Hlavní obsah

„Tragédie,“ útočí Xaver na Moravce. „Vizitka ředitele,“ reaguje moderátor

Foto: David Neff / MAFRA, Profimedia.cz

Já si myslím, že Kodex ČT porušen byl, řekl na účet Václava Moravce člen Rady ČT Lubomír „Xaver“ Veselý.

Reklama

Člen Rady ČT Lubomír Veselý brojí proti moderátorovi Václavu Moravcovi. „Je pouze vizitkou generálního ředitele, pokud takové jednání vůči zaměstnancům ČT toleruje,“ reagoval Moravec.

Článek

Spor mezi moderátorem Václavem Moravcem a novým šéfem České televize Janem Součkem už se přenesl i do Rady ČT.

Radní a moderátor projektu XTV Lubomír „Xaver“ Veselý na svém youtubovém kanále označil Moravce za aktivistu, který by dle jeho slov měl místo nedělních Otázek moderovat spíše „magazín o zahrádkářství nebo uchem jehly o víře“. Zároveň doporučil na Moravcovo místo mimo jiné manželku bývalého kancléře Miloše Zemana Alexandru Mynářovou, která působí jako on v internetovém projektu XTV.

„Místo něho (Moravce) by tam měl sedět korektní novinář, třeba paní Alex. Nebo paní Tománková (Terezie Tománková je moderátorkou CNN Prima News, pozn. red.). Umím si představit řadu lidí. Ale toto je tragédie,“ uvedl Veselý.

Moderátor rovněž zaútočil na Etický panel ČT, který se Moravce ve sporu s novým generálním ředitelem veřejnoprávní televize Janem Součkem dvakrát zastal. Spor se týká Moravcových výroků o exprezidentovi Václavu Klausovi.

„Už se neříká pouliční výbor nebo závodní výbor KSČ, dneska se tomu říká panel. Jsou to prostě Dvořákovi lidé, kteří Moravce podrželi. Řekli, že to nebylo vhodné, ale že Kodex porušen nebyl. Já si myslím, že Kodex porušen byl – a to způsobem mimořádným, brutálním,“ prohlásil Veselý ve videu.

Co řekl Moravec o Klausovi

Institut Václava Klause se v říjnu obrátil na generálního ředitele ČT Jana Součka se stížností na moderátora Václava Moravce.

Klausovu institutu vadí Moravcovo zářijové vyjádření pro slovenský Denník N, ve kterém moderátor mimo jiné řekl: „Václav Klaus potřebuje zlegitimizovat, že byl gubernátorem Vladimira Putina v České republice.“

Ředitel Souček stížnost Klausova institutu předal k projednání Etickému panelu ČT, který je poradním orgánem generálního ředitele. Panel se Moravce v listopadu opakovaně zastal.

K dotazům redakce, zda jsou taková prohlášení patřičná a vhodná vzhledem k jeho pozici radního, uvedl, že přirovnání Etického panelu k pouličnímu výboru bylo nadsázkou – s tím ale, že Kodex ČT se vykládá kreativně. Odmítl, že by za Mynářovou lobboval. „Ovšem občanský názor snad (zatím) mít mohu a já si to opravdu myslím. Vylučuji, že bych za někoho nebo za něco lobboval,“ napsal Veselý Seznam Zprávám.

Šéf veřejnoprávní televize nechtěl Veselého slova rozebírat. „Jako generálnímu řediteli ČT mi nikterak nepřísluší komentovat chování členů Rady ČT,“ sdělil Souček Seznam Zprávám.

Takový přístup ale Moravcovi vadí - že se Souček „svých“ moderátorů nezastane. „Podle zákona o ČT je partnerem Rady ČT pouze generální ředitel ČT, nikoliv tvůrci jednotlivých pořadů či zaměstnanci ČT. Je pouze vizitkou generálního ředitele, pokud takové jednání vůči zaměstnancům ČT toleruje,“ řekl Moravec Seznam Zprávám.

Hustá Rada

Místopředseda Rady ČT Vlastimil Ježek neskrývá, že s takovým vystupováním svého kolegy radního Lubomíra Veselého nesouhlasí.

