Hlavní obsah

Češi v Chorvatsku natočili žraloka. „Jak výhra v loterii,“ říká expert o hrozbě

Češi v Chorvatsku natočili minulý týden žraloka. Video: Renáta Konečná, Seznam Zprávy

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv získala od čtenářky záběry asi dvoumetrového žraloka. Plaval kousek od lidí u chorvatského pobřeží. „Takové kontakty jsou stále vzácnější,“ říká odborník a spisovatel Richard Jaroněk.

Článek

Přibližně dvoumetrového žraloka zachytili na videu čeští turisté na pláži u městečka Lučica, které leží asi sto kilometrů jihovýchodně od Splitu, nedaleko ostrova Hvar.

Jak je z patrné asi z půlminutové nahrávky, poblíž muže na paddleboardu se zničehonic objevila typická silueta ploutve, podle rozčeřené hladiny mohl mít jedinec okolo dvou metrů.

Zatímco někteří lidé zůstávali ve vodě bez obav, jiní situaci sledovali s respektem z pláže. „Žralok byl přibližně padesát metrů od pobřeží,“ uvedla Renáta Konečná z Ostravy, která záběry redakci poskytla. Uvedla, že video pochází z minulého týdne.

Podle potápěče či spisovatele Richarda Jaroňka, který se žraloky strávil pod hladinou stovky hodin, šlo skutečně o tento druh paryb. „Může mít zhruba dva metry. Bude to nějaký menší druh, mohlo by jít například o žraloka černoploutvého,“ odhaduje.

Doplňuje, že se žraloci dostávají do Středozemního moře poměrně často skrze Gibraltarský průliv. „Táhnou se za velkými loděmi, které do vody odhazují odpadky. Středozemní moře není na jejich výskyt nijak výjimečné, objevuje se tam okolo patnácti druhů,“ popisuje.

Rozvoj technologií a sociálních sítí podle něj přinesl více podobných nahrávek, jenže to nic neříká o skutečném výskytu. „Kvůli zabíjení a úbytku potravy je jich velmi málo. Přitom největší žraloci byli historicky chyceni na Maltě. Velké bílé samice měly okolo 6,5 metru a vážily přes 2,5 tuny. Jenže to se bavíme o konci šedesátých let minulého století,“ říká Jaroněk.

A dodává, že třeba před dvaceti lety byli žraloci v oblasti mnohem běžnější, jenže lidé neměli tolik příležitostí je rychle ze břehu natočit.

Někteří lidé jsou po nedávném smrtelném útoku žraloka tygřího v egyptském letovisku Hurghada na podobná setkání citliví.

Jaroněk zdůrazňuje, že je hrozba mizivá. Žraloků existuje okolo pěti set druhů, jen minimum z nich může teoreticky útočit na člověka. „Na celé planetě je ročně zaznamenaných maximálně 60 až 80 útoků, z toho je asi okolo pěti smrtelných. Vždycky říkám, že spíš vyhrajete ve sportce,“ dodává.

Povědomí o žralocích podle něj zkreslila hlavně slavná filmová série Čelisti.

Kdyby se prý ocitl v podobné situaci jako lidé na videu, snažil by si poměrně vzácný okamžik užít. „Asi bych šel hned šnorchlovat, zatímco jiní by utíkali,“ směje se.

Při vzácném setkání se žralokem radí dotyčným nepanikařit, nedělat prudké pohyby. „Zásadní je uklidnit se. Vykašlat se na ječení a křičení. Dát se třeba do klubíčka nebo tureckého sedu a připravit se na možný kontakt. Žralok je zvědavý. Často ho zaujmou třeba lesknoucí se předměty jako hodinky nebo náramky,“ dodává Jaroněk.

Reklama

Doporučované