Hlavní obsah

Poslanci ANO navrhují zvýšení poplatků pro Český rozhlas

Budova Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech.

Reklama

Podle navrhovatelů je potřeba dorovnat historickou nespravedlnost. Koncesionářské poplatky se totiž Českému rozhlasu zvedaly naposledy před 17 lety.

Článek

Poslanci ANO Martin Kolovratník a Aleš Juchelka, kteří se za hnutí věnují médiím, navrhují zvýšit koncesionářské poplatky pro Český rozhlas.

Ve svých dvou pozměňovacích návrzích, které mají Seznam Zprávy k dispozici, navrhují buď zvýšit koncesionářské poplatky o pět, nebo o deset korun.

V současnosti je koncesionářský poplatek pro Český rozhlas 45 korun a v této výši je od roku 2005. Výše koncesionářského poplatku pro Českou televizi je nyní 135 korun a navyšoval se naposledy v roce 2008.

„Důvodem je narovnání nerovnosti, která vznikla v minulosti. Od roku 2005 byl poplatek České televizi dvakrát valorizován a u Českého rozhlasu nikoliv,“ uvedl pro Seznam Zprávy Juchelka.

V současnosti se zákony o České televizi a Českém rozhlasu ve Sněmovně projednávají kvůli změně volby do jejich mediálních rad. Vláda Petra Fialy by ráda prosadila, aby jednotlivé radní mohli do budoucna volit i senátoři a senátorky, a ne jen poslanci. Byl to předvolební slib současných koaličních stran a Fialův kabinet si jej vetkl i do programového prohlášení vlády.

Tím, že se kýžené zákony „otevřely“, je možné je měnit i jinak, než je původní návrh. Poslanci mohou přijít s jakýmkoliv pozměňovacím návrhem, o kterém následně bude plénum Sněmovny hlasovat. Juchelka s Kolovratníkem jako opoziční poslanci tak musejí získat pro svůj návrh i koaliční poslance.

Reklama

Doporučované