Hlavní obsah

Zastupitelé Prahy 10 odvolali starostku Chmelovou. „Návrat kmotrů,“ říká

Foto: František Vlček, Profimedia.cz

Odvolaná starostka Prahy 10 Renata Chmelová.

Reklama

Starostku Renatu Chmelovou a místostarostu Davida Kašpara dnes z jejich funkcí odvolali zastupitelé Prahy 10. Vadilo jim údajné napojení na Petra Hlubučka. Odvolaní politici ho striktně odmítají.

Článek

Zastupitelé městské části Praha 10 v pondělí odvolali její starostku Renatu Chmelovou (nezávislá Za Vlasta) i místostarostu Davida Kašpara (STAN za Vlasta). Zdůvodnili to napojením obou komunálních politiků na obviněného pražského exnáměstka Petra Hlubučka. Chmelová i Kašpar to odmítají.

„Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí. Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozovali přinejmenším dobré jméno Prahy 10,“ uvedl Radek Lojda z TOP 09, která je na radnici Prahy 10 v opozici.

Koalice Vlasta, kterou tvoří koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, STAN a Desítka pro domácí, na Praze 10 vládla v koalici s Piráty a ODS. Koaliční partneři hlasovali pro odvolání obou politiků spolu s opozicí.

Lojda jako zdůvodnění uvedl, že Chmelová je kandidátkou hnutí STAN na senátorku a od hnutí dostala na kampaň milion korun. Kašpar je zase podle tiskové zprávy TOP 09 spojený s Hlubučkem přes pražskou organizaci STAN.

„David Kašpar byl na pražské úrovni dokonce jeho nejbližším spolupracovníkem. Považujeme za samozřejmé, že politik v jeho situaci by měl využít každé příležitosti k tomu, aby rozptýlil jakékoli pochybnosti o možném napojení na podobně rozsáhlou kauzu,“ uvedl Lojda.

Odvolaný místostarosta: Absurdní

Kašpar se při dotazu na toto odůvodnění do telefonu rozesmál. „To je tak absurdní, co a jak bych měl rozptylovat? Já s kauzou nemám nic společného. Působím na Praze 10 a toto je krajská kauza. Ke které navíc hnutí STAN udělalo okamžitá a rychlá opatření,“ řekl Seznam Zprávám Kašpar.

Již bývalý místostarosta Kašpar považuje své odvolání za zneužití politické situace. „Naši koaliční partneři se účelově domluvili s opozicí, aby nás oslabili před volbami,“ uvedl.

Podle odvolané starostky neexistuje žádné podezření, že by ona či další politici z koalice Vlasta byli jakkoliv zapojeni do kauzy Dozimetr. „Považuji to za účelové odvolání. Na Prahu 10 se vrací kmotři,“ říká politička, která nadále zůstává senátorkou v obvodu Praha 10. 

Podle Chmelové jde jen o záminku a skutečným důvodem k odvolání byly připomínky k metropolitnímu plánu, konkrétně k lokalitě Trojmezí. S koalicí Vlasta Chmelová aktuálně odchází na radnici do opozice.

„Za posledních osm let jsem vyhrála troje volby s nejvyšším počtem preferenčních hlasů, tak předpokládám, že lidé dlouhodobě oceňují práci, kterou já a kolegové z koalice Vlasta děláme. Můžu slíbit jediné, budu dál pokračovat v tom, aby se na Praze 10 žilo lépe,“ říká politička.

Reklama

Související témata:
Renata Chmelová
David Kašpar

Doporučované