Hlavní obsah

Soud zrušil rozhodnutí MPSV o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ministerstvo může proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ilustrační snímek.

Reklama

Případ zlínského domova pro seniory Hvězda se vrací na Ministerstvo práce a sociálních věcí a na krajský úřad. Brněnský soud totiž zrušil jejich rozhodnutí o ukončení registrace, protože zákon neobsahuje podmínku bezdlužnosti.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínský krajský úřad v minulosti ukončily registraci zlínského domova pro seniory Hvězda. Krajský soud v Brně ale ve středu jejich rozhodnutí zrušil. Celá věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.

Předmětem sporu byla bezdlužnost soukromého sociálního zařízení, kde je v současnosti 41 klientů. Ministerstvo domovu registraci sociální služby zrušilo z důvodu nedoložení bezdlužnosti při kontrole loni v létě. Bezdlužnost byla podle jeho rozhodnutí jednou z podmínek pro získání oprávnění poskytování sociálních služeb. Odejmutí registrace MPSV potvrdilo loni na začátku listopadu.

Ředitelka Hvězdy Miroslava Kalivodová dříve ČTK řekla, že důvodem zrušení registrace byl dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který už ale Hvězda uhradila, a důvod ke zrušení služby tak není. Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) však v minulosti uvedla, že při správním řízení Hvězda bezdlužnost nedoložila.

Krajský soud dnes v odůvodnění uvedl, že jak krajský úřad, tak následně ministerstvo zaměnily pojem podmínky registrace, které zákon o sociálních službách jmenovitě vyjmenovává, a seznam dokumentů, které musí žadatel o registraci doložit.

„Uzavřený výčet podmínek v zákoně neobsahuje podmínku bezdlužnosti jako podmínku pro registraci zařízení,“ uvedl soudce Jan Jirásek. Ministerstvo může proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, jeho zástupkyně uvedla, že se MPSV nejprve seznámí s písemným vyhotovením rozsudku.

Reklama

Doporučované