Hlavní obsah

Babiš u soudu ukázal na vlastního poslance. Proč nežalovali taky jeho, píše

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš podal dovolání v případě sporu s Janou Filipovou.

Reklama

Seznam Zprávy získaly dokument, v němž se Andrej Babiš v mimořádném opravném prostředku obrací na Nejvyšší soud, aby revidoval verdikt ze sporu o omluvu za nepravdivý výrok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejvyššímu soudu bude v nejbližších dnech doručeno šestnáctistránkové dovolání bývalého premiéra Andreje Babiše.

Snaží se přesvědčit soud, že byl neoprávněně odsouzen k omluvě za to, že o svých odpůrcích řekl, že chodí proti němu demonstrovat za peníze. Což se jedné z účastnic protestů Jany Filipové dotklo a žádala satisfakci.

V dokumentu dovolání, který mají Seznam Zprávy k dispozici a vypracoval ho pro Babiše advokát Jiří Urbánek, podavatel soudu oznamuje jméno dalšího člověka, který se podle něho na výrocích vůči demonstrantům podílel. Jde o poslance Babišova hnutí ANO Pavla Růžičku.

„Žalovaný (Andrej Babiš) se také podivuje nad tím, proč se žalobkyně (Jana Filipová) neohradila proti výrokům poslance Růžičky, které byly ve sdělovacích prostředcích široce diskutovány, ale žalobu podala na žalovaného, který pouze tyto výroky komentoval,“ napsal advokát Urbánek do dovolání.

Jeden Babišův výrok, který zmiňuje pravomocný rozsudek, zněl takto:

To byla demonstrace proti Babišovi a proti hnutí ANO, jsou to stále stejní demonstranti, to jsou lidi, kteří jsou zaplaceni, při demonstraci před Sněmovnou, když na mě házeli lahve, tak byl důkaz, že si šli pro peníze, byl záznam na Novinkách, kdy jedna dáma říká klukovi: ‚Málo řveš, příště musíš řvát víc!‘ Takto je jasné, že to bylo organizované, já vám říkám, že jsou to političtí odpůrci na objednávku.
Andrej Babiš, žalovaný výrok pronesený v TV Barrandov

Poukázání na Pavla Růžičku vychází z argumentace, kterou Babišova strana po celou dobu u soudu používá. Tvrdí totiž, že Babiš měl informace o placení demonstrantů ze druhé ruky a že mu je právě poslanec Růžička sdělil – zaslechl prý po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Advokát Aleš Rozehnal, který Janu Filipovou zastupuje, na to říká, že se slova o placení za demonstrace začala šířit právě proto, že o tom mluvil bývalý premiér. Čímž měl výrok větší dosah u veřejnosti. „Tvrzení o placených demonstrantech se šířilo právě díky tomu, že byl jeho původcem pan Babiš. Prohlášením pana Růžičky média takřka nevěnovala pozornost,“ uvedl Rozehnal.

Poslanec ANO Pavel Růžička nechtěl pro Seznam Zprávy obsah Babišova dovolání a svoji „účast“ v něm komentovat. Uvedl, že o tom nedostal informaci. „Proto to nemůžu komentovat,“ řekl Růžička.

Uvedl však, že o tom, co zaslechl před více než čtyřmi roky u Poslanecké sněmovny, se bavil s Babišem několikrát. „Nikdo ale neřekl, ať to jdu dosvědčit u soudu. Já bych tam řekl, co jsem slyšel. Udělali ze mě nedůvěryhodnou osobu,“ doplnil Růžička.

Ve sporu Babiš–Filipová se soudy nakonec přiklonily k tomu, že expremiérovy výroky zasáhly do osobnostních práv jeho kritičky, i když ji výslovně nejmenoval.

Nejprve se pražský krajský soud před dvěma roky přiklonil na Babišovu stranu, že svým výrokem mířil jen na část lidí, kteří proti němu tehdy už rok a půl a demonstrovali. Jenže Filipová pak s dovoláním uspěla u Nejvyššího soudu. Po jeho rozhodnutí z letošního února zmíněný krajský soud řešil případ znovu a následně nařídil Babišovi, aby se omluvil.

Babišovy případy u soudu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš zaměstnává soudy.

  • Krajský soud v Praze pravomocně rozhodl, že se má Babiš omluvit Janě Filipové. Babišův advokát ale podal dovolání. Případ tak bude řešit Nejvyšší soud.
  • Soudy řeší stále žalobu senátora Lukáše Wagenknechta, který žádá omluvu. Okresní soud Praha-západ nepravomocně rozhodl, že se mu má Babiš omluvit za to, že o něm prohlásil, že je psychopat nebo že je součástí mafie. Případ nyní řeší odvolací soud.
  • O dalším sporu, žalobě bývalého ministra financí a poslance TOP 09 Miroslava Kalouska, už pražský krajský soud před časem rozhodl. Babiš se podle verdiktu omlouvat nemusí. I tento případ nyní řeší Nejvyšší soud po Kalouskově dovolání.
  • Hlavní Babišův proces se týká kauzy Čapí hnízdo, v níž je Andrej Babiš obžalován z pomoci k dotačnímu podvodu.

Což nakonec bývalý premiér udělal, ale Babiš u Nejvyššího soudu chce prokázat, že nižší soudy ve sporu s Janou Filipovou chybovaly.

„Z rozsudku nevyplývá, na základě jakých dílčích skutkových zjištění dospěl odvolací soud k závěru, že výroky se týkaly všech demonstrantů, a že žalovaný nekonkretizoval, které demonstranty tím míní,“ tvrdí Babišův advokát v dovolání.

„V rozsudku dovolacího soudu k těmto závěrům absentuje jakákoliv úvaha dovolacího soudu, která by se opírala o znění či kontext jednotlivých výroků,“ doplnil advokát Urbánek.

Babiš osočil protestující, reaguje advokát

V dovolání pak vysvětluje u každého Babišova výroku, který zazněl v médiích, proti komu směřoval a opakovaně tvrdí, že jím nemířil na Janu Filipovou. Její advokát Aleš Rozehnal s tím nesouhlasí.

„Výroky pana Babiše byly nepravdivé a sloužily pouze k osočení demonstrujících, tedy i paní Filipové. Takové jednání je pak za hranou povinné tolerance ústavně chráněné svobody slova,“ uvedl Rozehnal.

Reklama

Doporučované