Hlavní obsah

Dojde letos na další růst penzí? Záležet bude na důchodcovské inflaci

Foto: Profimedia.cz

Zatím není zcela jasné, jestli se letos nespustí zákonem stanovená mimořádná valorizace penzí ještě jednou. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Může se zopakovat loňský scénář dvou mimořádných valorizací i letos? Odborníci to zcela nevylučují, upozorňují ale, že to zatím lze jen těžko odhadnout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sotva prezident oznámil, že i přes výhrady podepsal úpravu výpočtu červnové valorizace, a vláda tak prozatím zažehnala zásadní problém pro státní rozpočet, začíná se rýsovat další neznámá:

Loni se kvůli vysoké inflaci mimořádně zvyšovaly penze hned dvakrát – jednou v červnu a podruhé v září. Může se to opakovat? Redakcí Seznam Zpráv oslovení odborníci to zcela nevylučují.

Důchody prakticky

„Pravda je, že doba je extrémně specifická. Jsme v situaci, která je za posledních třicet let zcela mimořádná, takže i odhady jsou vachrlatější, než byly v minulosti. Nevypadá to, že by k tomu mělo dojít, ale máme hodně nejistot,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace, který se mimo jiné specializuje na vývoj inflace.

„Může se to stát, ale pravděpodobnost je letos, zdá se, výrazně nižší než v minulém roce,“ reagoval v pořadu Ptám se já na otázku ohledně druhé mimořádné valorizace David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte a člen Národní ekonomické rády vlády.

Možnost dalšího mimořádného růstu penzí vnímá i poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka, který se specializuje na sociální témata. „Nedokážu to samozřejmě predikovat… nicméně inflace za poslední rok neklesá, je dvojciferná, takže uvidíme,“ uvedl.

Naopak ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zmínil, že další mimořádnou valorizaci během letošního roku nepředpokládá.

Nejistota kolem důchodcovské inflace

Stejně jako letos i loni bylo o první mimořádné valorizaci jasno hned v únoru. Druhou mimořádnou valorizaci pak Ministerstvo práce a sociálních věcí oznamovalo v květnu 2022.

Nejistota, která zaznívá ve všech uvedených odpovědích ohledně dalšího zvyšování důchodu v letošním roce, vychází z toho, že lze jen velmi obtížně předpovídat, jak se bude v následujících měsících vyvíjet inflace.

Situaci navíc komplikuje samotný zákon o důchodovém pojištění, který popisuje, kdy musí vláda penze mimořádně zvyšovat. Zákon totiž počítá s klasickou spotřebitelskou inflací a takzvanou důchodcovskou inflací. Pro účel růstu důchodu se pak použije ta, která je zrovna vyšší.

„Problematické je, že důchodcovská inflace se pohybuje trochu jinak a v běžných odhadech se nevyskytuje,“ upozorňuje Jakub Seidler na to, že ekonomové normálně nepřipravují výhledy toho, jak poroste důchodcovský spotřebitelský koš. Ten na rozdíl od klasického spotřebitelského koše klade jinou váhu například na potraviny, více se v něm mimo jiné propisuje cena alkoholu a cigaret. Naopak nezapočítává ceny nového bydlení.

Právě tato podmínka – použije se vyšší inflace – přitom podle expertů z Národní rozpočtové rady představuje jeden z důvodů, proč byl se na přelomu roku nepodařilo odhadnout, o kolik bude nutné zvyšovat důchody mimořádně v červnu.

„Pokud by se náhodou stalo, že by inflace probublávala do položek, které jsou v spotřebitelském koši důchodců významnější, tak inflace důchodců může růst více,“ dodává hlavní ekonom České bankovní asociace.

David Marek ovšem mluví o tom, že například ceny potravin začínají klesat a představují tak jeden z indikátorů toho, že by nemusely být jedním z motorů rostoucí inflace.

Proti mluví odhady o růstu cen

Mimořádná valorizace důchodů se spouští v ze zákona stanovených situacích, kdy se naplní hned dvě podmínky. První je, že v kalendářním měsíci vzroste inflace o pět procent. Druhou podmínkou ale je, že o pět procent vzroste inflace i v rozhodném období.

To podle zákona začíná prvním měsícem, který se nepoužíval pro výpočet předchozí valorizace, a končí právě kalendářním měsícem, kdy inflace rostla o pět procent. Například u nadcházející červnové mimořádné valorizace bylo rozhodné období červenec 2022 až leden 2023.

Druhá podmínka tak odráží dlouhodobější několikaměsíční trend. Letos by, jak dokládají první už zveřejněná data za leden a únor a předpokládají prognózy, mělo docházet spíše ke zpomalování růstu inflace.

Například Česká národní banka předpokládá, že v prvním čtvrtletí letošního roku, tedy včetně března, bude inflace kolem 16 procent. V druhém čtvrtletí pak kolem 11 procent.

Český statistický úřad zveřejnil, že lednová meziroční inflace dosáhla 17,5procentní úrovně. Únorová pak mírně poklesla na 16,7 procenta.

Reklama

Doporučované