Hlavní obsah

V říjnu by volby vyhrálo ANO. Posílila SPD, ztrácely strany PirSTAN

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

ANO je opět ve vedení se ziskem 35 hlasů, ukazuje říjnový průzkum voleb do Sněmovny. Oproti zářijovému průzkumu si polepšilo o jeden procentní bod. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončila SPD s 10,5 procenty.

Článek

Z říjnového volebního modelu, který dnes zveřejnila agentura Median, vyplývá, že vítězem sněmovních voleb by se stalo hnutí ANO, které si polepšilo o jeden procentní bod. Posílila i druhá ODS, a to o půl procentního bodu.

Větší podpory by se dostalo rovněž hnutí SPD, které oproti září v průzkumu předstihlo Piráty, kteří ztratili 2,5 procentního bodu, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN a TOP 09 se šesti procenty.

„Zatímco v září ztrácely především strany bývalé koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), v říjnu si pohoršily strany bývalé koalice PirSTAN (Piráti, STAN). Strany sněmovní opozice (ANO, SPD) nadále posilují,“ uvedl Median.

Pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny by nedosáhli sociální demokraté ani lidovci. Obě strany by získaly 3,5 procenta hlasů.

Ochota zúčastnit se sněmovních voleb se oproti září nezměnila. Určitě by se voleb zúčastnilo 55,5 procenta respondentů, 10,5 procenta účast zvažuje. Naopak k volbám by nešlo 8,5 procenta lidí, spíš by nešlo 5,5 procenta. Volební účast ve volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 3. října do 31. října a zúčastnilo se ho 1016 lidí starších 18 let.

Reklama

Doporučované