Hlavní obsah

Zase si vás povodím v televizi, popíchl Síkela Havlíčka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu se opět svérázně vypořádal s kritikou od opozice. Karlu Havlíčkovi slíbil, že si ho brzy zase „povodí“ v televizní debatě.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) při svém projevu v Poslanecké sněmovně citoval Václava Havla a slíbil občanům, že vláda udělá vše pro to, aby se situace změnila k lepšímu. Jeho projev byl součástí mimořádné schůze, při které se opozice snaží vyslovit nedůvěru vládě.

„Chápu rozhořčení veřejnosti. Současnou situaci velmi dobře vystihuje několik vět Václava Havla: prohlubuje se propast mezi politikou a veřejností, to není dobré, nicméně to se časem změní, jsou to výkyvy, které jsou popsány ve všech demokraciích. A až to bude nejblbější, začne se to pomalu obracet zase k lepšímu. Nyní je opravdu blbě, víme to, a zažíváme všichni. Ale já vás ujišťuji, že děláme vše pro to, aby obrátka přišla k lepšímu,“ řekl Síkela.

Upozornil také na nápady opozice, která vládu tlačila k zastropování cen pohonných hmot. „Já se dnes na nikoho vymlouvat nebudu, ani na Klementa Gottwalda, ani na Lubomíra Štrougala, ani na Václava Klause, dokonce ani na vládu Andreje Babiše. Nebudu na něj ani reagovat. Pro mě jeho příspěvek bylo takové trochu dada. Nebudu reagovat ani na vás, na ty nepravdy, které jste řekl, to si nechám a povodím si vás v některém z dalších televizních pořadů,“ slíbil Havlíčkovi.

Fialova vláda čelí prvnímu hlasování o nedůvěře

Schůze začala ve 13 hodin a může se protáhnout do noci. Jak dlouho se bude hovořit, opozice nedokázala odhadnout. „Počítáme, že vystoupí všichni stínoví ministři, ostatní kolegové vystoupí tehdy, pokud budou cítit, že mají co říct,“ uvedla za ANO Alena Schillerová.

Situaci České republiky v úvodu svého projevu srovnával s Maďarskem. „Kurz národní měny za půl roku oslabil skoro o 15 procent, vláda byla nucena uvolnit ropné rezervy, dochází k diskriminaci cizinců při nákupech a flagrantnímu porušování práva EU. Vláda byla nucena vyhlásit stav energetické nouze, obchodníci ve velkém žalují stát a vláda byla nucena zavést přídělový prodej,“ popsal Síkela důsledky zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku, ke kterému vládu na jaře vyzývala i opozice. „Myslím, že každý příčetný člověk je dnes rád, že jsme neuposlechli,“ uvedl Síkela.

Upozornil také na to, že maďarský premiér Orbán nyní zároveň jezdí škemrat do Moskvy o plyn. „Kdyby dnes místo nás bylo hnutí ANO, nepochybuji, že by svět neoblétaly jen fotky vysmátého Sergeje Lavrova s maďarským ministrem, ale třeba také s vámi, pane Havlíčku. A nebo možná s paní Schillerovou. A možná by byli i pávi,“ rýpnul si ministr průmyslu.

Uvedl, že nyní se Evropa spolu s Českem pokusí rozhýbat zamrzlý trh s energiemi, což podle něj rovněž zvyšuje jejich ceny. „Vypadá to, že nám věří také trhy. Poté, co se podařilo členské státy rozhýbat, zažívají ceny energií výrazný pokles. Elektřina o polovinu, plyn o necelou třetinu.“

Na obhajobu vlády a zajišťování energetické nezávislosti uvedl, že zajistila i dostatek jaderného paliva. „Abychom byli schopni přejít od ruských dodavatelů k firmám ze zemí NATO, nyní pracujeme na přípravě projektu dalšího rozšíření ropovodu TAL, abychom se bez ruské ropy dokázali do dvou let úplně obejít,“ uvedl.

Reklama

Doporučované