Hlavní obsah

Referendum o hazardu v Kladně se musí opakovat, rozhodl soud

Foto: SZ / Vojtěch Gavriněv

Kladenský magistrát si zaplatit kampaň na podporu hazardu přímo před volebními místnostmi.

Reklama

aktualizováno •

Kladno bránilo odpůrcům hazardu, aby informovali občany o probíhajícím referendu, rozhodla soudkyně.

Článek

Krajský soud nařídil opakování plebiscitu o zákazu heren v Kladně. Město nedodrželo zákonem stanovená pravidla referenda.

Referendum o zákazu heren na území města Kladna se konalo souběžně s prvním kolem prezidentské volby. Deset tisíc Kladeňáků v referendu podpořilo zákaz hazardu, tři tisíce místních naopak hlasovalo proti tomuto návrhu. Referendum ale nebylo platné, protože v něm svůj hlas odevzdalo 26 % obyvatel místo potřebných 35 %. V prezidentských volbách přitom hlasovalo 62 % obyvatel.

Iniciativa Kladno bez hazardu podala ke Krajskému soudu v Praze žalobu na město Kladno kvůli způsobu, jakým referendum probíhalo. Zastánci referenda se opírají o stanovisko Ministerstva vnitra, podle kterého by komisaři ve volebních okrscích měli vydávat automaticky každému voliči hlasovací lístky jak k prezidentské volbě, tak k referendu. To se ale nedělo.

V některých volebních místnostech se komisaři ptali občanů, jestli chtějí v referendu hlasovat. V dalších si lidé museli hlasovací lístky a obálku výslovně vyžádat. Zástupci iniciativy proti hazardu tvrdí, že šlo o organizovanou činnost kladenské radnice, která dlouhodobě hazard v Kladně podporuje a která se pokusila uspořádání referenda zabránit.

Mluvčí kladenské radnice Vít Heral naopak uvedl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem o místním referendu. Stejné tvrzení zopakoval u soudu i právní zástupce města.

Referendum skutečně nařídil uspořádat až soud, na který se aktivisté museli obrátit. Radnice také zaplatila kampaň na podporu hazardu přímo před volebními místnostmi. Najatí brigádníci postávali u vchodů do budov s volebními místnostmi, většinou ale letáčky nerozdávali.

„Máme je rozdávat jenom v případě, že tady bude protistrana,“ řekl jeden z nich redaktorovi Seznam Zpráv. Další brigádníci tuto informaci potvrdili.

Soudkyně Věra Šimůnková přečetla podněty kladenských občanů a přehrála videozáznamy a zvukové nahrávky, které přímo během referenda nasbírali u volebních místností odpůrci hazardu.

Kladenská senátorka Adéla Šípová (Piráti) také u soudu předložila analýzu, podle které byla v okrscích, kde se dodržoval zákon, účast v referendu přibližně 46 %. Nedodržením zákona se podle této analýzy snížila účast asi o 19 %.

Foto: Seznam Zprávy

Analýza, podle které způsob rozdávání hlasovacích lístků rozhodl o osudu referenda.

Soudkyně nakonec označila referendum za neplatné. Ale z jiného důvodu – kvůli negativní kampani organizované a placené přímo radnicí. Samotné stanovisko Ministerstva vnitra je podle ní nesprávné. Automatické rozdávání by podle soudkyně naopak uměle navyšovalo účast ve prospěch navrhovatele referenda.

„Soud hlasování označil za neplatné zejména proto, že odpůrce, který měl toto referendum uspořádat (město Kladno), se do věci vložil negativní kampaní, přičemž toto sám financoval z městských financí. Jeho negativní postoj plynul i z dalších kroků, a to především vůči člence přípravného výboru ing. Gamanové,“ řekla soudkyně.

Město neumožnilo zastáncům referenda dostatečně informovat veřejnost, například zabránilo zastupitelce a člence iniciativy Gamanové publikovat informace v místním periodiku, popsala v usnesení soudkyně Šimůnková. Gamanová její verdikt uvítala.

„Vnímám to jako velký úspěch v tom, že soud vypočítal problémy v přístupu radnice. Soudíme se také o možnost zveřejňovat informace v místním periodiku, a soud nám dal mimoděk v tomto sporu za pravdu,“ řekla pro Seznam Zprávy Gamanová.

Senátora Šípová označila výsledek soudu za velký úspěch.

„Mám velkou radost, že iniciátoři petice uspěli. Už dlouho jim je kladen odpor k tomu, aby mohli vyjádřit svůj názor. Ani referendum nebylo vyhlášeno městem podle zákona, museli jsme se soudit. Teď jsme se museli znovu soudit. Jsem ráda, že soud tu negativní kampaň, kterou magistrát ústy svého primátora Milana Volfa z veřejných prostředků vedl, je špatná a má vliv na platnost hlasování,“ řekla redakci Šípová.

Zároveň ale připustila, že zastánci hazardu de facto vyhráli už tím, že se referendum nepodařilo úspěšně dotáhnout během prezidentských voleb. Dostat k volebním urnám občany Kladna bez této příležitosti bude totiž velice obtížné.

„To, že bylo referendum zmařeno, je velkým neúspěchem. Teď budeme muset znovu podstoupit všechny potřebné kroky. Věřím, že budou pokračovat dál a to hlasování nakonec proběhne podle zákona,“ dodala Šípová.

Primátor: Problém s hazardem v Kladně neexistuje

Primátor Volf (Volba pro Kladno) pro Seznam Zprávy uvedl, že verdikt nepovažuje za prohru.

„S rozhodnutím soudu se zcela neztotožňujeme, ale respektujeme ho. Verdikt nebereme jako prohru, naopak. V zásadní otázce dal totiž soud městu za pravdu, a to že se obálky při hlasování vydávaly správně a v souladu se zákonem. Bylo potvrzeno, že volba prezidenta a hlasování v referendu mají probíhat odděleně, nikoliv společným jednotným vydáváním obálek. Nic jsme neovlivnili a postupovali jsme správně,“ uvedl Volf.

A vyjádřil se i ke kampani, kterou město vedlo.

„Že jsme se k referendu a tematice hazardu vymezili, nezpochybňujeme, ale považovali jsme za nutné sdělit občanům pravdivé informace a reagovat na agresivní a nepravdivou kampaň iniciativy Kladno bez hazardu. Stojíme si za svým, problém s hazardem ve městě Kladně neexistuje. Bojovali jsme za město a stomilionový roční příjem (z hazardních her do rozpočtu Kladna loni přiteklo zhruba 66 milionů, tedy necelých 5 procent rozpočtu, pozn. red.), jehož výpadek by v tuto dobu byl kritický, nikoliv za hazard, který je přísně regulován a nepředstavuje problém,“ dodal Volf.

Nový termín referenda má podle usnesení soudu vypsat kladenské zastupitelstvo. Proti usnesení mohou obě strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření kladenského primátora Volfa.

Reklama

Související témata:

Doporučované