Hlavní obsah

Drag queen bude číst dětem v Brně pohádku pod dohledem policie

Foto: queerkod.cz

Pohádku bude číst drag umělec Ivory Divine. Akce vzbudila vlnu emocí.

Reklama

Umělec převlečený za ženu bude v Brně předčítat pohádku o queer tučňácích. Akci pod záštitou veřejné knihovny odsoudila část psychologů. Aliance pro rodinu si stěžuje u hejtmana a primátorky. Politici akci hájí.

Článek

Dětské čtení pohádek v Brně spěje k dramatickému rozuzlení. Na akci, při níž bude dětem předčítat muž v ženském kostýmu, v úterý nejspíš dohlédne policie. Akce se kvůli nenávistným komentářům přesunula z knihovny do kina, ani to však situaci nezklidnilo.

„Nechceme děti vystavovat nějaké vyhrocené situaci. Oslovili jsme Policii České republiky, ať zajistí bezpečí akce. Pravděpodobně se tomu nevyhneme,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí Knihovny Jiřího Mahena v Brně Radka Lokajová.

Veřejná instituce se na akci podílí. Událost patří do programu Pride Week. Festival upozorňuje na práva sexuálních menšin. Pohádku o dvou samcích tučňáka, kteří vysedí opuštěné vejce, bude číst brněnský drag umělec Ivory Divine. Neziskovka Aliance pro rodinu žádá politiky o další omezení akce.

O jejím smyslu se přou i odborníci. Psychiatr Radkin Honzák událost odsoudil na svém blogu v článku nadepsaném „Drsná perverze pro děti z Brna“. „Na prknech soukromých cirkusů je vše možné, veřejná instituce by se možná měla zamyslet, než pustí do svých prostor tohleto,“ napsal mimo jiné.

Čtení pohádky se sice uskuteční s podporou knihovny, nikoliv však na její půdě, ale v úterý v Kině Art, kde jsou na programu i další části Pride Weeku.

Podle Honzáka má společnost dospívajícímu pomoci k ukotvení jeho identity, ne mu poskytovat bezbřehý prostor k jejímu dalšímu rozmlžování. „Dokud sexuální hormony netečou, není nutné o sexualitě hovořit. Zároveň se mně jeví jako naprosto nedobré, aby pro dospívající nebyla jasně stanovena mužská a ženská role. Celý ten nápad mi přijde absolutně blbý,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

Socioložka Lucie Jarkovská z Masarykovy univerzity, která se věnuje otázkám genderu a sexuality ve vzdělávání, to vnímá opačně. Podle ní divadlo pro nejmenší běžně hýří barvami, přehnanými kostýmy a je to dětem blízká forma sdělení. „Vůbec neřeší otázku identity, sexuality. Zakážeme snad dětské karnevaly? Kdybychom šli do důsledků, musíme z pohádkového světa vymýtit spoustu postav. Možná Aliance pro rodinu přijde s tím, že Štaflík nemůže žít se Špagetkou a Křemílek s Vochomůrkou,“ odkázala k večerníčkům.

Podle ní je mnohem škodlivější „morální panika“, kterou akce vyvolala. „Nejhorší jsou dramata okolo. Jako bychom děti hromadně vodili k nějakému zneužívání. Je to absurdní morální panika,“ doplnila.

Výhrady proti akci má i sexuolog Vladislav Chvála ze Střediska komplexní terapie psychosomatických poruch v Liberci. „To, čeho mají děti málo, jsou pevné hranice a naopak nadbytek příliš rozdílných a nestabilních jevů. Víme také, že takto malé děti se učí především nápodobou. (…) Pochybujeme, že další stupňování nejistoty dokonce i v tom, kdo je máma a kdo táta, zlepší odolnost dětí,“ napsal.

Také Honzák přílišné bourání mantinelů kritizuje. „Mohl bych na akci třeba předstírat, že jsem psychosexuálním psem a musím občurávat rohy. Když knihovna může cokoli, tak já taky. Ale ne, je to veřejná instituce, která má dbát etických principů. Tím základním je nevystavovat děti předčasně sexuálním impulzům,“ doplnil.

