Hlavní obsah

„Posílal jsem z něj i peníze Ukrajině.“ Banka majiteli jazykovky zrušila účet

Foto: Profimedia.cz

Pražský happening Tudy tečou peníze Putinovi proti působení Raiffeisenbank v Rusku z 20. května 2022.

Reklama

„Jsem vytočený. Banka, kterou evropské instituce napomínají, aby to v Rusku zabalila, ruší mně účet, jako bych byl ruský agent,“ říká ředitel jazykové školy. Má podezření, že o účet přišel proto, že zaměstnává ruskou učitelku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Marek Veselý vede už čtvrt století vlastní jazykovou školu. Letos na podzim ho ale čekalo nepříjemné překvapení.

„Mám několik firem, jedna řeší veřejnost, druhá firemní výuku a jako OSVČ zajišťujeme individuální výuku. Jednoho dne jsem se podíval na svoje internetové bankovnictví a neviděl jsem tam jeden z účtů, ten pro vyplácení lektorů. Ostatní účty firem, které tvoří jazykovku, tam byly,“ popisuje pro Seznam Zprávy.

Pro angličtinu se nadchnul v devadesátých letech během ročního studia na střední škole ve Spojených státech. Dnes jeho škola vyučuje také několik dalších jazyků. Když Veselý zjistil, že jeden z účtů nefunguje, zavolal do Raiffeisenbank, aby se zeptal, kde je problém. Dozvěděl se pouze to, že banka účet zrušila a že o tom byl informovaný dopisem, který si nevyzvedl.

Podal tedy reklamaci, vyžádal si znovu dopis o zrušení účtu, a když ho dostal, poslal druhý den do banky desítky faktur a obsáhlé vyjádření. Vysvětlení ale nedostal, a tak se o důvodu zrušení jednoho z firemních účtů může pouze domýšlet.

„Jsme jazykovka a zaměstnáváme lidi z různých zemí. Tak mě napadlo, že by to mohlo souviset s tím, že jedna moje kolegyně je Ruska. Dlouhodobě žije v Česku, spolupracujeme s ní 10 let. Strašně mě to zvedlo ze židle, protože osobně zastávám silně proukrajinskou pozici. Když začala aktivní fáze války v roce 2022, tato Ruska ještě s kolegyní Ukrajinkou organizovaly kurzy ukrajinštiny pro sociální pracovníky. Ruská kolegyně doteď doučuje ukrajinské děti česky, dokonce doučuje online děti na Ukrajině, v Charkově,“ popisuje Veselý.

Foto: Seznam Zprávy

Vysvětlení se majitel školy nedočkal.

Seznam Zprávy v září popsaly, jak Raiffeisenbank bez udání důvodů zrušila účty některým klientům. Někteří z nich jsou ruští studenti nebo lidé jinak spojení s Ruskou federací, kteří ale odmítají jakékoliv spojení s režimem Vladimira Putina.

Veselého postup banky vytočil. Dodnes nemá žádné oficiální vysvětlení. Stejně jako v ostatních případech, které Seznam Zprávy popsaly, banka zkrátka odpověděla, že od smlouvy jednostranně odstupuje a že má na takový postup právo.

Omlouvají svoje aktivity v Rusku?

„Zvedlo mě to ze židle, protože se s nimi nedalo komunikovat. Když mi dopis poslali, měl jsem od nich paradoxně asi 40 různých e-mailů a SMS s různými reklamními akcemi, s dalšími informacemi typu ‚podnikatelské dny‘, ‚zřiďte si u nás úvěr‘ a tak dále. Ale nic o tom, že by hrozilo zrušení účtu. U banky jsem přes 10 let a moje poradkyně v bance jako by se bála se mnou o tom mluvit. Jestli chtějí dělat nějaký whitewashing, omluvit svoje aktivity v Rusku, tak to je pěkně hloupý způsob, jak to dělat,“ říká ředitel jazykové školy.

Seznam Zprávy kontaktovaly Raiffeisenbank s otázkami, například kolik účtů tímto způsobem zrušila a zda tímto způsobem reaguje na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Banka ale odpověděla pouze poukázáním na starší vyjádření ze září 2023.

„Raiffeisenbank jako tuzemská banka dodržuje všechny české, ale i mezinárodní zákony a regulace. Klienty ze zemí, které český Finanční analytický úřad nebo EU aktuálně označují za vysoce rizikové, tedy musíme velmi silně ověřovat,“ uvedla mluvčí Tereza Kaiseršotová. „Mezi takové země patří dnes například Írán, Rusko, Nigérie, Albánie nebo Filipíny. Klientům z těchto zemí posíláme s dostatečným předstihem výzvy k doložení povinných dokumentů. Pokud klienti požadované dokumenty ani přes upozornění banky včas nedoloží, informujeme je o jednostranném ukončení vztahu s bankou.“

Veselý přitom otevřeně podporuje Ukrajince, kteří strádají kvůli ruské invazi z února 2022. A to nejen slovy, ale hlavně skutky a penězi.

O rušení účtů si více přečtěte zde:

„Banka, kterou evropské instituce napomínají, aby to v Rusku zabalila, bude mně rušit účet, jako že jsem ruský agent. Přímo z tohoto účtu jsem posílal dary na sbírku na zbraně pro Ukrajinu nazvanou ‚Dárek Putinovi‘. Od roku 2018 jsme také měli smlouvu s ukrajinským kulturním centrem, které provozovalo nedělní školičku v prostorách naší školy,“ popisuje Veselý.

Na všechny tyto aktivity poukázal v dopise, kterým se pokusil proti zrušení účtu ohradit. Přiložil také desítky faktur a doufal, že nebude muset řešit problémy spojené se zřizováním nového firemního účtu.

„Poslali mi zamítavé stanovisko hned druhý den, navíc o státním svátku. Nejdřív mi psali, že reklamaci prošetří, ale za ten den toho asi moc neprošetřili. Jsou přitom až po prsa v té bažině. Financial Times píší, že mají víc než než polovinu aktiv v Rusku,“ poukazuje Veselý.

Seznam Zprávy několikrát žádaly Reiffaisenbank o reakci na tyto výroky. Banka sice skrze mluvčí komunikovala, žádné vyjádření ale neposkytla.

Banka zmizela ze seznamu podporovatelů války

V neděli 17. prosince Ukrajina dočasně vyškrtla rakouskou Raiffeisen Bank International ze symbolického seznamu sponzorů války. Banka má v Rusku kolem 2600 klientů mezi firmami, čtyři miliony vlastníků účtů a 10 000 zaměstnanců. Od začátku ruské invaze čelí tlaku na to, aby se podobně jako jiné západní firmy z Ruska stáhla.

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce na svém webu uvedla, že odebrala Raiffeisen Bank International ze seznamu po dobu dvoustranných jednání se zástupci banky, kterých se účastní i zástupci Evropské komise.

Dva zdroje agentury Reuters popsaly, že Rakousko mohlo odebráním banky z ukrajinského seznamu podmiňovat svoji podporu dvanáctému balíku unijních protiruských sankcí.

Rakouská lobby, ne nepodobná té maďarské, hrozí oslabit evropskou jednotu v podpoře bránící se Ukrajiny, komentuje vývoj Reuters. Přítomnost Raiffeisen Bank International v Rusku je projevem historicky hlubokých vztahů mezi Ruskem a Rakouskem postavených na ruském plynu a financích, pro které Vídeň fungovala jako bankovní uzel, píše agentura.

Reklama

Doporučované