„Aktivity pana Veselého komentovat nechci. Myslím si, že každý, kdo si zmiňované video pustil, si názor udělá snadno sám. Navíc: nejde o pouliční výbor, nýbrž uliční. Tyto výbory si před listopadem 1989 vytvářela KSČ a každý měl na starost vymezené území,“ sdělil Ježek Seznam Zprávám.

Podle bývalého dlouholetého radního ČT Reného Kühna postupuje Veselý ve sporu s Moravcem, který zažehl Institut Václava Klause stížností na Moravcovo označení Klause za Putinova gubernátora, účelově. Jeho chování označil za řízenou manipulaci.

„Jeho ataky vůči Václavu Moravcovi trvají několik let a mají pouze jeden cíl, dosáhnout toho, aby Václav Moravec skončil v České televizi. Je zjevné, že pan Veselý je v tomto případě zklamán stanoviskem Etického panelu GŘ i posudkem, který si generální ředitel Souček nechal zpracovat, a proto jsme i nadále svědky těchto jeho faulů,“ řekl Seznam Zprávám Kühn, který v roce 2020 Radě ČT předsedal.

Radní Veselý ve videu rovněž vyzval k účasti lidí na jednání Rady ČT v polovině prosince, kde se spor mezi Moravcem a Součkem bude řešit. „Takže 13. prosince bude Rada velmi hustá. Bylo by dobré, kdyby někteří přátelé a korektní, objektivní z veřejnosti tam přišli a byli u toho. Kdyby se někdo našel, kdo nadává na poplatky a na výkon televize, zeptal se,“ prohlásil Veselý.

Bývalý šéf Rady Kühn označil takový postup za nátlak. „Veselého výzva k veřejnosti, ať se dostaví na jednání Rady ČT, také není z jeho strany prvním podobným excesem. Samozřejmě se jedná o určitou formu nátlaku a jen to navazuje na celou sérii ataků vůči V. Moravcovi s cílem jeho odstavení z pořadů České televize,“ dodal Kühn.

Veselý odmítl, že by výzva k účasti veřejnosti při projednávání sporu kolem moderátora Moravce byla nepatřičná. „Vyvíjení nátlaku? To snad ne! Nevím, čemu říkáte burcování, ale pokud sledujete moje pořady, pak víte, již jsem mnohokrát vyzýval veřejnost k návštěvě jednání Rady ČT. Ostatně od toho je to veřejné,“ dodal Veselý.

Spor nekončí

Moderátora nedělních Otázek Václava Moravce se Etický panel České televize dvakrát zastal, ani to ale generálnímu řediteli Janu Součkovi nestačilo.

Objednal si posudek od pedagoga Jana Motala z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, který vyslovil podobný závěr jako panel - že Moravec svým rozhovorem pro slovenský Denník N (ve kterém mimo jiné zaznělo: „Václav Klaus potřebuje zlegitimizovat, že byl gubernátorem Vladimira Putina v České republice.“) Kodex ČT neporušil.

„Vyjádření Václava Moravce tedy sice spadají do oblasti zájmu kodexu (obecnými principy), ale v současné úpravě vystoupení novinářů v jiných médiích mimo autorské příspěvky přímo neupravuje. Z tohoto důvodu nelze doporučit posuzovat jednání V. Moravce dle uvedených ustanovení,“ píše se v posudku, na který koncem minulého týdne upozornil Deník N.

Souček se s Moravcem minulý týden setkal, se závěry Etického panelu i posudku se dle svých slov ztotožnil. Pro příště prý ale takové jednání nebude tolerovat.

„Václavu Moravcovi jsem zdůraznil, že podrobnou analýzu v dané věci považuji za precedent, který doposud chyběl, a podobně příznakové vyjadřování pracovníků České televize nebudu moci posuzovat jako jednání v souladu s Kodexem ČT. A o tomto závěru z našeho setkání budu i informovat Radu ČT,“ napsal Souček Seznam Zprávám.

Moravec se zvoleným postupem nového ředitele ČT nesouhlasí. „V čem se po osobním setkání i nadále rozcházíme, je představa generálního ředitele ČT, co je precedentní v dané kauze. To, že někdo něco označí za příznakové, ještě neznamená, že jde o precedent. Skutečnost, ze stížnost Institutu Václava Klause byla odeslána nejen generálnímu řediteli ČT, ale i Radě ČT, naznačuje tlaky, kterým je nový generální ředitel vystaven,“ dodal Moravec.

Reklama

Doporučované