Hlavní obsah

Šlachta chce do Senátu. Hledá spojence, kde se dá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Přísahy Robert Šlachta.

Reklama

Robert Šlachta se svou Přísahou rozjel přípravy na příští volební rok. Na jeho konci by rád viděl v barvách svého hnutí alespoň jednu europoslankyni. On sám se chce stát senátorem v Břeclavi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda a zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta se chce stát senátorem. „Rozhodl jsem se, že budu kandidovat v senátních volbách na Břeclavsku,“ řekl Seznam Zprávám.

Místo v horní komoře Parlamentu není jediné, které si hnutí od příštího volebního roku slibuje. Hodlá se účastnit i evropských a krajských voleb, v posledních měsících proto Přísaha rozjela řadu kroků, aby se zviditelnila.

Odstartovala to v létě billboardovou kampaní proti vládě „Podvedli vás - příště Přísahu“. Teď Šlachta s budoucí lídryní eurokandidátky Nikolou Bartůšek objíždí evropské země a na hranicích vysvětluje, jak chce zastavit migraci.

„To bude naše hlavní téma do evropských voleb,“ říká Šlachta s tím, že hnutí chce dál zdůrazňovat také téma korupce.

Při minulých sněmovních volbách zůstala Přísaha s 251 tisíci hlasy a 4,7 procenty jen těsně před vstupem do Sněmovny, zároveň ale dokázala předstihnout zavedené - a tehdy ještě parlamentní - strany, jako jsou ČSSD a KSČM.

K překvapení sociologů rychle vylétnuvší hvězda vzápětí nezhasla a stále si drží stabilní preference. Za poslední dva roky se ve volebních modelech pohybuje kolem tří procent, a je tedy stále na dohled pětiprocentní hranice. Což je mimochodem výsledek srovnatelný s preferencemi vládních stran TOP 09 či KDU-ČSL.

Vysvětlení sociologické průzkumy nenabízejí a vzhledem k malému vzorku jsou skoupé i na charakteristiky Šlachtových voličů. Nicméně jde o uskupení, které volí jen minimum mladých, nejvíc voličů je z věkové kategorie 45 až 54 let.

Setrvačnost voličů?

Podle sociologů může být za výsledky Přísahy v průzkumech jistá laxnost voličů neparlamentních stran. „Průzkumy na to nejsou, ale zdá se mi, že voliči těchto stran v tuto chvíli volby příliš neřeší. A z jisté setrvačnosti prostě jmenují svou poslední volbu,“ myslí si sociolog Jan Herzmann.

Podle Ivana Cukera z agentury Median část voličů Přísahy váhá, jestli stranu i nadále volit. „Volbu jiné strany zvažuje přibližně polovina těch, kteří nám aktuálně uvádí Přísahu jako svou první možnost,“ říká.

Podle Herzmanna je na jedné straně pro tyto strany pozitivní, že o voliče nepřišly. Na druhou stranu je tu riziko, jak se zachovají blíž k volbám. „Voliči se mohou pohnout oběma směry. Pokud bude růst zklamání z vlády, mohou hledat alternativu u těchto stran. Ale také se může znovu vyhrotit spor vláda versus Babiš a voliči se přimknout k silnějším stranám,“ dodává Herzmann.

Řada Šlachtových přívrženců váhá mezi ním a ANO - a někteří voliči Andreje Babiše naopak pošilhávají po Přísaze.

„Vlastně nevím, sám jsem tím trochu překvapený,“ reaguje Šlachta na dotaz, jak si jeho hnutí udržuje v průzkumech stabilní podporu. A naopak si stěžuje na potíže všech mimoparlamentních stran - není tolik vidět, nemá takový přístup do médií, a tím pádem obtížně shání příznivce i sponzory.

Proto Přísaha hledá viditelné spojence a není při tom příliš vybíravá. S programem jí nově radí bývalý ministr za ODS Vlastimil Tlustý. S krajskými volbami zase bude pomáhat někdejší brněnský primátor za ANO Petr Vokřál. A v polovině září Šlachta kritizoval ceny energií spolu s předsedou ČSSD Michalem Šmardou.

