Hlavní obsah

Tajemný let z Ruska. Problémy s jaderným palivem řeší celá Evropa, říká odbornice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Odstavený reaktor v temelínské jaderné elektrárně.

Reklama

Česká republika je stále závislá na dodávkách paliva pro jaderné elektrárny Temelín a Dukovany z ruského státního holdingu Rosatom. Jenže přejít k jinému výrobci není tak jednoduché, vysvětluje jaderná inženýrka Lenka Frýbortová.

Článek

Dopravní letadlo ruských aerolinek přivezlo ve čtvrtek do Brna další zásilku jaderného paliva pro elektrárnu Temelín. Informace o dodávkách jsou z bezpečnostních důvodů neveřejné, zásilky ale budou zřejmě z Ruska létat ještě několik let. Kvůli válce na Ukrajině nyní stejný problém jako Česká republika řeší i zbytek Evropy, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Lenka Frýbortová z Katedry jaderných reaktorů ČVUT.

O zásilkách jaderného paliva z Ruska si přečtěte zde:

Proč nemůžeme okamžitě přejít od ruského jaderného paliva k výrobcům z Francie a Spojených států? Je to otázka smluv, nebo technologie?

Zřejmě obojí. Výběrové řízení na nového dodavatele paliva pro Temelín bylo zahájeno již v roce 2020. Smlouvy jsou zpravidla desetileté a jsou výsledkem bilaterální dohody mezi výrobcem paliva a provozovatelem jaderné elektrárny. Smlouva ČEZ s ruským výrobcem končí právě v roce 2024, plynule na ni naváže smlouva na nákup paliva od společností Westinghouse a Framatome. Dukovany mají zásobu paliva na tři roky a během letošního roku by se mělo rozhodnout o novém dodavateli.

Nemůžeme prostě nakoupit palivo třeba od Francie a začít ho používat hned?

Výběrové řízení na nového dodavatele paliva může trvat i několik let. Válka na Ukrajině velmi rychle vyřadila jednoho z velkých dodavatelů a podobný problém jako my řeší i zbytek Evropy. Je to i otázka nabídky, není jednoduché okamžitě navýšit kapacitu výroby.

Firma Westinghouse již má zkušenost s výrobou paliva pro Temelín, po spuštění se používalo právě palivo od Westinghouse. S dukovanským palivem je to náročnější, protože jsou zde další rozdíly od palivových souborů pro reaktory PWR západního typu. Nový výrobce bude jistě schopen produkovat palivo s odpovídajícími bezpečnostními parametry, ale je možné, že z hlediska výkonu nebude tak dobře optimalizované. To bude chtít nějakou dlouhodobou zkušenost.

Jak palivo do jaderné elektrárny vypadá?

Obohacený uran ve formě oxidu uraničitého se lisuje do formy malých peletek, válečků o výšce a průměru asi jednoho centimetru. Ty se posléze skládají do proutků o délce asi čtyři metry. V Temelíně tvoří každý palivový soubor přesně 312 těchto palivových proutků. Palivových souborů je v reaktoru 163 a palivový cyklus je čtyřletý, takže každý rok se vymění přibližně čtvrtina ze 163 palivových souborů.

Jaká pravidla platí pro manipulaci s jaderným palivem? Je nutné dodržovat nějaká speciální bezpečnostní opatření?

Manipulace s čerstvým palivem je bezpečná, jedná se o zkoncentrovaný přírodní materiál a jeho aktivita je nízká. Při manipulaci se používají rukavice, ale to je kvůli tomu, aby se na pokrytí paliva nedostal třeba pot nebo krém z rukou. Kontaminací pokrytí paliva se pak snižuje jeho odolnost v provozních podmínkách a zvyšuje se riziko vzniku koroze.

Dukovany mají čtyři bloky a do každého bloku se zaváží přibližně 70 palivových souborů, v Temelíně jsou dva bloky a do každého se ročně zaváží asi 40 souborů.

Reklama

Doporučované