Hlavní obsah

Správkyně Sokolího hnízda: Je zázrak, že zůstalo schované mezi skalami

Foto: Profimedia.cz

Do dnešního dopoledne nebylo jasné, jestli ikonický zámeček Sokolí hnízdo požár přežil.

Reklama

„Když jsem ji uviděla, byla to euforie,“ líčí Karla Jiráková moment, kdy po několika dnech nejistoty spatřila první fotku výletního zámečku Sokolí hnízdo. Budova podle všeho přestála požár bez vážnější úhony.

Článek

Desítky hodin nebylo jasné, zda ničivému požáru odolala dvě ikonická místa Českého Švýcarska.

„Pravčická brána i Sokolí hnízdo stojí. Musíme být ostražití, protože situace se pořád vyvíjí, ale aktuálně tam problém není,“ oznámil ve středu před polednem ředitel národního parku Pavel Benda. Upozornil ale, že bude potřeba provést důkladné kontroly.

Karla Jiráková, správkyně výletního zámečku Sokolí hnízdo, i tak přijala zprávu s velkou úlevou. „Když jsem uviděla fotku, byla to euforie,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle nejčerstvějších informací zámeček Sokolí Hnízdo požár přežil. Jak budova nyní vypadá?

Viděla jsem zatím jen jednu fotku, kterou pořídili hasiči z vrtulníku. Na ní budova stojí. Neproběhl tam žádný hasičský zásah, takže si myslím, že by neměla být porušená. Vzhledem k tomu, že je celá dřevěná, na ni asi nemohlo vůbec nic žhavého spadnout, jinak by okamžitě shořela.

Foto: Jiří Havelka fotimrad.cz

Sokolí hnízdo zahalené kouřem.

Kdy budete vědět více informací o stavu budovy?

Chystá se průzkumný let, který má potvrdit, že je v pořádku a zjistit bližší stav. Ale ještě neproběhl, byl odložený.

První fotografie zámečku byla zveřejněná téměř po dvou dnech, kdy jste zůstávali bez informací. Jak jste na ni reagovala?

Když jsem ji uviděla, byla to euforie. Je zázrak, že všechno shořelo a tato budova zůstala schovaná mezi skalami. Pravčická brána taky stojí. Tu bude samozřejmě potřeba důkladně prohlédnout a zjistit, co požár udělal s pískovcem. Ale stojí, takže v tomhle směru je v pořádku.

Máte nějaký odhad, kdy se budou moct místí a turisté vrátit?

Zatím tam nesmíme nikdo. Kdy nás do parku pustí, jakém stavu jsou cesty nebo jestli už je prostor uhašený a bezpečný, nám zatím nikdo neřekl. Pan majitel odhaduje, že máme vydržet dva dny a budeme vědět víc, případně že se tam možná i dostaneme. Ale jestli to tak skutečně bude, nedokážu opravdu zodpovědět.

Pravčická brána a Sokolí hnízdo

Pravčická brána se nachází v severních Čechách, asi tři kilometry severovýchodně od obce Hřensko. Jde o největší přirozenou skalní bránu na kontinentu. Brána má rozpětí 26,5 metru, je 16 metrů vysoká a 7 až 8 metrů široká.

Zámeček Sokolí hnízdo byl postaven v roce 1881 na místě původního malého domku, který sloužil jako občerstvovna. Stavbu si objednal tehdejší majitel panství, kníže Edmund Clary-Aldringen. Koncem 70. let 19. století byla vydlážděna přístupová cesta k Pravčické bráně od Hřenska a zbudována cesta od Mezní Louky.

Co podle vás čeká zámeček do budoucna?

Velká neznámá pro nás bude hlavně to, v jakém stavu bude lanovka. Protože nás zásobuje, jsme na ní úplně závislí. Na parkovišti u dolní stanice hořelo, takže nevíme, jak bude vypadat. To samé elektrika – nevíme, v jakém stavu jsou dráty, které na zámeček vedou. Nahoru se zatím nikdo nedostane.

Co se bude dít v nejbližší době?

Jak jsem říkala, teď se chystá průzkumný let. Na ten čekáme, aby nám potvrdili ze všech stran, že je zámeček v pořádku. Kousek stranou za Pravčickou bránou je další budova.

Je zděná, ale nad svahem, kde je vícero suchých stromů. Tam by se požár teoreticky mohl dostat, ale z fotek to zatím nemůžeme poznat. Z průzkumného letu bychom měli vědět víc.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované