Hlavní obsah

Zákaz demonstrace kvůli palestinskému heslu byl nezákonný, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snímek z demonstrace na podporu Palestiny v Praze z listopadu 2023.

Reklama

Heslo o svobodné Palestině od řeky k moři nepoužívá pouze Hamás a není samo o sobě trestné, konstatoval soudce.

Článek

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí pražských úředníků, kteří zakázali demonstraci na podporu hesla „From the River to the See, Palestine will be free“. Demonstrace byla svolána na 5. prosince. Rozsudek není pravomocný.

Podle soudce je heslo o „svobodné Palestině od řeky k moři“ nutné posuzovat podle toho, kdo a s jakým záměrem ho používá.

„Toto heslo může mít různé významy. Může mít význam genocidní, může mít význam nenávistný, může však mít také význam politicky akceptovatelný. Soud zdůrazňuje, že z tohoto hlediska je vždycky nejdůležitější hodnotit kontext daného ohlášeného shromáždění,“ řekl v pondělí večer soudce Štěpán Výborný po několikahodinovém jednání.

Podle soudce nelze říct, že by heslo „From the River to the See, Palestine will be free“ bylo natolik závadné, že by kvůli němu muselo být shromáždění zakázáno.

„Soud vyšel z toho, že toto heslo nepoužívá pouze a jen teroristická organizace, typicky Hamás či jiné extremistické sdružení, ale že toto heslo může být pojímáno široce a je používáno v různých konotacích a různými skupinami,“ dodal soudce.

Demonstrace se měla konat v úterý 5. prosince před budovou Ministerstva vnitra. Úředníci ale několik dní předem shromáždění zakázali. Odůvodnili to odkazem na stanovisko Ministerstva vnitra, podle kterého používání tohoto hesla může být trestným činem.

„Účel shromáždění směřuje k výzvě popírat a omezovat osobní a politická práva osob pro jejich národnost, původ, politické smýšlení a náboženské vyznání,“ napsali pražští úředníci v rozhodnutí zveřejněném na úřední desce.

Demonstraci na podporu hesla svolal teolog a publicista Filip Outrata. Po jejím zákazu podal proti Magistrátu hlavního města Prahy žalobu. S rozhodnutím soudu i s jeho zdůvodněním je spokojený.

„Objevují se tady hlasy, že propalestinské protesty je potřeba zakazovat, protože tam hrozí riziko antisemitismu. Antisemitismus samozřejmě hrozbou je, ale v tuto chvíli je důležité mít svobodu upozorňovat také na věci, jako je postup Izraele. Ať už v té válce v Gaze, nebo vůči Palestincům na Západním břehu. Antisemitismus a kritika Izraele jsou zkrátka dvě různé věci,“ řekl Outrata po Seznam Zprávy.

Demonstraci svolal úmyslně s tím, že ji úředníci pravděpodobně zakážou a o heslu samotném potom bude rozhodovat soud.

„Dlouhodobě sleduji činnost iniciativy ‚Ne naším jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě‘. Podílel jsem se na jejich aktivitách již v minulých letech, zejména jsem se snažil představit perspektivu palestinských křesťanů, se kterými jako ekumenicky zaměřený křesťan udržuji kontakt. Zároveň se dlouhodobě zajímám o židovskou kulturu, zejména v jejím univerzálním rozměru, ke kterému patří i židovští lidskoprávní aktivisté, jejichž aktivity sledující porušování práv Palestinců dlouhodobě sleduji,“ popsal u soudu Outrata.

Outratův právní zástupce Pavel Čižinský před soudem hájil názor aktivistů, kteří se hlásí k nenásilnému významu tohoto hesla a odmítají spojování s extremisty.

Advokát žalované strany naopak tvrdil, že po 7. říjnu je možné heslo spojovat s extremismem. Odkázal se přitom na stanovisko Ministerstva vnitra, podle kterého je užití hesla v kontextu útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října problematické a vazba na hnutí Hamás a další organizace volající po zničení státu Izrael jednoznačná.

Odborník na extremismus Miroslav Mareš, kterého si soudce přizval jako soudního znalce, ale takto striktní nebyl. „Význam hesla v současné době skutečně závisí na kontextu,“ řekl u soudu Mareš.

Spor o používání hesla trvá už několik měsíců. Vnitro v polovině listopadu napsalo v tiskové zprávě, že se zástupci ministerstva, policistů, Nejvyššího státního zastupitelství a pražského magistrátu shodli, že používání hesla „Od řeky k moři Palestina bude svobodná“ může být za určitých okolností trestným činem.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství jsou z historického hlediska možné různé výklady, přičemž ne všechny jsou spojené s nenávistí vůči Židům. Nicméně s ohledem na současný stav po útoku na Izrael ze 7. října vyvolává veřejné použití tohoto hesla podle NSZ důvodné podezření z podněcování nenávisti vůči židovskému národu.

Reklama

Doporučované