Hlavní obsah

Zapracujme na potravinové soběstačnosti, řekl Výborný po setkání s Pavlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Adept na ministra zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

Reklama

Kandidát na nového ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se dnes setkal s prezidentem Petrem Pavlem na Hradě.

Článek

Výborný dnes s hlavou státu probíral priority, s nimiž by chtěl resort zemědělství řídit. Za klíčovou označil komunikaci.

Zdůraznil, že ale teprve čeká na potvrzení své nominace za Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) celostátním výborem lidovců, který se sejde tento čtvrtek.

Pavel mu potvrdil, že by ho jmenoval ministrem ve čtvrtek příští týden.

Výborný zatím nechtěl o svých představách o řízení ministerstva podrobněji hovořit, učiní tak až po potvrzení širším vedením lidovců a jmenování. Nastínil, že by chtěl komunikovat například s odbornou i laickou veřejností a se sněmovním zemědělským výborem.

Řekl, že je třeba účinně podpořit české zemědělce bez rozdílu. Zmínil také, že čeští europoslanci bez rozdílu stranické příslušnosti by měli hájit zájmy českých zemědělců v Evropském parlamentu. Výborný by chtěl pracovat například na potravinové soběstačnosti Česka. Věnoval by se rovněž tématu sucha.

Ticho o tichém víně

Výborný, který nyní vede poslanecký klub lidovců, uvedl, že s prezidentem nemluvil o možnosti zavedení spotřební daně na tiché víno. Koalice v návrhu takzvaného konsolidačního balíčku zachovala nulovou sazbu.

Většina koaličních stran se chce podle České televize (ČT) k diskuzi vrátit. Zdanění vína podporují TOP 09, STAN a Piráti, ODS je ochotná o návrhu jednat, proti jsou už jen lidovci, uvedla ČT. Případná dohoda by měla podle televize nastat až na podzim po schválení konsolidačního balíčku.

Nekula oznámil rezignaci minulý týden, skončí ke konci června. Svůj odchod z funkce ministra zemědělství zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Pavel o víkendu v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že důvody Nekulova odchodu jsou osobní a nemá důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér Petr Fiala (ODS) s takovým řešením souhlasí.

Reklama

Doporučované