„Naučil jsem se, že je potřeba vyvolat emoce. Nejhorší je, když jste každému ukradení,“ vysvětluje Šlachta, co ho přivedlo na jedno pódium právě se sociálním demokratem. Šlo prý o jednorázovou akci, kdy Přísahu a ČSSD svedlo dohromady společné téma. Zároveň ale Šlachta říká, že pokud by se v nějakém regionu dohodla společná krajská kandidátka, zasahovat do toho straníkům nebude.

Foto: Facebook Roberta Šlachty

Společná tisková konference Přísahy a ČSSD.

Připouští také, že se shání po známých jménech, aby hnutí zviditelnil a přitáhl další lidi. „Na začátku jsem netušil, jaké problémy budou s lidmi. Teď se snažíme budovat stranu zevnitř, máme organizace ve všech krajích. Členů je 300, a když jsme třeba oznámili spolupráci s Vokřálem, začali přibývat rychleji,“ pochvaluje si Šlachta.

Že je hnutí při hledání spojenců rozkročeno poměrně široce zprava doleva? „Budeme jednat s každým, s kým máme nějaký programový průnik,“ říká místopředseda Přísahy Jaroslav Pelc.

Výjimkou je prý Jindřich Rajchl a jeho PRO, se kterým se prý neshodnou téměř v ničem.

Pověst „béčka“

V Přísaze je dodnes citlivá otázka ohledně hnutí ANO. Šlachtovi vadí, že byli označovaní za „béčko ANO“, které si Babiš pěstoval jako případného koaličního partnera. „Ať to někdo dokáže, ať položí na stůl důkazy,“ zlobí se na novináře. Co kdyby ale v příštím volebním období přišla od ANO nějaká nabídka? „Nezavírám teď cestu ani na jednu stranu,“ říká Šlachta.

„Problém s lidmi“ je pro nově vznikající strany typický. Dnes se Šlachta spoléhá hlavně na tři místopředsedy a tři zaměstnance - tajemníka a dva lidi na sociální sítě a grafiku. Jeho dřívější tým se mu po neúspěšných volbách rozpadl.

Ve zlém se s Přísahou rozloučil někdejší detektiv Karel Tichý, který zkušenost s Přísahou označil za největší omyl svého života. V hnutí skončila i někdejší Šlachtova spolupracovnice z ÚOOZ Jaroslava Burianová, policejní vyšetřovatelka Jiřina Hofmanová a další.

Loni odešel také bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Někdejší místopředseda a významný sponzor Tomáš Sochr se z vedení stáhl a jako řadový člen starostuje ve středočeských Nenačovicích.

Někteří odcházející členové si stěžovali, že Šlachta je příliš direktivní a nedá se s ním vyjít. To šéf Přísahy popírá - autoritativní prý osobnostně je, ale hnutí tak neřídí. A dodává: „Nesmíme být vnímáni jen jako policajtská strana.“

Finance Přísahy

Dobrý výsledek ve volbách Přísaze zajistil alespoň financování, do konce volebního období hnutí dostane necelých 63 milionů korun. Každý rok jí na transparentní účet přistanou například státní příspěvky ve výši necelých 9,4 milionu. Část peněz hnutí využilo na splacení předchozí kampaně, zbytek se prý snaží rozložit na všechny nadcházející volby. Aby se nestalo to, co minule, kdy Přísaze došly peníze několik týdnů před volbami.

Naděje hnutí upíná k evropským volbám - i pokud nedosáhne na europoslance, může dostat státní příspěvek. Každá strana, která získá alespoň procento z celkového počtu hlasů dostane za každý hlas 30 korun.

Větší sponzory Přísaha nemá - významnou částkou přispívá jen Jiří Suchánek, majitel firmy Maxprogres, která dodává bezpečnostní technologie, kamerové systémy a další zařízení pro ostrahu. Před volbami straně dal 1,5 milionu korun, loni a letos přispěl stejnou částkou.

Reklama

Doporučované