Hlavní obsah

Zeman navrhuje na Ústavní soud Svatoně. Žádost o souhlas poslal Senátu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty. Informoval o tom dnes v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Článek

Pokud návrh horní komora Parlamentu odsouhlasí, zaujme Svatoň místo po Kateřině Šimáčkové, jež odešla před rokem k Evropskému soudu pro lidská práva. Zeman původně na její místo navrhl advokáta Petra Poledníka, ten ale v Senátu podporu nezískal.

Zeman také nevyloučil jmenování nového předsedy soudu ještě před svým odchodem z Hradu. Za to ho řada odborníků i politiků kritizovala.

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je Svatoň velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce.

V následujících dvou letech dojde v podstatě k obměně 15 soudců tohoto soudu. Podle Rychetského je důležité, aby se zachovala hodnotová kontinuita. Příští hlava státu by proto podle něj měla v zájmu kontinuity zvážit, kterému z dosavadních členů sboru by bylo vhodné mandát ještě jednou obnovit.

„Já osobně bych si to nepřál a nepřijal bych to. Ústavní soud by se ale neměl totálně vyprázdnit. Jeho část by ideálně měla ještě jeden mandát získat,“ uvedl v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Dodal, že by byl rád, kdyby bylo více ústavních soudkyň. „Nejsem genderový fanatik, byl bych ale rád, aby se stav, kdy je tu jediná soudkyně, trochu napravil. Ani politicky to nepůsobí nejlépe, když je to čistě mužský sbor,“ podotkl.

Reklama

Doporučované