Hlavní obsah

„Teplo láká zahrádkáře ven.“ Ceny rostly, zahradnictví přesto hlásí nápor

Foto: Shutterstock, wertinio

Ilustrační foto.

Reklama

S teplejším víkendem zaznamenávají prodejci zahradnického sortimentu velký zájem zákazníků. Za většinu zboží si ale letos lidé připlatí. Třeba hnojiva a substráty zdražily o desítky procent.

Článek

V Zahradním centru Klíma v Českých Budějovicích se od včerejška nezastavili. „V pátek tady bylo 840 zákazníků. Zájem je vysoký. Dneska na tom budeme podobně, je tu fronta,“ říká jeho majitel Petr Klíma.

S teplejším počasím vyráží stále více lidí na nákupy semen a sazenic. Podle Klímy chtějí ušetřit a zeleninu si vypěstovat sami. „Je to logické. Je draho,“ myslí si.

Nejvíce lidé momentálně nakupují například semena rajčat a okurek, sazenice salátu, kedlubny nebo květáku. Hodně se v jejich zahradnictví prodávají také sadbové brambory nebo cibule sazečka.

V předešlých letech byl podle Klímy ve stejnou dobu větší zájem o květiny. To se ale letos změnilo. „Užitková zahrada začíná převažovat nad okrasnou,“ všímá si. „U osiv květin je rozdíl v prodeji markantní,“ dodává.

Sortiment museli trochu zdražit. „Co jsme dráž nakoupili, bohužel musíme i dráž prodat zákazníkům. Část jsme se snažili dorovnat z našich zdrojů. Myslím si proto, že máme ceny pořád dobré,“ hodnotí Klíma.

Květiny? Ty jde omezit

Velký zájem o semena a osiva potvrzuje také Petr Pelikán z pražského Zahradnictví u krtka. „Počet zákazníků je u nás dost slušný. Je to lepší než loni,“ říká.

Z květin je největší zájem o jarní rostliny, které se dávají na hroby nebo balkony – například petrklíče nebo pryskyřníky. „Lidé po zimě jsou natěšení aspoň na nějaké barvy,“ myslí si Pelikán.

Zdražování se prý bránili, přesto se mu místy nevyhnuli. „Snažili jsme se ceny držet jako loni. Některé rostliny ale malinko podražily. Ale jen ty, které bereme od překupníků. Jsme zahradnictví, které si rostliny pěstuje z většiny samo, ty zůstaly tedy na stejných cenách jako loni,“ vysvětluje.

I on pozoruje, že se lidé snaží šetřit. Zvýšený zájem o semena zeleniny vidí především u seniorů. „Nakupují hlavně skupiny lidí, které mají na zahradu čas. Za sortiment utratí malinko víc než loni. Ale nekupují si sazenice, nýbrž semínka – obojí stojí stejně, z balíčku se semínky ale mohou mít sto rostlinek,“ popisuje.

Okrasné rostliny u nich narozdíl od předešlých let lidé téměř nekupují. „Třeba před třemi lety to bylo něco úplně jiného. Lidi teď nemají peníze. Šetří se v první řadě na věcech, které se dají omezit. A to je výzdoba nebo květiny,“ myslí si Pelikán.

V předchozích letech měla na prodej zahradnického sortimentu velký vliv covidová krize. Lidé měli totiž na pěstování více času.

To potvrzuje i Radim Harazin ze zahradnictví v Olomouci. „Zájem je nyní velký. S covidem se ale nedá srovnat, když bylo volno, všichni lidé něco pěstovali,“ vzpomíná.

Zdražení až o 50 procent

Václav Hájek vlastní zahradnictví v Ostravě. „Řekl bych, že zájem je zatím stejný jako jiné roky, možná trochu chladnější,“ pozoruje.

Zdůrazňuje, že zahradnictví jsou závislá na počasí. „Třeba loni byly tyto týdny co se týče počasí hezčí, letos bylo větší chladno. To má všechno velký vliv na zájem,“ vysvětluje.

Tento týden šly teploty mírně nahoru, na návštěvnosti se to podle něj podepsalo. „Jak se otepluje, samozřejmě mají lidé větší zájem než obvykle. Na nějaké větší hodnocení je ale ještě brzo,“ shrnuje.

I oni museli zdražovat, reagují tak na zvýšení cen ze strany výrobců. Řádově u nich ceny vzrostly o deset procent. Nejvýrazněji se zdražení projevilo na substrátech. „Oproti loňsku nebo předloňsku to je razantní nárůst cen, o nějakých 40 až 50 procent. Paradoxně je teď u nás lidé kupují nejvíc,“ komentuje Hájek.

Narozdíl od jiných zahradníků si ale nemyslí, že by krize způsobila velký příliv pěstitelů. „Kdo k tomu měl vztah už dřív, pěstuje nehledě na ceny v obchodech. Věřím, že zatím není až takový hlad, že by si lidé začali pěstovat zeleninu jenom z toho důvodu, že by neměli co do huby,“ uzavírá.

S prvním teplejším víkendem se na velké množství zákazníků připravují také v Zahradním centru Bučovice. „Dneska čekáme velký nápor. Zájem je zatím velký. Teplo láká zahrádkáře ven,“ komentuje jeho zaměstnankyně Jana Berčáková. „Zatím byla venku zima, teď se konečně otepluje. Takže příští týden čekáme největší nápor,“ dodává.

Největší zájem je u nich o podobné zboží jako v ostatních zahradnictvích, které redakce Seznam Zpráv oslovila – nejvíce se momentálně prodávají ovocné stromky, jarní květiny, bylinky, cibuloviny nebo sadbové brambory.

„Některé položky jsme museli zdražovat, jiné ne. Zdražovala především hnojiva, živý materiál zůstává cenově stejný,“ uzavírá Berčáková.

Reklama

Doporučované