Hlavní obsah

V Zemanově kanceláři přespávají členové spolku, tvrdí Nejedlý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Martin Nejedlý a Vratislav Mynář při příchodu do kanceláře exprezidenta Miloše Zemana v Jaselské ulici.

Reklama

Kancelář Miloše Zemana slouží primárně k bydlení, zjistili úředníci, když prověřovali, zda je nemovitost využívaná v souladu s kolaudací. Zůstalo však nedopovězené, kdo v bytě bydlí.

Článek

Podnikatel Martin Nejedlý pro Seznam Zprávy vysvětlil, jak je to s využíváním pražského bytu, ze kterého úřaduje exprezident Miloš Zeman. Tvrdí, že v něm přespávají členové spolku Přátelé Miloše Zemana. Městský úřad v minulých týdnech zkoumal, zda spolek - který si byt pronajímá - neporušuje zákon tím, že provozuje kancelář v bytu určeném k bydlení.

„Přenocovávají tam mimopražští členové spolku, když o to požádají a nechtějí bydlet na hotelu,“ řekl pro Seznam Zprávy Nejedlý. Nemovitost je tedy podle něj využívaná primárně v souladu s kolaudací.

Zeman do bytu v Jaselské dojíždí víceméně pravidelně, a to vždy ve středu. Na sociálních sítích potom zveřejňuje fotky ze setkání, většinou se svými přáteli, podporovateli nebo novináři. Tuto středu si naplánoval setkání s bývalým ministrem dopravy a svým souputníkem z KSČ a ČSSD, a nakonec i členem SPOZ, Jaromírem Schlingem.

Bývalý prezident dorazil na setkání s půlhodinovým předstihem. Na dotazy ohledně provozu své kanceláře ale odmítl odpovědět.

„Tímto způsobem jsem ji nevyužil“

Kdo přesně v bytu přespává, Nejedlý neupřesnil. Redakce oslovila veřejně známé členy spolku Přátelé Miloše Zemana s dotazem, zda skutečně v exprezidentově kanceláři občas tráví noc. Nikdo z nich se tímto benefitem nepochlubil.

Předseda spolku Vratislav Mynář na dotaz vůbec neodpověděl. Navíc nepatří mezi mimopražské, vlastní vilu ve Strašnicích. Podobný komfort má i Nejedlý, který vlastní vilu na Hanspaulce, nebo další ze členů spolku, milionář Zdeněk Zbytek. Ten si od ruské ambasády pronajal někdejší Benešovu vilu v pražské Bubenči, doslova pár kroků od bytu v Jaselské.

V kanceláři nepřespává ani bývalý hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Do kanceláře jezdím vždycky ve středu. Bydlím mimo Prahu, jezdím jen na otočku. Ale v kanceláři je skutečně i ložnice s postelí, šatní skříň a tak dále,“ řekl redakci Ovčáček.

Druhý člen představenstva, bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář, pro Seznam Zprávy popsal, že ve spolku figuruje už jen na papíře. Jeho vymazání z rejstříku prý brání pouze to, že se dosud nesešla valná hromada, která by za něj vybrala nástupce ve funkci. „V té kanceláři jsem vůbec nebyl, nepotkávám se s nimi. Jednou za měsíc jim zavolám, jak to vypadá s vymazáním mého jména z předsednictva spolku, a to je všechno,“ popsal redakci Sklenář.

Třetím členem představenstva je bývalý šéf Jazzové sekce Karel Srp. První den Zemanova úřadování v nové kanceláři čekal Srp na exprezidenta několik desítek minut na chodníku před domem. Jak popsal redakci, se Zemanem předtím poslední tři roky nebyl v kontaktu. Před domem mu předal dárek pro manželku, do kanceláře s ním ale nezamířil. „Já jsem tuto věc nezařizoval, takže vám k tomu nic neřeknu,“ odpověděl Srp na dotazy směřující k pronájmu bytu.

Spolu s Nejedlým byl podle rejstříku v roce 2018 členem kolegia spolku také Pavel Galuška, podnikatel a daňový poradce z Uherského Hradiště. Kdo v kanceláři přespává, ale neprozradil. „To nevím. V kanceláři jsem byl, ale tímto způsobem jsem ji nevyužil,“ řekl Galuška redakci.

O nic sdílnější nebyl ani další člen kolegia Jan Veleba. Bývalý prezident Agrární komory pochází z Nového Města na Moravě. V roce 2018 na sebe upozornil, když coby předseda Strany Práv Občanů - Zemanovci nebyl v televizním rozhovoru schopen vysvětlit, z jakých zdrojů strana přispěla na Zemanovu volební kampaň. Kdo přespává v Zemanově kanceláři, nyní komentovat nechtěl: „Nezlobte se, ale nebudu vám k tomu nic říkat.“

Používáme to jako byt, ujistil spolek úředníky

Pochybnosti o Zemanově nové kanceláři se objevily hned v okamžiku, kdy exprezident na sociálních sítích zveřejnil první fotky z nové kanceláře. Ukázalo se, že úřaduje z ložnice. Postel sice nahradil pracovní stůl, ale na stěně zůstalo čelo postele i s nočními lampičkami.

Pohled do katastru nemovitostí posléze ukázal, že v tomto bytovém domě nejsou žádné nebytové prostory. Pouze byty určené k bydlení. Jeden z nich si od majitele - Pražského arcibiskupství - pronajímá spolek Přátelé Miloše Zemana. Podle zákona přitom není možné provozovat kancelář, obchod nebo třeba dílnu v prostorách bez patřičné kolaudace.

Úřad Prahy 6 proto prověřoval, zda je prostor využívaný v souladu s kolaudací. Minulý týden ale úředníci případ odložili. Spokojili se s vyjádřením spolku, že byt v Jaselské je skutečně využíván k bydlení.

„Od spolku Přátelé Miloše Zemana, který bytovou jednotku pronajal, jsme obdrželi informaci, že jednotka byla pronajata jako byt a k tomuto účelu je také užívána. Pokud byla jednotka pronajata pro bydlení a je občasně užívána pro přijímání návštěv pracovního charakteru, domníváme se, že v takovém případě takový způsob užívání rekolaudaci na kancelář nevyžaduje. Z toho důvodu jsme celou věc odložili,“ popsal pro Seznam Zprávy mluvčí Marek Zeman.

Reklama

Doporučované