Hlavní obsah

Dobrovolně do fronty, na otevření fast foodu čekali dvacet šest hodin

Foto: Šimon Vlach

Skupina mladých mužů čekala na otevření fast foodu v Praze více než 26 hodin.

Reklama

Za socialismu to byla často nezbytnost, v současnosti se někteří neváhají postavit do fronty dobrovolně. Naposledy třeba kvůli otevření pobočky nového řetězce rychlého občerstvení v Praze. Skupina mladých kluků čekala 26 hodin.

Článek

Je půl hodiny před desátou hodinou dopolední a v horní části Václavského náměstí v Praze nelze přehlédnout dlouhou frontu, která se táhne od nové pobočky amerického řetězce rychlého občerstvení směrem k Národnímu muzeu.

Ve frontě jsou desítky lidí, v jejím čele nejblíže vchodu čeká na otevření skupina čtyř mladých mužů – už více než 26 hodin.

Jako první sem přišel 24letý Šimon Vlach z Prahy, už v 8:21 ve čtvrtek ráno. Vedle něj během rozhovoru stojí jeho tři kamarádi.

„My tři se už známe dlouho, domluvili jsme se, že to musíme zkusit, protože máme rádi dobrodružné výzvy. Dlouho jsme to plánovali. Přišel jsem první, čekal jsem na ně dva a poté přišel Vašek, kterého jsme neznali,“ popisuje Šimon reportérovi Seznam Zpráv.

Motivace být na otevření úplně první byla prostá – první tři zákazníci dostali poukaz na sendvič na rok zdarma.

Podívejte se, jak vypadalo otevření nového fast foodu v Praze:

+1

Noc strávila parta na židlích zabalená v dekách. „Chodili jsme do vedlejšího řetězce na záchod, do obchodů na jídlo a střídali jsme se tak,“ popisuje Šimon a do rozhovoru se přidává jeho kamarád Standa.

„Dali nám z tohoto řetězce deky na noc a Marek sehnal z jednoho podniku i židle, takže jsme si mohli sednout. Někdo trošku spal, spíš jsme si to ale užívali. Původně jsme tady měli stan, ten nám ale policisté zakázali. Bereme to jako recesi, zážitek a srandu,“ říká jeden z prvních návštěvníků.

Ve frontě na rychlé občerstvení stál také sedmnáctiletý Filip s kamarádem. Kvůli návštěvě v pátek nešel do školy. „Mým cílem bylo mít zdarma kuře. Nešel jsem kvůli tomu do školy. Ještě jsem se neomluvil,“ říká, zatímco mu zaměstnankyně fast foodu dává leták na sendvič zdarma, který obdrželi první zákazníci.

Z Jižního Města přijel na slavnostní otevření i 21letý Tomáš. „Rozhodli jsme se přijít, protože mi to přijde zajímavé. Milujeme jídlo obecně, v zahraničí jsme to neměli. Ve frontě čekáme půl hodiny,“ říká.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Johanka s přítelem také čekali ve frontě na otevření nové pobočky fast foodu v Praze.

S přítelem stojí jen kousek dál ve frontě 19letá Johanka. „Přišla jsem jako doprovod příteli, aby tu nebyl sám. Jsme z Prahy,“ vysvětluje svoji přítomnost. „Chci to ochutnat. Milovníci fast foodu nejsme, ale vypadá to lákavě,“ dodává její přítel.

Ve frontě na McDonald's

Podobnou frontu jako v pátek zažilo Václavské náměstí před dvěma roky, kdy tu otvíral pobočku irský řetězec Primark. V horku tehdy čekaly stovky lidí, které prodavači pouštěli dovnitř po skupinkách, aby uvnitř bylo k hnutí. Omezení tehdy platilo i kvůli covidu.

Připomeňte si, jak vypadalo otevření Primarku před dvěma roky v Praze:

+1

Letos v září otevřel na Václavském náměstí svou pobočku také obchod s módou HalfPrice. I v tomto případě čekaly na slavnostní otevření v dolní části náměstí desítky lidí.

A už legendární událostí je rok 1992 a otevření vůbec první pobočky McDonald's v Česku - ve Vodičkově ulici v Praze. Tehdy to byla obrovská událost, protože z tehdejšího pohledu to byl pro mnoho lidí symbol pádu socialismu a příchod tehdy obdivovaného západního životního stylu. Lidé se na to těšili, tvořily se velké fronty. Na tehdejší poměry přitom ceny nebyly zdaleka „lidové“ - Big Mac stál tehdy 48 korun, nyní je to 105 korun.

Foto: McDonald’s

V roce 1992 byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka amerického stravovacího řetězce McDonald's.

Reklama

Doporučované