Hlavní obsah

Další odpuštěná daň v úsporném balíku. Nevím, kde se to vzalo, říká ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna

Jednání v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Úsporný balíček ruší daň z nemovitosti pro další skupinu podnikatelů. Koaliční partnery to zaskočilo a chtějí návrh změnit.

Článek

Až se ve čtvrtek odpoledne sejdou koaliční politici nad podobou úsporného balíčku, budou chtít od ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) vysvětlení, proč chce snížit daně rybářským firmám.

Koaliční partnery zaskočil návrh, aby byly rybníky užívané k intenzivnímu chovu ryb vyjmuty z povinnosti platit daně z nemovitosti. Cílem balíčku je přitom hledat úspory a dodatečné příjmy pro státní rozpočet.

„Není to můj návrh. Nevím, odkud přišel, dozvěděl jsem se to včera,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Není úplně jasné, zda návrh do balíčku přibyl v průběhu vyjednávání, nebo si ho koaliční partneři nevšimli – každopádně jej někteří nemají za projednaný a koaličně odsouhlasený. Téma proto chtějí otevřít na čtvrteční schůzce koalice, kde se má projednávat balík dvou desítek dodatečných změn.

„Jakkoli samozřejmě za rybníkáře budu bojovat, tak každé drobení výjimkami je špatně,“ uvedl Výborný.

Za současného stavu se platí daň z nemovitosti u rybníků „sloužících k intenzivnímu a průmyslovému chovu.“ Ostatní vodní plochy jsou z daně vyjmuty.

Seznam Zprávy požádaly Ministerstvo financí o vysvětlení plánované změny. Stanjurův úřad argumentuje tím, že výše zmíněná definice rybníku je „značně nejasná a neověřitelná ze žádné evidence“. Nebylo by tak údajně možné výběr daně v budoucnu zjednodušit.

„Hlavním důvodem je zjednodušení správy daně, aby bylo možné tuto daň automatizovat a po poplatnících nevyžadovat daňová přiznání z nemovitých věcí,“ píše se v důvodové zprávě k materiálu.

Stejně vůči všem

Ministerstvo financí přiznává, že by se výběr daně z rybníků mohl navázat na nějaký z jasnějších parametrů, které stát v elektronických evidencích má. „Nicméně s ohledem na výši současného inkasa z rybníků, které je kolem pouhého jednoho milionu korun za celou Českou republiku, to nedává velký ekonomický smysl,“ dodává se ve zprávě.

Podle některých kritiků Stanjurova návrhu, se kterými Seznam Zprávy hovořily, tato částka sice není podstatná pro státní rozpočet, ale může být důležitá pro rybářské společnosti. A připomínají slib, že nepůjdou na ruku žádným zájmovým skupinám a nebudou do daňového balíčku systému přidávat výjimky.

„Pokud jsme se rozhodli nějak řešit daň z nemovitosti, tak musíme jít postupně vůči všem. Nejít jinak vůči rybníkům, jinak vůči lesům,“ uvedl ministr Výborný.

Daň z rybníků není jediná věc, kterou chtějí koaliční partneři s ministrem Stanjurou řešit. Na čtvrteční jednání nesou strany seznam dvou desítek dodatečných návrhů k balíčků. Velká část návrhů se týká DPH.

Piráti chtějí do nižší sazby zařadit minerálky a léčivé vody, lidovci zase pleny a kojeneckou vodu. Starostové chtějí nižší DPH na noviny a časopisy, dále navrhují, aby daň z nemovitosti zůstala obcím a část nešla do státního rozpočtu, jak navrhuje Stanjura. Otázkou také je, jestli má být součástí úsporného balíčku zákon o hazardu.

Reklama

Doporučované