Hlavní obsah

Domov, kde žili senioři v otřesných podmínkách, může fungovat dál

Foto: Seznam Zprávy

Ředitelka domova pro seniory Miroslavá Kalivodová a předseda správní rady Jiří Schincke.

Reklama

Krajský soud ponechal v provozu problematický domov pro seniory Hvězda. Bude moci být v provozu, než bude rozhodnuto o žalobě, kterou jeho vedení podalo. A to navzdory tomu, že měl ke konci roku skončit, protože přišel o licenci.

Článek

Zlínský domov pro seniory Hvězda, v němž panovaly alarmující podmínky při péči o klienty, může díky rozhodnutí soudu dál fungovat.

Jak už jsme popsali, Ministerstvo práce a sociálních věcí ke konci letošního roku odebralo domovu licenci. Jenže vedení zařízení se vůči tomu bránilo žalobou. A, jak upozornila ve středu Česká televize, brněnský krajský soud nyní dospěl k rozhodnutí, že než bude o žalobě rozhodnuto, může domov pokračovat ve své činnosti.

Ti senioři, kteří ve zlínské Hvězdě zůstali, se tak v současné době nemusí stěhovat jinam. Z rozhodnutí soudu, z něhož citovala ČTK, pak vyplývá, že by je mohlo stěhování ohrozit na životě a zdraví.

Seznam Zprávy se podmínkám v domově Hvězda opakovaně věnovaly. Přinesli jsme například svědectví rodinných příslušníků seniorů, kteří popisovali dlouhodobé zanedbávání péče, špínu, nedostatek jídla a krádeže. Sami prý museli na pokojích uklízet, nosit svým blízkým hygienické pomůcky a leckdy je i mýt a přebalovat.

Zatímco bývalí zaměstnanci si stěžovali na nepravidelné vyplácení mezd, ředitelka Miroslava Kalivodová vyžadovala jako podmínku přijetí seniora do Hvězdy „sponzorský dar“ v desítkách tisíc korun v hotovosti.

V této souvislosti redakce přinesla například svědectví muže, který musel zaplatit 80 tisíc korun v hotovosti formou darovací smlouvy, jinak by jeho příbuzného nevzali.„Ředitelka Kalivodová říkala doslova: Kdybyste měl zájem dát ho k nám, reprezentuje to darovací smlouvu ve výši 80 tisíc korun,“ vzpomněl na její slova.

Ředitelka pak tvrdila, že mluvila jen obecně. „To není pravda. Finanční dar u nás není podmínkou, proto je to sponzorský dar. V mnohých případech, kdy někdo dar poskytl a pak si to rozmyslel, jsme dar vždy vrátili,“ uvedla Kalivodová.

Vedení Hvězdy se během let dostalo do mnohamilionové ztráty. Řada kontrol navíc není ještě uzavřena a hospodaření Hvězdy prošetřuje i policie.

Reklama

Doporučované