Hlavní obsah

Z Ostravy je vrátili zpátky na Slovensko. „Nemáme razítko, nevíme co dál“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ženy s dětmi by chtěly do Česka, nemají ale pasy a tedy ani razítko o překročení ukrajinské hranice.

Reklama

Koupaliště v Košicích se kvůli válce na Ukrajině proměnilo v místo, kde se pomáhá uprchlíkům. Denně jich tudy projde asi 400 a většina pokračuje dál do Evropy. Proč mnohdy volí Česko, tu zjišťovali reportéři Seznam Zpráv.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

„S rodinou jedu vlakem do Karlových Varů, večer odjíždíme,“ říká mi s úsměvem na tváři 36letý muž. Sedí na lavičce s ženou a třemi dětmi a zrovna svačí. Do Varů jede za bratrem a chce si tam najít práci, neví ale jakou.

Jsme na košickém koupališti, které se nachází hned u vlakového nádraží. Turnikety jsou teď mimo provoz a průchod je volný, vchod do areálu ale hlídá městská policie.

Uvnitř je k dispozici jídlo a pití, zázemí pro děti, ale také pracovníci v reflexních vestách, kteří pomáhají uprchlíkům například s vyhledáním vhodného vlaku z Košic, zakládáním bankovních účtů nebo získáním SIM karet. U ulice jsou vyskládané kontejnery, kde je možné přespat.

Podobně jako na pražském nádraží i tady vyčkává skupina romských uprchlíků. Ženy kolem sebe mají několik dětí a stěžují si, že se pokusily neúspěšně dostat do Česka. „Jely jsme do Ostravy, protože tam máme příbuzné, musely jsme se ale vrátit, protože jsme neměly razítko v pase o překročení hranice, máme pouze občanský průkaz. Jsme ze zakarpatské oblasti,“ tvrdí ženy s tím, že teď nevědí, co budou dělat, a zůstávají prozatím v Košicích.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rodina z Ukrajiny se z Košic vydala do Karlových Varů.

„Romští uprchlíci jsou nárazoví, přicházejí ve velkých skupinách. Třicet nebo čtyřicet lidí,“ říká mi Roman Dohovič, zplnomocněnec města Košice pro humanitární pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Rozhovor vedeme na bílých plastových židlích vedle vypuštěného bazénu. Vysvětluje, že toto místo vybrali proto, že nedaleké vlakové nádraží bylo v první vlně velmi vytížené.

Uprchlíci sem proudí vlaky i autobusy. Většina z nich se tu ale zastaví jen nakrátko a pokračuje dál. Kdo ale potřebuje přespat, mají tu k dispozici 160 lůžek.

„Mají ukrajinské pasy, nekontrolujeme, zda mají například i maďarský pas. Zaregistrujeme je, poskytneme jim základ. Denně nám tady projde kolem 400 lidí,“ popisuje běžný život na koupališti. Nedávno tady byla na návštěvě i americká první dáma Jill Bidenová.

+1

Bez zázemí v Evropě

Dohovič si nyní všímá, že složení uprchlíků z Ukrajiny se změnilo a mnozí netuší, kam se do Evropy vydat.

„Na začátku uprchlíci nejvíce mířili do Polska a Česka, čas od času do Německa. V podstatě na začátku šli lidé, kteří měli nějaké zázemí v Evropě. Složení lidí se změnilo, většinou jdou lidé, kteří nemají zázemí v Evropě a nemají se ani kam vrátit na Ukrajinu. Ti se nás ptají, co všechno můžou, jak je to se školami a prací,“ vysvětluje Dohovič.

To potvrzuje i žena z Kyjevské oblasti, která uvnitř budovy pije kávu a stručně odpovídá, že vůbec neví, kam nyní pojede. „Teď to budeme řešit s dcerou, ještě nejsme rozhodnuté.“

Reklama

Doporučované