, že nikoho z novinářů nezajímá důvod, proč lidé na Václavském náměstí demonstrovali a zajímá je jen tato „okrajová věc“.

Do Maška se opřel i člen předsednictva hnutí STAN a starosta východočeského Tetína Matěj Hlavatý, který ho označil na největšího dezinformátora. „Pokud se neomluvíte za vaše lži, tak budu zvažovat trestní oznámení,“ vzkázal mu.

Foto: facebook Jiřího Maška

Komentář Jiřího Maška k videu, které sdílel.

Reklama

Doporučované