Podle něj knihovna samozřejmě akci uspořádat může, ale zároveň za ni nese zodpovědnost. „Svoboda bez odpovědnosti je naprostý úlet, anarchie a zhovadilost,“ dodal.

Knihovna s ním námitky řešila. „Jeho blog byl plný bonmotů, spíše taková střelba na knihovnu a Brno. Pana Honzáka si vážíme a chtěli jsme slyšet jeho odborné argumenty. Bereme jej vážně,“ uvedla mluvčí.

V budoucnu prý musí knihovna podobně choulostivá témata precizněji komunikovat. Mluvčí zdůrazňuje, že moderní knihovna kromě výpůjčky literatury otevírá i diskuze. „Mysleli jsme i na rodiče a děti, které nějakou odlišnost řeší. Mohou se svěřit. Máme tu něco jako duhový point, což je psychoterapeutická poradna. V knihovně se vzdělává, diskutuje. Mrzí nás, že nám vnucují opak,“ dodala.

Hrozby Aliance pro rodinu

Aliance pro rodinu v pondělí napsala otevřený dopis brněnské primátorce Markétě Vaňkové (ODS) a hejtmanovi Janu Grolichovi (KDU-ČSL).

Žádá politiky, ať akci odeberou podporu, a chce po organizátorech, ať si pronajmou soukromé prostory. „Pokud tak nebude učiněno, budeme nuceni naše jihomoravské podporovatele (a vězte, že jich není málo) o vaší podpoře této akci informovat. Protože nečinností schvalujete veřejné zneužívání bezbrannosti malých dětí,“ napsala mimo jiné předsedkyně spolku Jana Jochová.

Město reagovalo vyjádřením, podle nějž je čtení drag queens celosvětový fenomén: „Jedná se o svébytný performativní umělecký žánr, který nepropaguje antisociální chování a nepředstavuje bezpečnostní ohrožení. Děti mohou přijít do kontaktu s diverzitou, která je přirozenou součástí dnešní společnosti.“

„S vyjádřením se ztotožňuji,“ reagovala primátorka Vaňková pro Seznam Zprávy.

Lidovecký hejtman Grolich odkázal na Piráty z krajské koalice. „Osobně jsem akci záštitu neudělil, tu udělila paní radní Leitnerová. Pro Piráty byly zásadní prioritou mimo jiné dotace pro tuto akci, což jsme v rámci koalice respektovali,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

Podle dopisu Aliance pro rodinu už 32 amerických federálních států eviduje zákony navrhující zákaz vystoupení drag queens před nezletilými.

Socioložka Jarkovská má ze Spojených států odlišnou zkušenost. Do knihovny v Bostonu s dětmi docházela na různé tematické akce k právům národnostních či sexuálních menšin. „Bylo to nesmírně zábavné. Někdy chceme poučit děti o rozmanitosti života nebo o genderových rolích, a ony si všimnou jen zajímavé rekvizity, třeba vějíře. Mají jiné vnímání,“ zdůraznila.

Dítě si podle ní zvykne, že svět je rozmanitý, a v pozdějším věku při objevování sexuality třeba nebude šikanovat spolužáka, který se chová jinak. „Aliance pro rodinu vytváří obraz, který je falešný. Je to stejný nesmysl, jako když řeknu, že by děti neměly chodit do kostela, protože primárním cílem církve je děti zneužívat,“ namítla.

Doplnila, že máme v Česku několik desítek potvrzených dětských obětí zneužitých farářem, ale ani jednu ze strany drag umělkyň a umělců. „Problémy jsou opravdu jinde,“ řekla.

Brněnský umělec Ivory Divine vystupuje v barevném kostýmu jako takzvaná drag queen. Pohádku přečte v úterý v Kině Art, kde jsou na programu i další části Pride Weeku.

Reklama

Související témata:

Doporučované