Hlavní obsah

Vystřídat Jurečku? Jen pokud by se změnila celá strana, říká lidovec Grolich

Foto: ČTK

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Reklama

Jihomoravský hejtman Jan Grolich by za určitých okolností zvážil kandidaturu na předsedu lidovců. „Záleží, jestli bude diskuse o tom, že potřebujeme kompletní změnu,“ říká.

Článek

Volání po konci Mariana Jurečky v čele lidovců sílí. Jurečka funkci předsedy zatím složit nechce, ve straně už se ale otevřeně spekuluje o jeho možných nástupcích. Skloňuje se i jméno jihomoravského hejtmana Jana Grolicha.

„Pro mě by postrádalo smysl jít do varianty, že se jen vymění předseda,“ říká Grolich. O kandidatuře by uvažoval, kdyby straníci volali po komplexnějších změnách.

Lidovci podle něj musí získat i jiné než svoje tradiční voliče. „Musíme dělat politiky ne pro naše členy, ale pro jejich děti a vnoučata. I za cenu, že třeba ty starší členy pobouříme,“ dodává hejtman v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Má Marian Jurečka dál vést stranu, nebo lidovci potřebují změnu?

Nechci to před celostátní konferencí komentovat. Uvidíme, jaká bude atmosféra. Někteří straníci jsou takoví hodně hrr, ale musíme si taky říct, jestli vůbec máme lidi, kteří jsou schopni splnit jejich očekávání.

Na jaře by Jurečka neobstál

Tak nějaký vlastní názor asi máte, jestli by měl Marian Jurečka pokračovat jako předseda.

Podle mě bychom to měli řešit až v klidu na podzim, jak je dohodnuté. Teď bych trochu zchladil horké hlavy. Začnou přicházet lepší období, bude po volbách s nějakými výsledky. To bude dobrý čas si říct, jestli je potřeba změna. Podle mě není fér teď všechno – nespokojenost, špatné preference – házet na jednoho člověka.

Takže vy v tuhle chvíli opravdu nejste schopný říct, jestli za vás osobně by Marian Jurečka měl skončit?

Opravdu záleží, kdy bude sjezd. Kdyby byl na jaře, znamená to, že volání po změně je opravdu silné. Podle mě by v takovém případě vůbec nekandidoval, a pokud by kandidoval, tak by neobstál.

Říkáte: nechme to na podzim. Někteří straníci ale namítají, že není možné takto kauzy předsedy Jurečky vymlčet.

Podle mě to mělo skončit usnesením celostátního výboru, kde jsme si to vyříkali. Ale chápu, že ti, kteří na tom výboru nebyli, to možná vnímají jako měkký závěr. Možná bude dobře, že je ta celostátní konference, kde proběhne diskuse i za jejich přítomnosti.

Vám se ten závěr nezdá příliš měkký?

Podle mě je to usnesení adekvátní.

Jen výměna předsedy nemá smysl

Mluvil jste o tom, kde tak rychle vzít náhradníka za Mariana Jurečku. Vidíte tam nějaké možné kandidáty na předsedu?

Jsme ve fázi, kdy ti výše postavení lidovci kandidaturu nevylučují. Je logické, že o tom přemýšlejí ministři. Je logické, že o tom přemýšlejí lidé v úzkém vedení strany, musím o tom přemýšlet i já.

Takže o tom uvažujete?

Já nechci, aby to bylo formulované, jako že jsem kandidát na předsedu, nechci se řadit do nějaké plejády. Prostě přemýšlím o té situaci. Je důležité, jestli to bude na jaře, nebo na podzim, to jsou dost odlišné situace.

Ptám se vás proto, že když byli lidovci naposledy v krizi, stranu přišla zachránit mladá generace. Shodou okolností Marian Jurečka s Pavlem Bělobrádkem. Tak jestli teď taky není chvíle pro nové tváře.

A to je právě otázka. Jestli strana řekne: chceme vyměnit Mariana za někoho, kdo už ve vedení je, a jinak jsme spokojení. Nebo bude diskuse o tom, že potřebujeme kompletní změnu.

Takže byste kandidoval, pokud byste ve straně cítil nějaké volání po úplně novém přístupu, komplexní změně?

Určitě bych nešel do nějaké varianty „nezměny“, kde se jen vymění předseda. To by pro mě postrádalo smysl. Hodně mě v rozhodování také ovlivňuje, že jsou letos krajské volby, na které se chci soustředit.

Politika pro vnoučata našich voličů

Co lidovci potřebují, aby se jako strana vzpamatovali?

Já jsem si to uvědomil nedávno na debatě se členy strany. Potřebujeme dělat politiku a rozhodnutí ne úplně s ohledem na členskou základnu, která nechce žádné významné změny. Oni jsou naše jádro, které nám to hodí vždycky, ale nedaří se nám oslovovat generaci 40 minus. Zkrátka musíme dělat politiku ne pro ně, ale pro jejich děti a vnoučata. I za cenu, že třeba ty starší členy pobouříme.

Dlouhodobě mi přijde, že lidovci mají dvě křídla – jedno konzervativnější, jedno liberálnější. A ne a ne si vybrat, kterým směrem to vést.

Ona by ve vedení i nějaká skupina byla, ale bojíme se, co tomu řeknou straníci v místních organizacích. Ale musíme se prostě rozkročit a mířit jinam.

Reklama

Doporučované